FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / BUCURESTI / Teorii privind transportul public    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
S-ar putea discuta despre aspecte variate privind: criteriile de adoptare a traseelor de transport in comun, utilitatea unui fel de transport sau altul, a liniilor suburbane, a transportului pe cale ferata, idei de dezvoltare sau imbunatatire a transportului in comun, indicatori folositi in estimarea eficientei transporutlui public (inclusiv al acoperirii retelei si al numarului de legaturi minime/maxime intre anumite cartiere), modul de amplasare si denumire a statiilor etc... In cazul in care pe forum sunt persoane care cunosc astfel de aspecte si bineinteles in cazul in care chiar exista o "teorie" a transportului in comun si este cunoscuta si la noi ar fi de dezbatut destule.

Ca un prim subiect: ieri am remarcat ca statia de tramvai de la Timpuri Noi se numeste Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, care are sediul acolo, alaturi de alte doua particulare, din 2000. Oare e normal sa denumesti o statie in acest fel oarecum arbitrar (care ma face sa suspectez si o interventie pe linga vreun tartor din RATB pentru schimbarea numelui din Pod Timpuri Noi, cum se numea de zeci de ani)? Mi se pare o denumire artificiala.


13-05-2005 15:11:07
E-mail  
weeping eye
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-04-2005
Postari: 96
E clar ca e vorba de reclama, platita cu ceva banuti pe ici pe colo. Asa a fost si Drumul Taberei 35 care a avut intr-o vreme denumirea de LASERMED. Vad ca acum au renuntat la ea. oricum, era misto sa auzi anuntul in troleibuz dat de indicatorul de linie, ceea ce aia de la Cantemir nu pot avea inca. E lipsa de respect fata de calator, azi sa te dai jos intr-o statie si miine in alta.

16-05-2005 08:35:45
   
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Mi s-ar parea corect ca referirile din denumirile de statii sa se faca la lucruri mai "fixe", de genul denumiri de strazi, si nu la "firme " care azi sunt, maine dispar sau isi schimba numele...
Imi aduc aminte ca la Facultatea de Transporturi exista un colegiu (3 ani). Uitandu-am pe orarul respectivului colegiu, am observat sa aveau un fel de curs legat de statbilirea rutelor si statiilor... ma tenta ideea sa asist si eu la curs, insa nu prea se tineau...


16-05-2005 12:36:53
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Cursul ala suna extrem de interesant. Ar raspunde la multe curiozitati. Probleme de discutat ar fi multe, care ar duce si la o discutie gen 'idei de eficientizare' a transportului in comun in Bucuresti:

- distanta optima intre statii, pentru ca sa atragi maxim de calatori dar nici sa nu fragmentezi calatoria incit sa devina prea lunga. Aici e clar ca statiile nu trebuie puse la distante standard (si nici nu sunt - mai degraba la metrou este aceasta problema), ci unde e nevoie.
- lungimea si configuratia traseelor. De exemplu: a avut rost prelungirea traseului 5 acum ceva ani in Pantelimon? Cite trasee merita sa circule in paralel? Schema optima ar fi cum: legaturi intre centru si cartiere, intre cartiere, intre cartiere prin centru (ex: linia 5)?
- cum faci sa atragi pasageri? Mai ales cum ii dai pe oameni jos din autoturismele personale (o retea extinsa de metrou ar fi un raspuns, ca si linii de tramvai gen 41, de viteza si separate de traficul auto). Deci cum faci din transportul in comun o alternativa?
- cum obligi soferii sa respecte transportul in comun? Autoturismele parcate in statiile cu alveole sunt ceva la ordinea zilei, la fel cele parcate sub reteaua de troleu (acum citeva zile am asteptat o pizza la Pizaza Hut Mosilor, si am stat in strada, uitindu-ma la trafic: toti care veneau cu masina sa cumpere pizza parcau fix in fata restaurantului, sub reteaua de troleu. Noroc ca reteaua si troleele sunt bune, ca am vazut niste ocoliri la limita, cred ca era un unghi de peste 45 grade intre troleibuz si captatori. Soferii nici macar nu pareau sa-si dea seama ca incurca ceva acolo).
- denumirea de metrou usor cred ca ar trebui lasata balta, mai ales de cind s-au modernizat multe alte linii, si nu s-a mai facut tamtam pe idee. Oricum nu dispun de vehicule speciale, nici de semaforizare.
- unde si cum s-ar putea realiza niste statii de 'interconectare' intre trasee. De exemplu in zona Unirii sunt linii care ajung din cartiere in Sf Vineri, Sf Gheorghe sau sub deal (capatul 32 din Rahova) plus metroul. S-a rezolvat intr-un fel problema prin lungirea traseelor de autobuze care vin din sud si intorc in Unirii, astfel incit te poti deplasa intre Sf Vineri si Piata Unirii cu autobuzul. Dar mult mai utila era o statie comuna (desi greu de realizat, sigur ar fi implicat si ceva coboriri in subteran).

