FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / BUCURESTI / RATB "atomizata" ?    
Autor
Mesaj Pagini: 1
andrei
Active member

Din: Paris (Bucuresti 1967-1985)
Inregistrat: 08-03-2005
Postari: 66
Salut,

Iata ultima nascocire a primarului bucurestean : sa aplice RATBului tratamentul de soc care a dus deja in pragul falimentului transportul din comun din cateva orase romanesti (printre care Iasi) :

http://www.atac-online.ro/archive/2005/iunie/26/6.php

Exemplul pe care il cunosc cel mai bine este cel al transporturilor in comun din Franta. Municipiile fac o licitatie in urma careia concedeaza exploatarea retelei de transport in comun unui operator, in general pt 5 sau 7 ani. Nu exista cazuri de exploatare a tramvaielor de catre un operator, si a autobuzelor de catre un altul. Dealtfel, economiile financiare se fac reunind mai multe centre de cost sau profit, prin punerea in comun a resurselor, de exemplu. In regiunea pariziana, cazul este un pic diferit : RATP exploateaza autobuzele, tramvaiele, metroul si cateva linii RER (express regional), SNCF exploateaza trenurile suburbane si alte linii RER. In suburbiile cele mai indepartate, retele de interes local au fost concedate de catre autoritatea regionala catorva operatori particulari (STRAV, SETRA, etc).

Pe scurt, logica cea mai elementara si experienta catorva alte orase dovedesc ineptia acestei masuri, dar... "ce nu a mers la altii o sa mearga la mine, fiindca eu sint mai destept, si am si noroc". 

Problema cea mai acuta este cea a traseelor : fiecare isi face de cap ("Autobuzul" isi face propriile trase, fara sa-i pese daca le incalca pe cele ale tramvaiului sau ale troleibuzului), sau va exista o autoritate organizatoare, care va domni peste trasee, frecvente si alocari de vehicule ? Intrebare suplimentara : cine va decide daca o linie de autobuz trebuie trecuta pe troleibuz ? "Autobuzul", "Troleibuzul" sau autoritatea organizatoare ?

Imi este sa nu ajungem, pana la urma, ca in jungla, adica : in urma concurentei feroce dintre operatori, sa ramanem cu maxi-taxiurile.

Sanatate,

Andrei


31-08-2005 17:13:57
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Daca acest proces de "atomizare" va continua, Bucuresti cu una din cele mai mari regii de transport din Europa, va concura la transport public cu orasul Cernobyl. Pana si acolo mai sunt autobuze, ca dupa ce au evacuat populatia cu ele, erau prea radioactive sa le duca in alta parte.

31-08-2005 22:30:30
Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1806
Fereasca Sfantu'!

Primul efect la Iasi, dupa scindarea RATC in RATEC (tramvaie si troleibuze) si SC Autobuzul SA (transport auto), s-a resimtit asupra calatorilor prin imposibilitatea folosirii biletelor si abonamentelor de la o societate la alta (la abonamente numai intr-un sens, pentru ca doar RATEC a mai emis asa ceva). Zica-se ca la Bucuresti vor fi eliberate cartele valabile un anumit numar de calatorii pe toate vehiculele. Dar la abonamente se gandesc? Astea cum vor fi valabile? Pe ce criterii? Cum vor fi impartite incasarile intre societati? Cum vor fi impartiti banii proveniti din achitarea datoriilor Primariei catre societati in cazul acordarii de subventii anumitor categorii?

Alo, domnule Videanu, la Iasi experimentul fortat a dat gres in mod lamentabil. Cele 2 entitati vor fi reunite (hotararea Consiliului Local exista inca din septembrie 2004) in cadrul RATP. Nu argumentati ca principiile vor fi altele, pentru ca dezastrul rezultat va fi acelasi!


31-08-2005 22:44:46
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Nu stiu daca la Iasi a existat o asemenea organizare inainte de separare, dar la Bucuresti exista deja: ETE (divizia de Exploatare Transport Electric) si ETA (divizia de Exploatare Transport Auto). Daca d'l Vid se trezeste sa le imparta in societati diferite, nu-i va fi prea greu din punctul asta de vedere.
Legat de ETA, ar trebui sa ia lectii de la omologii lor din Tara Bascilor cum se rastoarna primarul care are asemenea idei. :)


31-08-2005 23:04:20
Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1806
La Iasi, inainte de separare erau cele 3 sectii: Sectia 1 - autobuze si troleibuze; Sectia 2 - Depoul Gara (tramvaie); Sectia 3 - Depoul Dacia (tramvaie si autobuze).

