FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / BUCURESTI / Cum ati reface reteaua de tramvaie in centru?    
Autor
Mesaj Pagini: 1
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
Cu concluziile planului JICA si neluand in considerare ideile anti-tramvai ale actualei administratii, parca s-ar intrezari o sansa sa reapara tramvaiele care sa traverseze din nou Bucurestiul... (omul poate sa viseze, nu?)

De cand am auzit de asta, am facut planuri cam cum ar arata centrul cu tramvaie, si ma gandeam asa:

la Unirii: de la bucla lui 32, prin parcul Unirii pe partea de sud fata de fantani, apoi stanga prin fata magazinului unirii, tot prin parc, pe stanga soselei (asta ca sa nu incurce circulatia auto, si nici sa nu manace din parc pre mult calea de rulare); apoi dreapta pe corneliu coposu (ex-calarasi) in sus. 21 + 32 ar deveni doar 21, 16 (ramura Pipera) +  7 ar deveni 17, etc... (aprox 850m cale dubla)

13 septembrie-izvor: dinspre 13 septembrie pana la arsenalului (marriot), poi tot pe 13 prin sudul casei poporului, apoi stanga pe bd. libertatii (est de casa poporului), pe trotuarul din dreapta, ocoleste piata constitutiei pe marginewa rondului, tot pe trotuar (ca sa mai poata sa aibe loc festivaluri de mici si bere ;) ); la intersectia cu natiunile unite taie intersectia in diagonala si ajunge in parcul izvor pe care il taie nitel ca sa ajunga chiar in capul podului izvor, trece podul, si ajunge pe schitu' magureanu unde se intalneste cu bucla mare de la vasile parvan-cismigiu. 44 ar ajunge astfel pana la capul lui 41 in ghencea (si chiar ar avea utilitate linia de pe ghencea, nu ca acum); 20 ar putea sa o ia pe tudor vladimirescu (si asa vor sa bage tramvaie pe acolo) si sa o ia pe rahova si alexandria) (aprox 3.4 km cale dubla)

ca sa "legam" 13 spetembrie cu unirii ar merge ar fi 2 variante, ori din caatul lui 13 pe bd liberatii pana in piata regina maria si pana la unirii, ori de la p-ta constitutiei pe trotuarul de sud al bd unirii (e loc destul si pt un tramvai as zice eu); si am avea si o linie pana la unirii si nu ar mai fi bulucul ala pe 385, si s-ar putea aduce si din militari o noua linie 13 care ar merge pe linia lui 5 in continuare spre granitul (cora pantelimon), iar 2 ar merge pe vechiul lui traseu... (aprox 350m cale dubla sau aprox 650m cale dulba)

ma gandeam sa legam si liniile de pe marasesti cu unirii mai elegant decat e acuma astfel: de la iesirea din pasajul marasesti, imediat dreapta pe splai prin fata bibliotecii (cand or termina-o, probabil cine stie cand, cand s-o hotari sa fie guvern), apoi dreapta stanga tot pe splai, avanda in drepta bd. unirii, si s-ar lega cu reteaua cum am zis mai sus... asa ar incepe sa aibe utilitate si linia aia de pe vitan (care acum mie mi se pare ca este cam "aiurea-n tramvai") si n-ar mai fi asa buluc pe 123/124; si as zice ca linia din 13 sept pana la unirii ar continua pana in calea vitan... (aprox 800m cale dubla)

si asa, cu numai 5.4-6 km de cale (majoritatea cu cale proprie de rulare, in afara de bd schitu magureanu si o bucata pe cornelui coposu) bucurestiu ar putea sa aiba din nou linii de tramvai cross-town.... care ar aduce un beneficiu mult mai mare as zice eu decat upgrade-ul liniei 41 (care are vreo 9.6 km); si nici n-ar incurca mult traficul nasol care se creeaza in centru (mai ales cu niste semafoare inteligente si managementul traficului)

Modificat de bercenicity (19-07-2005 00:55:38)


18-07-2005 23:54:57
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
M-am gindit si eu la aspectul asta... dar doar sa leg 32 de Sf Vineri, folosind Bd Mircea Voda, eventual si Bd Unirii. De la Sf Vineri se poate veni inainte (pe linga hale) cu sina de tramvai, pe mijlocul strazii, apoi prin parculetul de linga (si din spatele) fostului magazin Junior, traverseaza Bd Unirii si ajunge in spatiul verde de la Biblioteca Nationala. De aici poate sa mearga pe linga Bd Unirii si Dimbovita, traverseaza in parculetul de la sud de fintini si ajunge la cap 32. Tot de la Biblioteca poate continua inspr Pasajul Marasesti, dar e greu de conectat cu linia de acolo, sau inspre Alba Iulia, apoi pe Traian si conectate cu sinele care vin de pe Dudesti si de la Timpuri Noi. Se poate si fara a aduce tramvaiul in Piata Unirii, sa se conecteze doar Sf Vineri cu Traian. E buna si ideea unui tramvai pe Bd Unirii, chiar intre Piata Muncii si Piata Constitutiei, sau metrou. Alaturi de viitoarea zona financiara Trafic Greu, unde am auzit ca cica vor sa scoata tramvaiul (ce prostie!! in loc sa faca o linie de 'metrou usor' daca tot vor sa faca zona de birouri si comerciala), Bd Unirii e un centru financiar unde lucreaza sau au treaba destui oameni.