Cam atit imi vine acum in cap.

Modificat de Pasagerul (03-06-2005 14:13:00)


03-06-2005 14:09:48
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Cica ar fi un plan de interconectare a liniilor de tramvai 21 si 32. S-au propus mai multe variante, intre care una mai interesanta cu subtraversarea Pietei Unirii... Sa vedem daca si cum o vor face pana la urma...

06-06-2005 09:06:36
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Si eu am auzit de aceasta idee, pentru realizarea unei linii de transport rapid care sa traverseze orasul intre NE si SV, unde nu e programat prea curind metrou. Face parte din master-planul JICA, ras-discutat in legatura cu multe idei (care de acolo vin; planul a fost elaborat in urma unui studiu profesionist privind traficul in Bucuresti, plus prognoze de viitor). Nu mai stiu unde am vazut si niste harti (cred ca pe siteul rimariei este in format .pdf acest plan JICA) si una din solutiile propuse era linie de suprafata de la Sf Vineri spre Bd Unirii, traversarea acestuia si conectarea cu liniile de pe Marasesti, sau aducerea tramvaiului chiar pe Bd Unirii, pe linga fintini. Eu nu m-as feri sa aduc liniile chiar pe Bd Coposu si apoi prin Piata Unirii. Cu semaforizare buna e o solutie. De subtraversat cred ca e imposibil, intrucit acolo e Pasajul rutier, pe sub el eM1, pe sub M1 e M2 si pe sub astea cred ca e girla.

06-06-2005 11:46:06
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Nu am gasit planul JICA pe www.pmb.ro, dar am gasit idei din el, in diverse locuri. Tot cautind pe site, prin sectiunea planuri, capitolul transort urban, se pomeneste si de extinderea retelei de troleibuz, de fapt de re-instalarea pe traseul Sudului - Tineretului - Centru - Kiseleff - Piata Presei (probabil doar intoarcere pe Kiseleff, ca e sens unic), respectiv Aviatorilor - Piata Presei (pentru dus) si cu ramificatie pe sos Nordului (unde a fost troleu, dupa aceea autobuz, acum mai e numai rondul de intoarcere de la roata mare). E posibil sa aiba sens, desi nu cred ca cineva ar aborda intreg traseul cu troleibuzul, pentru ca mai e un mijloc de suprafata (381) pe mare parte a traseului, plus metroul. In plus, daca tot vine pina la Piata Presei, eu l-as aduce pina in Baneasa, macar leaga tot orasul. Am mai zis, Piata Presei mi se pare un fel de 'jumatea drumului', nicaieri. Majoritatea celor care vin pina acolo cu 41 de exemplu, mai asteapta pe urma la autobuz pentru inca 2-3 statii pina unde au treaba.

07-06-2005 15:45:33
E-mail  
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Mi-au placut ideile din planul JICA, dar mie teamac a nu or sa se puna niciodata in aplicare. Cel putin atata timp cat pe scaunul primariei va trona primarul Adrian Vicleanul nu se va intampla nimic bun. Deja liniile preorasenesti au fost desfintate si am auzit ca si liniile de tramvai din centru ( putinele care au mai ramas dupa binecunoscutii ani 80') vor fi casapite. Poate ca sunt eu prea pesimist, dar n-am vazut sa se intample mai nimic bun in ultimii ani.

