radub
Active member
Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1812
|
|
Jurnalul de Est, 10 iunie 2005:
"Dedesubturile unei licitatii de 10 milioane de euro
Licitatia pentru achizitionarea celor 50 de autobuze ridica mari semne de intrebare.
Regulile jocului au fost schimbate din mers, avantajind in final chiar cuplul cistigator (SC Dunarea SA si SC Ager Leasing SRL).
Potrivit unor informatii, firma Dunarea SA ar fi pierdut recent licitatia de la Brasov, unde, culmea, oferise un pret mai mic cu 40.000 de euro pe autobuz decit cel oferit la Iasi. „Cum se face ca pretul a crescut spectaculos in doar o saptamina?“, se intreaba unul dintre concurenti. Mai mult, la pachet cu cele 50 de autobuze, apare si un autocar avind ca posibila destinatie echipa de fotbal Poli.
„Ma intreb daca nu cumva autocarul inseamna mita pe fata“, afirma un alt concurent din Arad. De partea cealalta, atit directorul RATP, cit si conducerea Bursei Romane de Marfuri spun ca totul s-a derulat in mod legal.
Pentru achizitionarea celor 50 de autobuze pe care primarul Gheorghe Nichita le-a promis cetatenilor inca de acum un an s-au organizat doua licitatii. Ambele fara succes. In urma cu doua zile insa, oficialii ieseni s-au intors victoriosi de la Bucuresti. Cea de-a treia licitatie s-a incheiat cu succes, cistigator fiind desemnat cuplul SC Dunarea SA si SC Ager Leasing SRL (prima societate este importatorul vehiculelor, iar cea de-a doua asigura leasing-ul). Dupa inca sapte zile de la data adjudecarii, perioada in care se pot depune contestatii, urmeaza sa se semneze contractul. Totul bine si frumos pina aici, numai ca firul licitatiei nu se leaga in citeva puncte.
Reprezentantii a doua societati concurente celei care a cistigat concursul au facut in exclusivitate pentru „Jurnalul de Est“ o serie de afirmatii surprinzatoare, care ridica unele semne de intrebare asupra corectitudinii cu care a fost intocmit caietul de sarcini.
La pachet cu autobuzele, un autocar nou-nout
In seara in care s-a adjudecat licitatia, singura persoana abilitata sa ofere informatii presei a fost Adrian Mihai, purtator de cuvint la RATP. Acesta nu a fost prezent la procedura tinuta la Bucuresti si, la rindul sau, a primit prin telefon de la sefii sai informatiile pe care ulterior le-a transmis presei. Curios, dar presa nu a fost anuntata de un bonus pe care regia il va primi o data cu autobuzele: un autocar. „Nu am stiut nimic despre autocar. Acum am aflat de la dumneavoastra. Il voi suna pe domnul director pentru lamuriri“, s-a aratat, ieri, surprins Adrian Mihai, atunci cind reporterii de la „Jurnalul de Est“ s-au interesat de acest aspect.
„De unde au stiut cistigatorii ca Poli Iasi are nevoie de un autocar?“
Ionut Badea, reprezentant al SC BRD Soge Lease SRL – Bucuresti, una din firmele care au cumparat caietul de sarcini, dar care in final nu a mai participat la licitatie, s-a aratat intrigat de neasteptata „chestiune“ cu autocarul. „De unde au stiut cistigatorii ca Politehnica Iasi are nevoie de un autocar? La capitolul facilitati am inteles ca s-a promis Iasului un autocar ca bonus pentru contract“, a punctat Badea.
Cristian Gavra, administrator la SC Astra Bus Arad, s-a aratat, la rindul sau, revoltat. „Ma intreb daca autocarul nu inseamna mita pe fata. Miine (astazi – n.r) vom depune contestatie la Bursa Romana. Doua aspecte sint discutabile. Contestam punctajul referitor la avantajele acordate, aici ma refer la autocar, si totodata voi contesta o alta minciuna gogonata. La capitolul costuri de intretinere, in oferta cistigatoare este prevazut un consum de 13 litri la suta de kilometri, ceea ce inseamna si punctaj mai mare. Nu este posibil asa ceva. Nici macar nu trebuie sa fii profesionist pentru a-ti da seama ca un microbuz consuma mai mult de 13 litri, in timp ce un autobuz consuma mult mai mult“, a subliniat Gavra. SC Astra Bus a fost, practic, singurul concurent al cuplului Dunarea – Ager Leasing, intrucit celelalte societati au cumparat caietele de sarcini, dar nu s-au mai prezentat la licitatie. Cistigatorii au obtinut pe oferta facuta 75 de puncte, in timp ce Astra Bus a obtinut cu 6,35 de puncte mai putin.
Modificare-surpriza in caietul de sarcini in ultimul moment
De regula, la o licitatie de acest fel se prezinta o firma de leasing cu un importator sau chiar producator al autobuzelor. O modificare de ultima ora in caietul de sarcini asupra caracteristicilor pe care trebuie sa le aiba vehiculele poate sa puna intr-o pozitie dezavantajoasa firmele de leasing. Este greu de gasit in doar citeva zile un importator care sa aiba masini cu caracteristicile cerute. La primele doua licitatii neadjudecate, in caietul de sarcini s-a cerut ca autobuzele sa aiba podea joasa pe toata lungimea lor. Aceeasi conditie a fost impusa si in caietul de sarcini intocmit pentru a treia licitatie, numai ca, subit, cu citeva zile inainte de procedura propriu-zisa, autoritatile au acceptat si vehicule cu podea joasa numai pe doua treimi din lungime. Aparent, modificarea nu spune mare lucru unui necunoscator. „Toti cei care au cumparat caietul de sarcini stiau ca trebuie sa ofere autobuze cu podea joasa pe toata lungimea. Un astfel de vehicul este cu 20-25 de procente mai scump fata de unul care are doar pe doua treimi din lungime podeaua joasa. Abia pe 30 mai am fost instiintat asupra modificarii. In 8 zile este aproape imposibil sa gasesti un importator cu autobuze care sa aiba podea joasa doar pe doua treimi din lungime“, a comentat Ionut Badea.