Daca inclinatia nu e prea mare (si se poate corecta, oricum), se poate aduce tramvaiul si de la Arsenal, prin curtea Casei Poporului (pe dupa gard) si pe Podul Hasdeu sau Izvor, prin parc. Amindoua podurile sunt destul de late, si se pot desfiinta doua benzi auto pt tramvai.

Pe Vitan si mie mi se pare aiurea tramvaiul... in loc sa mearga direct pe Dudesti, ocoleste pe Vitan... nu e nici o smecherie! Macar daca era o linie care de pe Vitan sa o cirmeasca spre Sudului. Sau sa se fi folosit ca si bucla cu Dudestiul. Unele linii merg pe Dudesti intr-un sens si pe Vitan in celalalt, altele invers.


19-07-2005 14:59:15
E-mail  
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Planul iniţial cu tramvaiul pe Vitan era să se instaleze şină şi pe Vitanul vechi, urmīnd a se realiza legătura fie pe Fizicienilor(cu īnlocuirea lui 102), fie pe Splaiul Unirii pīnă la Prelungirea Nicolae Grigorescu, cu liniile existente īn Titan.

19-07-2005 16:23:30
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
@bogdan: ce chestie, asa ma gandeam si eu la o continuare pe vitan!

@pasagerul: ma gandeam si eu la un tramvai pe bd unirii... dar sa o faca mai pre-metro (ceva gen belgia/germania/etc) adica sa mearga pe trotuarul de sud al bd unrii iar la intersectii satreaca pe dedesubt, eventual cu o statie subterana, iar in rest sa meraga in open-cut, care poate fi acoperita ulterior; iar de la alba iulia sa mearga spre muncii si sa continue pe bd basarabia. As desfiinta linia de pe calarasi (traficul este sub orice critica acolo in orele de varf, iar sansele sa o transforme in strada car-free sunt minime. Insa nu fara parere de rau, imi place sa ma plimb prin partile vechi ale bucurestiului si sa ma minunez la arhitectura vechilor cladiri (they don't build them like they used to any more). Iar tramvaiele de pe traian sa le aduc pana in Bd unirii si chiar pana in Nerva Traian (oricum, planul de legare a retelei pe Traian/Nerva Traian era de prin anii '80).

Da, pe trafic greu vor sa scoata tramvaiul, dar sa il bage din nou pe Viilor/Vladimirescu/Panduri (au si instalat macazurile si incrucisarile in intersectiile care au deja tramvaie). Nu m-ar mira ca la Razoare acum cu modernizarea liniei sa apara un macaz cu o linie care sa duca spre Academie/Panduri si alta spre Trafic Greu. Eu ma gandeam insa sa nu abandoneze linia de pe Trafic Greu, ci sa o transforme intr-o linie rapida intre Eroii Revolutiei si Politehnica/Grozavesti. Ar oprii doar la intersectii. Ar merge pe actualul aliniament, pana inainte de prima incrucisare cu CF de pe TRafic Greu. Ar urca pe ea si nu ar mai cobori decat dupa razoare, unde ar intra in subteran. O ramura ar lua-o spre stanga spre metrou politehnica, asigurand astfel un transfer comod cu metroul de militari (ar avea capatul chiar langa statia Politehnica, la mivel subteran). Iar cealalta ar iesi prin scuarul verde de pe sos. Grozavesti.

Apropos, am auzit ca se gandeasc sa modifice proiectul Pasajului basarab, astfel incat structura suspendata sa treaca si Dambovita si sa se termine in sos. Grozavesti, cu bretea spre Vasile Milea. In cazul asta, cu ce am zis mai sus, linia de light-rail ar continua pe pasajul Basarab, si ar merge pana la Victoriei. Unde daca ar fi bieti destepti ar face un transfer cu metroul (si asa se aud tramvaiele cum trec chiar pe dasupra statiei Piata Victoriei 2), ca pasajul este destul de lat pentru asta...

Continuand seria proiectelor mele megalomanice (credeti?), dar realizabile as spune eu, cand ma uit la cozile care se fac pe Drumul Taberei la intersectia de la Razoare, si avand in vedere proiectul metroului din Drumul Taberei, plus ca tramvaiele de pe Timisoara nu or sa o mai ia pe Trrafic greu, ci pe Panduri, m-am gandit la urmatoarea solutie: construirea unui pasaj auto din dreptul str. Lt. Nicolae Gaina, pe sub str. Razoare, cu iesiri pe langa Academia Militara (prin stanga si dreapta), cate o iesire pt fiecare sens, in panta de langa academie. Tramvaiele de pe TImisoara spre Panduri, o iau prin subteran, pe sub pasajul auto cu statie acolo, sub pasaj, sub strada razoare. Tramvaiele ar avea statie clasica, cu doua peroane laterale. Cireasa de pe tort acum vine: metroul ar avea pronul pe stanga conform directiei de mers iar peronul ar fi chiar al statiei de tramvai! Pentru asta metroul s-ar apropia de suprafata in apropierea statiei. (ceva gen cum e la basarab: tramvaiul ar fi M1, iar metroul de drumul taberei ar fi M4). Bineinteles, light-railu' care trece peste intersectia de la Trafic greu ar avea si el statie deasupra intersectiei si conectata cu statia de metrou/tramvai prin ascensoare, etc... Evident, tramvaiele ar iesi la suprafata pe undeva pe Panduri, prin scuarul acela verde... Iar metroul s-ar scufunda pe sub latura de nord a academiei militare...