Modernizarea infrastructurii de tramvai in SV. orasului a adus si o serie de schimbari neplacute pentru locutorii din aceasta zona: tramvaiul 8 nu mai circula prin Ghencea si str Brasov, s-a desfintat racordul dintre Cal. Rahovei si Trafic-Greu est ceea ce a dus la devierea lui 15 pe Str 11 Iunie, si scurtarea liniei lui 18 (actualul 4). Practic in loc sa se asigure accesul direct catre cat mai multe zone ale Bucurestiului, Ratb nu face decat sa dubleze linii deja existente (12 cu 8, 15 cu 32, 15 cu 27). Daca asa or sa continue lucrurile o sa se cam aleaga praful.

Ati observat ca de la o vreme sunt tot mai multe maxi-taxi in Bucuresti si tot mai aglomerate? Eu zic ca asta se datoreaza faptului ca au trasee mult mai bine gandite. Ele strabat orasul orasul de la un capat la altul pe rute de genul periferie-periferie (573) sau periferie-centru-periferie (504,511,517), si ajung sa dubleze chiar mai multe linii RATB. DE ex 511 merge pe linia lui 32 apoi pe a lui 331. Asa ca oamenii prefera sa mearga inghesuiti intr-un maxi-taxi decat sa schimbe 2 sau 3 mijloace de transport. Oricum celor de la RATB nici nu pare sa le pese de declinul regiei lor.


13-07-2005 19:24:26
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Buna seara.
Planul JICA e unul bun, dar greu de pus in aplicare. Desfiintarea liniilor preorasenesti e o tampenie (ca si toate ideile acestui primar al Buc.).
Directorului RATB nu-i convine decat sa faca bani din spaga pe care cei de la Maxi-Taxi o dau astfel incat sa nu fie dati in judecata, caci, cf. legii, traseu unui operator de transport privat nu se poate suprapune mai mult de 80% cu cel al unui operator de stat. Totusi, exista MICROBUZE CARE AU TRASEE identice CU CELE ALE ratb, DE EX. 526 (p/TA rAHOVA-fOISOR)(datorita lui s-a considerat ca 226 nu produce pe tronsonul Romana - Foisor si a fost lasat doar pana la Romana), 573(=173, unii soferi chiar au nesimtirea sa scrie pe microbuz 173 si nu 573, probabil ca n-au autorizatie, dar fiind mai multi decat autobuzele au profit mAI Mmare, intre 2 autobuze trec 4 microbuze).
La liniile preorasenesti, ce sa spun: e dezastru ce s-a facut. Particularii nu fac abonamente si nici nu le accepta pe cele ale RATB facute inainte de desfiintare(Ratb-ul ofera 4770-8000 lei vechi! pe zi in cazul in care se cere restituirea banilor dupa data de4sfiintarii). Mai exista doar 2 linii preorasenesti ce urmeaza a fi desfiintate pana spt. viit.: 165(Clabucet-Ferma Chitila), 150(V. Ialomitei-Primaria Chitila), 449(P/ Presei-PRISMA)
Acum toate rablele de pe liniile preorasenesti au intrat pe liniile mai centrale(nu ca m-ar deranja, dar un Rocar vechi de 15 ani polueaza f. mult centru si asa poluat).Ex. 105 cu IK 260 si Rocar de la Alexandria, 126 cu Rocaruri vechi de Ferentari. S-a ales praful de Bucuresti...


13-07-2005 22:25:59
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
O dată cu desfiinţarea(justificată sau nu) a liniilor preorăşeneşti, RATB-ul a rămas cu 62 de linii de autobuz(sursa: Ghidul actualizat al traseelor, publicat pe siteul RATB). Noţiunea de "linie rapidă" trebuie să fim de acord că a dispărut de mult, īn condiţiile de trafic oferite de minunata noastră capitală. Nici despre "liniile de dublaj" nu mai putem spune prea multe, majoritatea lor fiind de mult doar amintiri. Īn concluzie, Liga pentru Interzicerea Numerelor Mari dispune renunţarea de urgenţă la indicativele 2XX şi 3XX, care nu mai reprezintă absolut nimic. O posibilă schemă de renumerotare a liniilor rămase este următoarea:

