FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / judetul SIBIU / Meditur MEDIAS    
Autor
Mesaj Pagini: 1
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
sisintea:
plan de rentabilizare al societatii Meditur

Troleibuzul este un mijloc de transport modern, ecologic, silentios, asigurând o capacitate si viteză de transport mari. Investitiile făcute pentru căile de rulare (firul de contact din aliaj Cu-Cr, foarte scump; stâlpi; traversee; izolatori, etc.) sunt mari si este păcat să fie lăsate de izbeliste.

     În cazul Meditur, există investitia dar exploatarea se face defectuos. Astfel, există 3 trasee de troleibuz; la ora actuală există în parcul Mediturului 17 troleibuze: 4 articulate, vechi, aduse din Austria (interiorul arată bine, dar exteriorul sub orice critică si, în plus, aceste troleibuze au avut aeroterme, demontate de cei de la Meditur. Iarna îngheti pur si simplu, spre deosebire de autobuzele BMT Trans în care se dă caldură); 2 troleibuze nearticulate ROCAR 212E (din care unul este dotat cu trăgătoare – singurul din tot Mediturul !) în stare bună de functionare; 8 troleibuze articulate ROCAR 117E si 217E, în stare de functionare (unuia i s-a făcut reparatie capitală la Cluj, unul a fost reparat în atelierele Meditur, iar restul necesită unele reparatii); 2 troleibuze nearticulate, moderne, aduse recent din Austria (aceste două troleibuze pot concura cu masinile BMT-ului); 1 troleibuz folosit la interventii, troleibuz refăcut la Cluj.
La o distribuire judicioasă a parcului de troleibuze existent, concomitent cu luarea unor măsuri, se pot face îmbunătătiri substantiale:
- Întocmirea unor programe de circulatie bine stabilite, cunoscute de publicul călător, în acord cu cerintele acestuia si respectate. Aceste programe să fie afisate în mijloacele de transport si la capetele de linie si publicate în Monitorul de Medias sau în alte ziare locale cu aderentă la publicul mediesan. 
Programele respective să fie stabilite în asa fel încît să nu se intersecteze programul unui traseu cu altul (de exemplu troleibuzele liniilor T1 si T3, mai ales când vin dinspre Automecanica să nu circule imediat înainte sau după troleibuzul de pe linia T2, deci să nu circule goale, troleibuzele T2 pline si apoi să stai 10-20 minute până la aparitia altui troleibuz). Seara, la iesirea schimbului de la Automecanica nu circulă nici un troleibuz. Programele de circulatie trebuie făcute consultând agentii economici (Automecanica, ICPAO-Est, Texromed, etc., unde oamenii si-ar putea face abonamente), scolile sau mersul trenurilor! Efectuarea unor sondaje care să reliefeze cererea publicului călător (în completarea punctului anterior).
La anumite ore, o parte considerabilă a populatiei municipiului Medias doreste să circule pe o anumită portiune a unor trasee (“păcătoasele” T1 si T3 de exemplu) dar la orele acelea nu circulă nici un troleibuz. În schimb troleibuzele respective circulă goale la anumite ore, la care fluxul de călători este foarte scăzut. Aceste lucruri sunt valabile si pentru autobuze.

- Eliminarea concurentei neloiale

Obligarea, în prima fază, a firmei BMT Trans să-si stabilească programe de circulatie afisate, care să fie respectate, dar Meditur trebuie să aibă prioritate în anumite intervale orare si traseele acestei firme să nu coincidă cu cele ale troleibuzelor Meditur.
Maxi-taxiurile au apărut, totusi, ca o reactie a incapacitătii unor firme de transport local de a face fată cererii de capacitate si conditii de transport sporite, această alternativă dând roade în unele orase ( anexa 1). Deci nu poate fi neglijat potentialul BMT Trans care a achizitionat 8 autobuze de tip MERCEDES, foarte luxoase (cel putin 4 dintre ele). În plus, nu poti obliga cetăteanul să circule cu troleibuzele vechi si murdare, când au o asa alternativă bună, autobuzele de la BMT Trans.
Activitatea BMT Trans se desfăsoară ca si cea de la Meditur, fără programe de circulatie respectate si cunoscute de populatie. Astfel, suntem câteodată martorii fără voie a unor urmăriri ca-n Vestul Sălbatic între vehiculele BMT si cele ale Meditur, evident fiind faptul că, cele de la BMT au câstig de cauză. Limbajul antropomorfic al soferilor celor două unităti concurente ajunge deseori la cote de trivialitate de nesuportat pentru publicul călător.