Ah, vise, vise...

Iar la Eroii revolutiei ar intra din nou in subteran light-railu' (dupa ca folosesc si tramvaiele si light-railu' portiunea de pe Viilor), pentru o legatura beton cu metroul...


19-07-2005 18:13:19
   
mirciulina
New member

Din: bucuresti
Inregistrat: 14-07-2005
Postari: 5
ratb are se pare un program destul de interesant de investitii in special in domeniul infrastructurii pentru tramvaie.Printre planurile lor de viitor - desfiintarea capatului de la Sf Gheorghe pentru 21 si aducerea lui la capatul bulevardului Regina Maria ( capat 32 ) - si probabil o realocare a liniilor, apoi o realizare a legaturilor pe inelul median si exterior al Capitalei. In general sunt in faza de SF cu aceste investitii. Pentru modernizarea caii de rulare de pe Sos Villor si Giurgiului - in curand vor schimba statiile de la Piata Eroii Revolutiei : se va realiza legatura peronului RATB cu accesul la Metrou, astfel coborand din tramvai si neparasind peronul poti cobori rapid la Metrou .Sper ca aceste proiecte ale lor sa nu fie doar SF- uri....

20-07-2005 11:22:32
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
ma intrebam eu de ce nu au atacat inca portiunea din mijloc de la Eroii Revolutiei...

faptul ca peroanele de la Eroii Revolutiei pt linia modernizata sunt provizorii confirma lucrul asta...

si daca tot fac asta, ar putea sa uneasca 4 (cand o reaparea, probabil dupa ce 23 revine la normal) cu 19, ca daca 4 o sa intoarca tot la sura mare o sa aiba si mai putin calatori decat avea...

Modificat de bercenicity (20-07-2005 12:25:50)


20-07-2005 12:23:33
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Bercenicity, si eu ma gindesc deseori ce lucrari interesante si utile se pot face in Bucuresti, din pacate n-avem bani si nici specialisti. La noi primarul e specialistul. Rau!

CF de pe Trafic Greu e simpla, si e si distrusa (la Rahovei e o crisma care e construita chiar pe CF).

Mirciulina, zi-ne mai multe! Stii ceva termene? Din surse sigure?

Hai sa centralizam ideile noastre si sa le inaintam primariei. Facute frumos, cu harti etc... Poate il impresioneaza pe Videanu :)


20-07-2005 14:40:51
E-mail  
mirciulina
New member

Din: bucuresti
Inregistrat: 14-07-2005
Postari: 5
uite despre ce este vorba: noi am terminat proiectarea Sos Colentina - faza Detalii de executie - e vorba despre reabilitarea sistemului rutier - la un moment dat am avut un meeting cu cei de la Ratb care ne-au sugerat sa amanam predarea pana termina ei nu stiu ce studii savante....Au scos la un moment dat niste planuri destul de subtirele cu privire la dezvoltarea retelei - planurile majore erau dupa cum spuneam in zonele inelelor 2 si 3 de circulatie... dar probabil ca din lipsa de fonduri nu o sa mai faca nimic.Cu ocazia asta mi-au aratat un plan cu dispozitia statiilor de tramvai de la Pieptanari si au spus ca pe linia noua Sura Mare - CF Progresu se va putea circula pe linia de tramvai....

28-07-2005 13:21:21
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Fondurile, teoretic, tre sa le dea primaria, sau RATB? Logic ar fi RATB, dar vad ca primaria e de fapt cea care se agita sa stringa fonduri pentru reabilitari etc...

28-07-2005 13:26:58
E-mail  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1074
Primaria da grosul, Ratb-ul pt. intretinere, dar e cam pe minus.

29-07-2005 13:14:18
E-mail | Site  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Se inssista mult pe finalizarea liniei directe Viilor-Razoare. Cred ca se va face si legatura Razoare-Leu-Grozavesti.
Ultima chestie vazuta legat de sosele&linii, este introducerea unor "insulite" in intersectia de la Parvan/Plevnei:11-08-2005 15:29:28
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
hmmm. dar ce o sa faca cu linia de pe vasile milea?... apropos, stie careva cum o sa mearga tramvaiul pe pasajul basarab (din machete sau proiect, cine a vazut)... o sa urce pe pasaja dincolo de plevnei sau o sa mearga direct pe pasaja de la podul grozavesti?

11-08-2005 15:38:26
   
Pagini: 1