MAZ, singurul autobuz omologat in Romania cu podea joasa pe doua treimi din lungime
Reprezentantul BRD Soge Lease sustine ca, datorita modificarii neasteptate, societatile care cumparasera caietul de sarcini s-au trezit peste noapte cu un competitor foarte ieftin. „Daca stiam din timp, puteam sa cautam un importator cu un produs mult mai ieftin. Vreau sa mentionez ca in urma cu o luna, firma noastra, dar si cei de la Dunarea, am participat la o licitatie asemanatoare la Brasov. Atunci Dunarea a iesit pe locul trei, cu o oferta de 115 mii de euro pe un autobuz MAZ, pentru ca acum, stiind ca nu au concurenti cu sanse reale de izbinda, sa-si permita sa faca o oferta de 155 mii de euro fara taxe de leasing tot pe autobuze MAZ. Ar trebui sa va intrebati cum se face ca oferta a crescut atit intr-un interval de o luna de zile“, a mai spus Ionut Badea. El a tinut sa adauge ca sub nici o forma nu poate acuza pe cineva de trucare a licitatiei, dar ca, in schimb, cei care au intocmit caietul de sarcini sint neprofesionisti.
Pina la inchiderea editiei nu am reusit sa contactam reprezentantii SC Dunarea SA si SC Ager Leasing SRL.
Bursa Romana de Marfuri: modificarea din caietul de sarcini este legala
Mircea Filipoiu, directorul general al Bursei Romane de Marfuri, a declarat ca in derularea licitatiei s-a respectat legislatia. „Prin posibilitatea prezentarii de oferte pentru autobuze fie cu podea joasa pe 2/3 din lungime, fie cu podea joasa pe toata lungimea, s-a urmarit, in fapt, obtinerea unui numar cit mai mare de oferte. Termenul de modificare a caietului de sarcini este reglementat de art. 38 lit. a din OUG 60/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 39 din acelasi act normativ. Acesta este de 6 zile calculate inainte de data limita pentru depunerea ofertelor“, a declarat, pentru „Jurnalul de Est“, Mircea Filipoiu. El a adaugat ca pina ieri doua contestatii fusesera deja depuse, insa nu a enumerat numele celor care au facut acest lucru.
„Autocarul nu vine special pentru clubul de fotbal“
Neculai Abalasei, directorul RATP, sustine ca autocarul inclus in pachetul autobuzelor nu va fi adus special pentru clubul de fotbal Politehnica Iasi. „Atunci cind il vom primi este posibil sa il inchiriem. Dar asta nu inseamna ca Politehnica il va inchiria in mod obligatoriu“, a explicat acesta. Ionut Badea, reprezentantul BRD Soge Lease, a semnalat ca in urma cu o luna SC Dunarea ar fi participat la o licitatie pentru Brasov, unde a depus o oferta cu 40.000 de euro mai mica per autobuz. Referitor la prezumtiva diferenta de pret, directorul RATP spune ca nu are ce face. „Eu nu am cunostinta de ceea ce s-a intimplat la Brasov. In primul rind, nu am certitudinea ca este vorba de acelasi tip de autobuze pe care le aducem la Iasi. In al doilea rind, nu poti descalifica o firma de la licitatie doar pentru ca altadata a facut o oferta mult mai avantajoasa. Trebuie luat in calcul ca nemultumitii au pierdut licitatia. Participind la zeci de licitatii, ei sint foarte abili in a gasi motive de contestare“, a conchis Abalasei.
Cel care s-a ocupat cu intocmirea caietului de sarcini este Mihai Chirica, seful Directiei Tehnice din cadrul Primariei Iasi. In cursul zilei de ieri, reporterii de la „Jurnalul de Est“ l-au cautat de mai multe ori pentru a-i lua un punct de vedere, dar, de fiecare data, acesta a refuzat sa raspunda la telefon.
Timisoara a luat 50 de autobuze la acelasi pret, dar Mercedes
La inceputul lunii mai, Primaria Timisoara a achizitionat in leasing 50 de autobuze. Contractul se deruleaza pe 7 ani, cu un an perioada de gratie. „Sint autobuze moderne, marca Mercedes. Valoarea contractului este de 8,9 milioane de euro, la care se adauga TVA. Pe linga autobuze, tot in acelasi pret, vom primi 5 microbuze pentru persoanele cu handicap“, ne-a declarat Culita Chis, responsabilul Primariei Timisoara pe relatia cu RATT.
Daca peste sapte zile se va semna, contractul incheiat de RATP Iasi se va derula pe sapte ani, cu sase luni perioada de gratie (timp de 6 luni regia nu plateste nimic). Autobuzele poarta marca MAZ, sint fabricate in Ucraina si au motoarele, cutiile de viteza si puntile facute de Mercedes.
Iulian BANILA"
|
|