    Indicativ actual           Indicativ nou
    205                           110
    220                           120
    221                           121
    226                           127 sau 174; aşteptăm sugestii
    232                           132
    236                           152
    241                           171
    242                           172
    246                           146
    253                           153
    261                           161
    268                           108
    282                           176
    300                           134; capătul de sud la Unirii sau
                                    Timpuri Noi
    301                           129
    304                           160
    311                           111
    312                           114
    313                           113
    323                           175
    330                           140 sau 179, cu schimbarea capătului de
                                    nord la Gara de Nord sau Clăbucet
    331                           177
    335                           119
    336                           idem 368, dar pentru Militari
    368                           aşteptăm sugestii; probabil ultraşii din
                                    Drumul Taberei nu vor accepta īn veci
                                    schimbarea numărului
    381                           195 (95 + 100)
    449                           149
    601                           138
   
   Īn felul ăsta, şi bieţii programatori care realizează aplicaţii legate de RATB ar avea beneficiul codificării numărului de linie pe un singur octet(< 256), iar maniacii atinşi de virusul "ITB avant'86" s-ar putea aduna liniştiţi de trei ori pe săptămīnă īn Cişmigiu "la microbişti", fără a mai reprezenta vreun pericol social.


14-07-2005 00:58:05
E-mail  
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Whitewolfcata, vreau sa te rog atunci cand te mai duci in vizita pe la RATB daca au vreun proiect de extindere a retelei de linii de tramvai si troleibuze pe bune. Am vazut prin planurile PMB o multime de idei, dar care asteapta eternitatea pt. a fi puse in aplicare. De exemplu linia inceputa si parasita de langa Piata Delfinului, care ar fi urmat sa faca legatura intre Pantelimon si Colentina.

14-07-2005 18:21:48
E-mail  
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Proiectele de extindere a reţelei de tramvaie rămīn deocamdată la capitolul "zvonistică". Primele hărţi publicate pe siteul RATB-ului acum vreo 5-6 ani aveau (incredibil) şi aşa ceva. Traseele ipotetice erau figurate punctat. Ce mai reţin eu:
   1) Berzei - Vasile Pīrvan - Pod Haşdeu - 13 Septembrie - Bd. Tudor Vladimirescu - Calea Rahovei
   2) Nerva Traian - Hala Traian
   3) Vitan - Splaiul Unirii - Bd. Grigorescu - Piaţa Titan
   4) Delfinului - Colentina
   5) Alexandriei - Ghencea(asta se pare că se va realiza)
   Celebrul plan JICA prevedea şi reluarea circulaţiei tramvaielor prin(sau pe sub) Piaţa Unirii.
   Mai ţin minte că īn 2001 se zvonea că se introduce tramvai pe Drumul Taberei, ramura de sud.

   La capitolul troleibuze, singura iniţiativă era de a prelungi liniile din sud la Piaţa Unirii.

   Deocamdată, RATB-ul pare prins īn jocul refacerii căilor de rulare existente şi nu cred să mai găsească prea curīnd şi resurse de extindere.


14-07-2005 23:56:38
E-mail  
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Desfiinţarea liniilor preorăşeneşti a readus īn circulaţia intra-citadină 180 de autobuze, după cum scriu chiar ziarele de zilele astea. Din păcate, majoritatea acestora sunt DAC-uri 112 īntr-o stare avansată de uzură şi care "nu au faţă" de centrul oraşului. Totuşi, alaltăieri am văzut cu ochii mei un astfel de agregat(DAC 112) pe 311...prima dată după aproape 4 ani.
   Linia 205 a fost "populată" 100% cu Rocar-uri de Simon extrase chiar de pe 311. Frecvenţa lui 205 s-a īmbunătăţit simţitor.

   Mi-ar fi părut infinit mai bine dacă onor RATB-ul s-ar fi gīndit să prelungească unele din liniile ciuntite īn 1986(131, 300, 331) sau să-l devieze pe 330 fie spre Gara de Nord, fie spre Clăbucet. Poate cīnd se vor lua cele 500 de autobuze noi de care se aude de ceva timo...


