Pasagerul
Active member
Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
|
|
Din pacate sunt zeci de idei si de nevoi, dar putini bani si putini specialisti. Se chinuie de ani de zile sa faca UN SINGUR pasaj (Basarab) cind Bucurestiul are nevoie de zeci de pasaje si parcari. A, uitasem, s-a facut si O SINGURA parcare (Unirea, foarte buna, dar soferii parcheaza tot in fata imobilului unde au treaba in loc sa o foloseasca).
Se vrea crearea unui coridor de tranzit pe splai. Probleme: trebuie pasaje denivelate la absolut toate intersectiile si trebuie gasita o solutie in Piata Unirii. In plus, trebuie prelungit Splaiul de la stavilarul Ciurel in sus, pe linga lac, spre centura.
Se vrea inchiderea unui nou inel, format momentan din fragmente: Anghel - Luica - Tr Magurele - Iriceanu in sud, Brasov - Virtutii-Cringasi -Turda in vest si nord, Dna Ghica in nord-est, Chisinau - Grigorescu sau Fundeni - Morarilor - Grigorescu in est. Si aici sunt probleme, care in orice tara cu bani si vointa nu ar fi complicate, la noi da, si cred ca vor impinge acest proiect spre secolul 22. In plus, in nord nu e clar cum ar putea fi inchis acest inel (desi nu e obligatoriu sa fie perfect inchis), aceeasi problema care e cu inelul Stefan cel Mare in sud (se poate inchide pe Oltenitei - Viilor - Panduri - Grozavesti, dar practic e un inel ciuntit, ca e nefireasca includerea Oltenitei in inel, mai ales fiind si sosea de iesire (DN4), ceea ce teoretic ar fi de evitat (inelul trebuind sa intersecteze drumurile de tranzit)). Din inelul de care vorbesc cred ca s-a vrut sa se construiasca inca dinainte de 89 o bucata intre Delfinului si Dna Ghica (de care vorbea cineva ca ar fi trebuit sa aiba si tramvai). Cine merge dinspre Clentina pe Dna Ghica spre Baicului stie ca soseaua aia despartita pe mijloc se termina brusc, iar de pe harta se vede ca ii corespunde un inceput de sosea in spatele pietei Delfinul.
Intre capatul 17 (Lacul Tei) si piata Charles de Gaulle e aproape imposibil de intregit acest eventual inel. S-ar putea utiliza Primaverii - Ceaikovski si construi de la zero intre Ceaikovski si Lacul Tei, dar e complicat. Sau se poate folosi varianta Fundeni, caz in care inelul ar face un mic zigzag Grigorescu - Patrascanu/Basarabia - Morarilor, iar din Andronache construit de la zero inspre Pipera, de unde apoi iar zigzag pe Aviatorilor. Sau se poate face o sosea paralel sau pe deasupra CF Constanta, din Pipera pina la Podul Constanta, apoi trece in Giulesti si, pe Constructorilor, inchide inelul in Cringasi. Oricum, ar fi buna o traversare aeriana a CF din Giulesti (Bd Constructorilor prelungit) in 1 Mai, paralel cu CF, pina la Pasajul Jiului, apoi strada exista pina la Gara Baneasa (ar trebui latita). Ar oferi o alternativa rutiera de iesire spre DN1, 1A si 7 celor din vest, cu mult mai putine semafoare decit pe Grant - Turda - Kiseleff.
Inelul ar fi usor de inchis intre Prel Ghencea si Giurgiului, adica unirea str Brasov cu str Anghel, dar trebuie pornita treaba pina nu se umple zona de case. Tot la fel de usor e de legat Iriceanu de Grigorescu, si chiar am vazut la primaria sector 3 in planul de urbanism existenta viitoare a unei supratraversari a splaiului, in intersectie "trifoi" (gen nod de autostrada), ceva mai incolo de Autovit (dupa sere). Coroborat cu prezenta unei strazi planificate pe o harta a Bucurestiului (cea poloneza, scoasa de AGC), intre Iriceanu si splai, cred ca asta se intentioneaza. In plus, acest inel se poate lega si el, direct, de A1 si A2, prin niste bretele, sau pe splai.
Am avea atunci 5 inele. Primul (il includ din 'adevar istoric) este str Smirdan, care nu foloseste nimanui dpdv rutier. Avem apoi un semi-inel, intre Cotroceni si Bellu, foarte circulat si in prezent, care ar putea fi modernizat (e loc de ceva imbunatatiri): Serban Voda - Sincai - Traian - Dacia/Eminescu - Stefan Furtuna, respectiv, datorita sensurilor unice, Stirbei Voda - Piata Revolutiei - Rosetti - Popa Petre - Zece Mese - Foisor la intoarcere. urmeaza Stefan cel Mare, care e pe punctul de a se inchide, dar si pe el il consider semi-inel, am zis mai sus de ce. Oricum, acestea doua se inchid pe Trafic Greu sau Pandurilor. Problema ramine zona Razoare - Leu, unde se intersecteaza strazi din toate directiile. Inelul 4 ar fi cel analizat mai sus de mine. Inelul 5 e actuala centura, care trebuie urgent latita, macar la 4 benzi, cu intersectii dirijate, macar in partea de nord, unde e trafic infernal. Daca om avea cindva si autostrada in jurul Bucurestiului, e bine, ar fi un al saselea inel, dar nu ne intereseaza in mod special, neservind traficului din oras (pentru ca va fi destul de departe). Oricum, va fi nevoie noi inele, intre centura de astazi si inelul Grigorescu - Tr Magurele - Brasov, pe masura ce orasul va creste si se va 'umple' golul dintre orasul de azi si centura. Continuind planurile de viitor SF, in toate cartierele, viitoare sau existente, se vor introduce sisteme perfect gindite si interconectate de tramvai, metrou, premetro, troleibuz pe sosea separata samd.
|
|