- Reparatii ale parcului de troleibuze (unele troleibuze necesită doar o simplă revopsire) si a firului de contact (anexa 2), pe parcurs, în functie de fondurile colectate de Meditur si de fondurile vărsate de către Primarie.

- Mărirea vitezei de deplasare a troleibuzelor prin eliminarea timpilor morti de pe trasee (tot anexa 2).

-Rentabilizarea si mediatizarea (publicitate) atelierelor de întretinere si reparatii ale Mediturului, pentru prestarea de servicii către populatie si agenti economici.

-Efectuarea de controale (de bilete si pentru verificarea încadrării în programele de circulatie stabilite).

-Stabilirea de contacte cu marile regii de transport din tară si din lume si afilierea S.C. Meditur S.A. la diferitele institutii, asociatii, etc. ale transportatorilor de persoane. În acest scop vă pot sta la dispoziţie cu baza mea de documentare. (TURSIB Sibiu a primit, de exemplu 4 troleibuze VOLVO de la TL LAUSANNE ca donatie!).
Sunt convins că, în conditiile cererii unui transport sigur, modern si civilizat, Meditur poate face fată cu brio, fără investitii de moment prea mari, dar cu o reorganizare sănătoasă. Sper că se va pune umărul la scoaterea din impas a societătii Meditur, la protejarea transportului în comun cu troleibuzele si la neîncurajarea pirateriei.

      15.10.2001

Anexa 1
Situatia transportului în comun în câteva orase din tară
CLUJ – nici nu se pune problema existentei maxi-taxiurilor, societatea clujană de transport local (RATUC) fiind una dintre cele mai profitabile societăti de transport urban din tară. Troleibuzul este mijlocul principal de transport din acest municipiu, fiind exploatate rational 101 troleibuze (din care 32 nearticulate) fabricate la Rocar, pe 8 trasee.

BRASOV – maxi-taxiuri sunt doar pe trasee interurbane, în oras troleibuzele (ca si tramvaiele si autobuzele) preluând tot fluxul călător. Conditiile de transport   s-au îmbunătătit prin achizitionarea câtorva troleibuze VOLVO articulate, cât si prin reparatiile capitale efectuate la celelalte troleibuze românesti. De curînd s-au introdus maxi-taxiuri ale aceleiasi firme locale de transport, de tip NEOPLAN, pe linia de troleibuz 4, preluând o parte din călătorii care supraocupau troleibuzele acestei linii.

ALBA IULIA – activitătile operatorilor maxi-taxi au proliferat ca-n junglă în acest oras (nu există troleibuze), până la buna reorganizare a S.C. TRANSCOM S.A. Alba (transport local). S-au achizitionat multe autobuze RENAULT, luxoase si cu capacitate relativ mare de transport, s-au stabilit programe riguroase de circulatie pe trasee rentabile. Astfel, anticii “gogosari” (maxi-taxi) au cam dispărut.

SIBIU – în municipiul nostru resedintă de judet situatia TURSIBULUI era la pământ. În urma reorganizării întelepte a acestei societăti, transportul local de călători a devenit o afacere rentabilă, după ce, cu putin timp în urmă, TURSIBUL înghitea fonduri importante de la buget. S-au achizitionat 12 troleibuze noi tip ROCAR (8 nearticulate – aceste troleibuze stau foarte bine cu partea tehnică dar foarte prost cu tăblăria), 19 troleibuze VOLVO (unul articulat) iar restul de 11 troleibuze articulate au fost reparate si revopsite. De asemenea s-au adus autobuze moderne de tip IKARUS, VOLVO si, recent, MERCEDES. Există 7 trasee deservite cu troleibuze. De curînd s-au introdus maxi-taxiuri ale aceleiasi firme, TURSIB!?

CONSTANTA – operatorii de maxi-taxi sunt agreati doar pe trasee interurbane (si aici cu greu), tramvaiele si troleibuzele RAT Constanta făcând legea pe traseele urbane. Achizitii importante nu s-au prea făcut în ultimul timp (s-au cumpărat câteva troleibuze nearticulate ROCAR 212E si 212EI iar restul parcului a fost reparat).