15-07-2005 00:10:56
E-mail  
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Cunosc si eu foarte bine aceste proiecte, dintre care multe dateaza de mai bine de 10 ani. Intebarea mea era care dintre ele urmeaza sa fie puse efectiv in aplicare. Pana acum n-a fost realizata decat linia de pe Calea Vitan care insa nu mi se pare folositoare. Mult mai utila mi s-ar parea linia dintre 13 Septembrie si Vasile Parvan care ar putea face legatura intre SV. Capitalei si zona 1 Mai, Bucurestii Noi, p-ta Presei Libere.

15-07-2005 10:53:15
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Apropo, ma uitam cum s-au imputinat traseele de troleu de-a lungul timpului, cum s-au imputinat si cele de tramvai, cum cica Videanu are fel de fel de planuri (prin asta pacatuim noi, avem inca 'tatuci' la conducere, care au ei planuri, vor ei sa, s-au gindit ei etc...; in loc sa avem niste specialisti care sa elaboreze strategii in diverse domenii). Iasul, Sibiul s-au miscat, Brasovul pare ca se misca, noi nu putem oare face ceva? Evident ca orasul e mai mare, regia mai mare, problemele mai mari si mai complexe, dar parca vad ca ne trezim cu tramvaiul scos din diferite cartiere (si nu e nimc mai rapid si incapator decit un tramvai, cu exceptia metroului, pe care oricum nu-l poate construi Bucurestiul de unul singur) ca i se pare unui primar ca e mijloc de transport desuet.

19-07-2005 15:45:02
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
cu rablele care sunt acum pe trasee si mai ales cu calea de rulare care zica ca e montagne-rousse cred si eu ca creeaza un discomfort cand mergi => ideea ca tramvaiul este zgomots, produce vibratii/trepidatii si este si lent... daca s-ar uita putin in alte tari cand se mai duc in vacanta edilii nostrii (de exemplu in Atena, Barcelona, Dublin, etc) ar vedea ca nu e asa...

cat despre liniile de troleu am citit tot intr-o carte editata de cineva din RATB ca reteaua de troleu a avut un varf cu cca 230km (cale simpla sau dubla? cel mai probabil simpla) in 1985. Asta datorita crizei energetice din acea vreme (de asta s-au bagat si autobuzele pe gaz metan).


20-07-2005 09:44:34
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Tramvaiul este ca si troleibuzul un mijloc de transport ecologic. Primaria TM a initiat un studiu, si, asa cum si RATTul a concluzionat, in acest oras gradul de utilizare a tramvaiului e de 50%. Ca atare de cativa ani se reabiliteaza peste 40 de km de linie, dupa cea mai moderna tehnologie. Aici nu s-a pus problema ca a fost ideia primarului sau a altcuiva. Totul s-a facut pe baza studiilor. Daca aveti ocazia sa mergeti cu tramvaiul pe astfel de tronsoane (care sunt tot mai multe), puteti constata ca in afara zgomotului produs de motor, altceva nu se simte,asta datorita sistemului de sina elastica. Ma refer la vibratii. in acest fel sunt protejate si cladirile istorice aflate in apropierea liniei. Cateva imagini cu acest sistem gasiti la judetul Timis - tramvaie TM.

20-07-2005 11:18:01
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
in TM mai aveti si un primar de treaba, ce-i drept ;)

am fost in TM intr-o perioada in care se faceau reparatii (linia 3 mergea doar pana langa depoul dambovita), si as avea o obiectie... sudurile mi se pare ca sunt facute destul de firav, nu sunt facute sa se imbine total linia, ci doar partea de sus si de jos sunt sudate, partea subtire de mijloc nu...

in rest, pe portiunile noi din TM parca ai zice ca esti intr-un orasel din germania