La separare, garajul din TV a fost impartit in 2 cu gard: o parte a ramas Sectiei 1 RATEC si cealalta parte a fost data SC Autobuzul SA. Aberatia cea mai mare a aparut la impartirea halelor, astfel ca una dintre hale este impartita in 2, pe lungime, de un gard: jumatate la fosta RATEC, jumatate la Autobuzul. Oamenii din cele 2 jumatati de garaj numesc locul Auschwitz (si urasc de moarte gardul ala).


31-08-2005 23:13:00
   
dexter23
Active member

Inregistrat: 06-08-2005
Postari: 139
ce mi se pare o chestie ilogica este afirmatia cum ca 'unde circula metroul nu circula alte mijloace de transport' din 2 motive :
1. ca oamenii ar trebui sa plateasca de 2 ori (pe RATB si pe Metrou)
2. ca s-ar pierde timp de la o statie de autobuz/troleibuz/tramvai sa cobori in statie,sa astepti un metrou, sa mergi cu metroul, sa urci pana la o statie RATB si sa iti continui calatoria .
It's just NOT GOOD!


31-08-2005 23:42:49
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
si oricum, metroul nu circula prin tot centrul... si pana or sa extinde reteaua (cine stie cand or sa faca asta) nu se prea poate lasa transportul doar cu metroul...

in cel mai rau caz probabil s-ar ajunge la situatia din '89 (in centru adica)


01-09-2005 01:42:56
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1073
Mi-aduc aminte ca in campania electorala dl. Zeroeanu avea planuri ambitioase pt. transportul in comun: elicoptere, ARAB-TAXI (vin arabii cu covorasul), etc. Ajung sa-l regret pe L-is.
Pulverizata, molecularizata.
Eugen Ionescu: "Prostia cind se obrazniceste devine periculoasa"


01-09-2005 14:28:14
E-mail | Site  
andrei
Active member

Din: Paris (Bucuresti 1967-1985)
Inregistrat: 08-03-2005
Postari: 66
Obiectivul de a elimina autobuzele din centru poate fi indeplinit, dar numai cu pretul extinderii retelei de transport electric ! Ar fi niste investitii colosale, dar merita, fiindca ar "ecologiza" la singe.

Numai pt troleibuze ar trebui instalati zeci de km de fire, cu substatiile electrice aferente : 
- pe Stirbei Voda (intoarcere : Vulcanescu) pana la Romana, pt a inlocui liniile de autobuz care vin din Militari si Dr Taberei,
- pe Vacaresti, Tinereteului si Cantemir, pt a inlocui pe 312 si 313 (asta este un vis de-al meu care dateaza din 1990, cand 312 si 313 inca nu existau...), precum si pe Serban Voda, Oltenitei, Brancoveanu, Luica si Giurgiului pt a il inlocui pe 116...
- in Titan, pe traseul lui 311 (Grigorescu, Postavarul, pana la Faur) si apoi pe Mihai Bravul ca sa il inlocuiasca pe 311. Cu care ocazie, s-ar putea electrifica si 101 (deci, fire pe tot Grigorescu, Pantelimon, etc...)

Si asa mai departe. Dar, daca se "spliteaza" Regia in trei entitati, de unde bani pt asa de grandioase infaptuiri ? Cine va imparti fondurile entitatii "tramvai" ca sa extinda reteaua, si entitatii "autobuz" ca sa cumpere vehicule Euro 3 sau 4 ?

Cel mai inteligent ar fi sa se vinda RATBul unui grup strain specializat in transportul orasenesc (Keolis, Connex, sint cu duiumul). Sa i se concedeze transportul bucurestean pt o perioada de 7 ani, pe baza unui caiet de sarcini exigent, care sa prevada si sanctiuni financiare in caz de nerealizarea obiectivelor. Drept care, grupul respectiv va rentabiliza intreprinderea, va investi in material modern, etc, pt bucuria bucuresteanului.

Problema cea mai grava este ca, astazi, RATBul este intr-o logica de supravietuire, din lipsa de fonduri si de bunavointa politica ; pe cand un grup international are posibilitatile financiare precum si competenta necesara pt a ridica transportul bucurestean la nivelul celui din capitalele lumii civilizate. Ba chiar are posibilitatile financiare si pt un comision baban - daca asta nu-i un argument suficient...


01-09-2005 17:23:34
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Dacă vor sparge RATB-ul, o să ajungă o junglă cum e pe Litoralul de Sud... microbuze, autobvuze, minicare, taxi-uri şi trăsuri pe acelaşi traseu... Fiecare opreşte unde vrea şi cum vrea... Tăiarea de bilete e un eveniment RAR. La fel şi ap. de taxat pt. Taxi-uri. O să ne umplem de microbuze cu şoferi disperaţi, care merg cu 90 Ón oraş şi trec pe roşu.

01-09-2005 21:00:20
   
Pagini: 1