SUCEAVA, SLATINA si TÂRGU JIU – în aceste orase situatia este ciudata, un conglomerat de troleibuze, autobuze si maxi-taxiuri circulînd pe trasee putin diferite.

TÂRGU MURES – si în acest oras, unde nu exista troleibuze, situatia transportului local era sub orice critic?. Existau la un moment dat 6 firme diferite de maxi-taxi, din care, Siletina Impex era cea mai rasarita. Aceasta firma a achizitionat mijloace moderne de transport de tip MERCEDES, VOLVO si NEOPLAN. Dupa achizitionarea în leasing de autobuze MERCEDES, S.C. Transport Local Tg. Mures a devenit brusc competitiva si, prin hotarîre a Primariei, S.C. Siletina Impex si S.C. Transport Local “s-au unit”, deservind populatia tîrgmuresana la standarde de lux. Ceilalti operatori de maxi-taxi au fost alungati pe trasee externe, doar S.C. Tudor Trans avînd cîteva trasee interne, deservite de microbuze MERCEDES.

TIMISOARA – troleibuzele care deservesc cele 7 trasee ale RAT Timisoara răspund cererii populatiei. În acest municipiu tramvaiul este stăpân iar maxi-taxiurile sunt (ca si) inexistente.

IASI – cele 6 trasee de troleibuze ale RAT Iasi au o mare importantă, dar troleibuzele sunt insuficiente si starea lor este precară. S-au cumpărat si 12 troleibuze ROCAR nearticulate. Tramvaiele sunt majoritare dar insuficiente cantitativ. Atunci au apărut maxi-taxiurile, microbuze relativ moderne, care, pentru a nu circula întruna pe sub firul de tramvai, au recurs la o stratagemă: pe traseele de tramvai existente circulă maxi-taxi avînd capete de linie prelungite si, mai ocolind pe câte o strădută, revin la traseul de tramvai. Aceste maxi-taxi sunt deocamdată agreate de RAT Iasi.

Se desprind următoarele concluzii:
- În marile centre urbane, unde troleibuzul este principalul mijloc de transport în comun, NU există defel maxi-taxiuri pentru că regiile de transport local fac fată cererii populatiei.
- În orasele în care există troleibuze, dar ca mijloc secundar de transport, există maxi-taxiuri care NU circulă pe traseele de troleibuz
Anexa 2
Plan de refacere a traseelor de troleibuz, pentru fluidizarea acestora
1. Refacerea integrală a curbei str. 1 decembrie – str. Clujului

2. Refacerea totală a tronsonului Piată – Gară. Suspendarea retelei de contact de traversee de sârmă, deasupra benzilor a doua de circulatie, cu eliminarea macazului nefolosit de la intersectia cu str. Pompierilor. Firele de pe sensul necirculat (de troleibuze) al acestei străzi să fie suspendate de câte un stâlp, iar cele două macaze -de intrare si iesire- să fie demontate, neavându-si rostul. În caz de deviere a circulatiei troleibuzelor pe sensul unic al str. Pompierilor (s-a mai întâmplat acest lucru, când au fost lucrări în zona Gării) captatorii acestora să fie deconectati si reconectati manual.

3. Refacerea curbei în zona ICPAO S.A.

4. Refacerea integrală a curbelor de la (si de pe) podul CFR. Macazele trebuie să fie actionate doar de soferii liniilor T1 si T3 (si aici să fie întrerupt curentul) care circulă mai rar, si nu de soferii de pe troleibuzele T2, cum se întîmplă acum.

5. Refacerea (sau anularea) macazului de intrare în garajul Meditur, si asa defect si, deci nefolosibil si, oricum, nu (neapărat) necesar.

6. Refacerea căii de rulare a troleibuzelor, conform programului actual al Mediturului.

7. Dotarea unora din troleibuze cu trăgătoare, pentru evitarea accidentelor (nu este o cerintă obligatorie, dacă reteaua este bună).

http://www.orizontmed.go.ro/opinii2.htm

Desi materialul l-am intocmit in 2001, multe dintre problemele atinse au ramas nerezolvate. Din pacate.