20-07-2005 12:17:17
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Nu ştiu ce idei are primarul actual al Capitalei, dar problema traficului supraaglomerat nu se poate rezolva decīt cu un upgrade consistent la infrastructură. Cred că ar trebui definit un patrulater central īn care să nu aibă acces decīt transportul public(tramvai + troleu), salvarea şi pompierii, coloanele oficiale şi, īntre anumite ore, aprovizionarea. La marginile patrulaterului trebuie să existe parcări de capacităţi foarte mari. Pentru a putea defini īnsă un astfel de patrulater, trebuie mai īntīi create două artere principale Nord-Sud şi două Est-Vest care să īl delimiteze. Una din posibilele artere Nord-Sud este Ştefan cel Mare. La toate intersecţiile acesteia(sau cel puţin la o parte dintre ele) cu artere secundare transversale(Dorobanţi, Floreasca, Tunari, Lizeanu, Ferdinand, Iancului, Vatra Luminoasă, Dristor, Vitan etc.) trebuie făcute pasaje care să preia traficul de pe arterele secundare. La fel cred că trebuie gīndite toate cele patru artere principale care vor delimita centrul Capitalei. Abia după aceea se vor putea materializa planurile de reintroducere a tramvaielor īn zona centrală.

20-07-2005 12:44:56
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Din pacate sunt zeci de idei si de nevoi, dar putini bani si putini specialisti. Se chinuie de ani de zile sa faca UN SINGUR pasaj (Basarab) cind Bucurestiul are nevoie de zeci de pasaje si parcari. A, uitasem, s-a facut si O SINGURA parcare (Unirea, foarte buna, dar soferii parcheaza tot in fata imobilului unde au treaba in loc sa o foloseasca).

Se vrea crearea unui coridor de tranzit pe splai. Probleme: trebuie pasaje denivelate la absolut toate intersectiile si trebuie gasita o solutie in Piata Unirii. In plus, trebuie prelungit Splaiul de la stavilarul Ciurel in sus, pe linga lac, spre centura.

Se vrea inchiderea unui nou inel, format momentan din fragmente: Anghel - Luica - Tr Magurele - Iriceanu in sud, Brasov - Virtutii-Cringasi -Turda in vest si nord, Dna Ghica in nord-est, Chisinau - Grigorescu sau Fundeni - Morarilor - Grigorescu in est. Si aici sunt probleme, care in orice tara cu bani si vointa nu ar fi complicate, la noi da, si cred ca vor impinge acest proiect spre secolul 22. In plus, in nord nu e clar cum ar putea fi inchis acest inel (desi nu e obligatoriu sa fie perfect inchis), aceeasi problema care e cu inelul Stefan cel Mare in sud (se poate inchide pe Oltenitei - Viilor - Panduri - Grozavesti, dar practic e un inel ciuntit, ca e nefireasca includerea Oltenitei in inel, mai ales fiind si sosea de iesire (DN4), ceea ce teoretic ar fi de evitat (inelul trebuind sa intersecteze drumurile de tranzit)). Din inelul de care vorbesc cred ca s-a vrut sa se construiasca inca dinainte de 89 o bucata intre Delfinului si Dna Ghica (de care vorbea cineva ca ar fi trebuit sa aiba si tramvai). Cine merge dinspre Clentina pe Dna Ghica spre Baicului stie ca soseaua aia despartita pe mijloc se termina brusc, iar de pe harta se vede ca ii corespunde un inceput de sosea in spatele pietei Delfinul.

Intre capatul 17 (Lacul Tei) si piata Charles de Gaulle e aproape imposibil de intregit acest eventual inel. S-ar putea utiliza Primaverii - Ceaikovski si construi de la zero intre Ceaikovski si Lacul Tei, dar e complicat. Sau se poate folosi varianta Fundeni, caz in care inelul ar face un mic zigzag Grigorescu - Patrascanu/Basarabia - Morarilor, iar din Andronache construit de la zero inspre Pipera, de unde apoi iar zigzag pe Aviatorilor. Sau se poate face o sosea paralel sau pe deasupra CF Constanta, din Pipera pina la Podul Constanta, apoi trece in Giulesti si, pe Constructorilor, inchide inelul in Cringasi. Oricum, ar fi buna o traversare aeriana a CF din Giulesti (Bd Constructorilor prelungit) in 1 Mai, paralel cu CF, pina la Pasajul Jiului, apoi strada exista pina la Gara Baneasa (ar trebui latita). Ar oferi o alternativa rutiera de iesire spre DN1, 1A si 7 celor din vest, cu mult mai putine semafoare decit pe Grant - Turda - Kiseleff.

Inelul ar fi usor de inchis intre Prel Ghencea si Giurgiului, adica unirea str Brasov cu str Anghel, dar trebuie pornita treaba pina nu se umple zona de case. Tot la fel de usor e de legat Iriceanu de Grigorescu, si chiar am vazut la primaria sector 3 in planul de urbanism existenta viitoare a unei supratraversari a splaiului, in intersectie "trifoi" (gen nod de autostrada), ceva mai incolo de Autovit (dupa sere). Coroborat cu prezenta unei strazi planificate pe o harta a Bucurestiului (cea poloneza, scoasa de AGC), intre Iriceanu si splai, cred ca asta se intentioneaza. In plus, acest inel se poate lega si el, direct, de A1 si A2, prin niste bretele, sau pe splai.

Am avea atunci 5 inele. Primul (il includ din 'adevar istoric) este str Smirdan, care nu foloseste nimanui dpdv rutier. Avem apoi un semi-inel, intre Cotroceni si Bellu, foarte circulat si in prezent, care ar putea fi modernizat (e loc de ceva imbunatatiri): Serban Voda - Sincai - Traian - Dacia/Eminescu - Stefan Furtuna, respectiv, datorita sensurilor unice, Stirbei Voda - Piata Revolutiei - Rosetti - Popa Petre - Zece Mese - Foisor la intoarcere. urmeaza Stefan cel Mare, care e pe punctul de a se inchide, dar si pe el il consider semi-inel, am zis mai sus de ce. Oricum, acestea doua se inchid pe Trafic Greu sau Pandurilor. Problema ramine zona Razoare - Leu, unde se intersecteaza strazi din toate directiile. Inelul 4 ar fi cel analizat mai sus de mine. Inelul 5 e actuala centura, care trebuie urgent latita, macar la 4 benzi, cu intersectii dirijate, macar in partea de nord, unde e trafic infernal. Daca om avea cindva si autostrada in jurul Bucurestiului, e bine, ar fi un al saselea inel, dar nu ne intereseaza in mod special, neservind traficului din oras (pentru ca va fi destul de departe). Oricum, va fi nevoie noi inele, intre centura de astazi si inelul Grigorescu - Tr Magurele - Brasov, pe masura ce orasul va creste si se va 'umple' golul dintre orasul de azi si centura. Continuind planurile de viitor SF, in toate cartierele, viitoare sau existente, se vor introduce sisteme perfect gindite si interconectate de tramvai, metrou, premetro, troleibuz pe sosea separata samd.


20-07-2005 14:28:54
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Ieri am avut de ajuns repede de la Tineretului la Universitate si inapoi, pe la ora 18:30. Am facut 55 minute, avind de mers pe jos 4 minute in ambele capete intre metrou si destinatia mea, plus treaba 15 minute (dar macar m-am ales cu niste carti dela anticariate). In plus am pierdut metroul la mustata in ambele sensuri, si a venit dupa 8 minute si la dus si la intors. La intors l-am pierdut din cauza ca nu mi-a intrat cartela de 6 ori la rind, si apoi am stat dupa cei care coboara pe rulanta ocupind toata latimea, de nu poti sa fugi daca vezi metroul (desi acum au pus desene sa te indemne sa stai pe o singura parte, la Universitate mereu a fost aceasta problema, ca nu e si scara normala de acces, si stai dupa cite doi vazind cum iti pleaca trenul). Acasa am analizat si mi-am dat seama ca cu masina personala faceam mult mai putin, daca gaseam un loc acceptabil de parcare repejor (si la ora aia gaseam).

Deci: cum sa se incurajeze populatia sa foloseasca transportul in comun in conditiile astea? Eu ieri mi-am facut o gramada de nervi, in conditiile in care avind metrou direct, doar 2 statii, evitind sa ma sui la volan, ca sa ajung mai repede, am pierdut de fapt o groaza de timp, pentru o trebusoara. 16 minute accesul la metrou, 16 minute asteptatul, 8 minute drumul efectiv versus 4 minute accesul la auto si 12 minute drumul efectiv. 40 minute drumul cu metroul vs 16 minute cu masina. Terminam treaba cu 25 minute mai repede, si in aceeasi bani (cit consuma o masina in 5 kilometri? 0,5 l = 18000 lei). Deci avantajul transportului in comun care e? Mai ieftin - nu (doar pe distante mai mari, cu abonament), mai rapid - nu! (doar daca ai metrou direct, pe distante mari). Deci la noi transportul in comun este o mina de ajutor catre cei care n-au masina sau bani de benzina, si nu o incercare de descongestionare a traficului. Am avut o revelatie brusca deoarece ma enervasem cumplit (desi sunt lucruri evidente). Si statiile RATB sunt distantate, pierzi mult timp cu accesul (bineinteles, nu pot fi statii peste tot, dar pe strazile pe care sunt, sa fie mai dese).


20-07-2005 15:12:16
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
in PUG (care e pe site-ul primariei www.pmb.ro) inchiderea inelului de sud s-ar prin spatele vacarestilor, pe pridvorului, apoi o taie spre metrou c-tin brancoveanu, trece prin caselel viitor demolate din giurgului pana ajunga in ferentari, sabastian, pana in sos. grozavesti, adica:



Modificat de bercenicity (20-07-2005 15:14:08)


20-07-2005 15:12:37
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Cred ca dateaza dinainte de 89 ideea, vad ca e gindita pe Alunisului - Ferentarilor - Sebastian, implicind demolari multe (merge de-a dreptul, peste multe strazi, si prin curtea Rocar). Mai degraba s-ar folosi Alunisului - Toporasi, dar trebuie largite. Alunisului a fost demolata si largita chiar la intersectia de la Brincoveanu, dar nu s-a continuat demolarea si largirea mai departe (a venit revolutia).

20-07-2005 15:17:40
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
iar inelul exterior de sud (intre zetarilor si brasov) ar fi de genul:



20-07-2005 15:23:59
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Mda, e clar, tot cu demolari si largiri de ulite, greu de realizat. Pe o harta am o varianta care ocoleste mai mult zonele construite si se indreapta spre A1, colind si Drumul Taberei.

20-07-2005 15:33:02
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
M-am uitat si eu acum pe PUG: desi e greoi de vizualizat, m-am lamurit: exista planuri bune, multe fiind cam cum am povestit si eu mai sus, ramine sa le vedem in aplicare. Am vazut ca exista si supratraversare CF intre Giulesti si 1 Mai, si inel exterior celui intre Grigorescu - Brasov etc...

20-07-2005 15:38:38
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299

Dr2005 a scris:

Totusi, exista MICROBUZE CARE AU TRASEE identice CU CELE ALE ratb, DE EX. 526 (p/TA rAHOVA-fOISOR)(datorita lui s-a considerat ca 226 nu produce pe tronsonul Romana - Foisor si a fost lasat doar pana la Romana)


Motivul oficial pt scurtarea lui 226 a fost ca pe amplasamentul unde era ghereta de capat de linie a lui 226 de la Foisorul de Foc a fost castigata in instanta de un fost proprietar al terenului respectiva. Tin minte ca la scurt timp dupa desfiintarea lui 226 ghereta a disparut si au pus un gard acolo...


21-07-2005 08:53:58
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Ma gindeam, vazind cite strazi noi ne pregatesc edilii in PUG (desi strazi de cartier nu au prevazut, si parca vad ca ajunge tot orasul ca Pipera, case inghesuite si nici un drum, numai fundaturi care se scurg in acelasi bulevard), ca va trebui sa apara trasee noi noute, de la zero, fara istoric, catre noile cartiere, despre care nu va mai putea vorbi nimeni: a fost pe acolo, pe urma pe dincolo etc... Chiar sunt curios cind se va intimpla asta. Nici nu stiu, care e ultimul traseu infiintat?

21-07-2005 12:14:04
E-mail  
Pagini:  1 2