30-03-2005 14:18:33
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
radu:
sunt de parere ca in medias sunt necesare anumite modificari la reteaua de troleibuz:
1.desfintarea macazului de intrare in garajul meditur si a sanii montate pe stalpul din fata macazului.
2.refacerea crucii de la iesirea din garaj spre oras cu partea de lemn pe reteaua mai putin circulata ..adica cea de iesire meditur.
3.refacerea macazului de la pompieri dar desfintarea lui din fata garii si prinderea retelei de stalp.
4.darea in folosinta cat mai urgent a retelei de la piata....folosirea retelei existente doar in cazuri exceptionale....in nici un caz desfintarea ei!!!!doar ancorarea de stalp la piata dar mentinerea macazului inainte de pod.
5. prelungirea retelei de troleibuz pana la fantanita la iesirea din medias spre sibiu cu elemente de sustinere rotunde dar si in forma T cum se pot vedea mai mult in tara romaneasca.
6. prelungirea amintita care nu ar necesita o gramada de bani ar putea aduce la formarea a cel putin 2 trasee noi de troleibuze si ar fi destul de rentabila datorita faptului ca in acea directie exista un nou magazin care este o atractie pt toti mediesenii
7.achizitionarea a cel putin 4 troleibuze


30-03-2005 14:19:00
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
sisintea:
Exact ce spuneam si eu in anexa 2.
Super de acord cu prelungirea pina la Izvor via magazinul Trident.
A fost un plan de prelungire a traseului din Gura Cimpului pina la Blocul turn, str. Govorei. Nu s-au alocat bani. Daca estwe hotarire de consiliu (sau de guvern), de ce nu se respecta???


30-03-2005 14:19:24
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
radu:
oare nu se poate introduce T4 care sa circule pe traseele T1 si in continuarea lui T3???cate trasee de autobuz exista in medias???


30-03-2005 14:19:49
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Primul traseu de troleibuz a fost introdus in anul 1989.
T1 Automecanica -Gara
De proba, au fost aduse de la IJTL Sibiu troleibuzele albastre 228, 229, 234 si 308. Au fost achizitionate 4 troleibuze DAC 117E, vopsite portocaliu, refacute la URAC Bucuresti. Au fost numerotate 332, 333, 334 si 335, pastrind ordinea numerotarii de la acea vreme, din municipiul Sibiu (336, 337 si 338 -apoi 286- sint tot asemenea troleibuze aduse de la URAC, cu numar ITB).


25-07-2005 12:22:54
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
La scurta vreme a fost introdus traseul T2 Gura Cimpului -Vitrometan.
Traseul T1 a fost prelungit pina in cartierul Gura Cimpului si a fost realizat traseul T3 Automecanica -Gara -cartierul Vitrometan.
Au fost aduse de la Sibiu troleibuzele maro 323 si 330. Troleibuzul 323 a ars intr-un accident stupid dar 330 a ramas pe baricade si astazi.
Actualul 330 a fost revopsit albastru la Meditur, apoi i s-a facut reparatie capitala la Cluj:



25-07-2005 12:35:53
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Acest troleibuz a fost condus de cel mai rudimentar sofer de la Meditur.



25-07-2005 12:38:27
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Gresala de pozitionare



25-07-2005 12:39:20
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Explicatia incepidului sofer: am oprit, nu puteam merge mai departe, dar am facut loc altora sa treaca.
Ce loc a facut se vede. De ce nu si-a mutat captatorii pe tronsonul dinspre str. Pompierilor greu de spus.



25-07-2005 12:45:21
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Si apogeul:



25-07-2005 12:56:52
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
330 maro, pe str. Unirii, traseul T1, macazul fiind functional la acea vreme.



25-07-2005 12:58:04
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Daca-i schimba soferul, 330-ul poate avea si o imagine mai acatarii.



25-07-2005 12:58:58
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Au fost aduse din Sibiu troleibuzele 361 si 362 (au si circulat o buna bucata de timp in Sibiu) si troleibuzul 210 venit direct la Medias (toate au avut o dunga albastra jos).
Pina sa fie construit garajul de pe Soseaua Sibiului, troleibuzele garau pe platforma de la Automecanica.

Asta-i tot ce a mai ramas din 361:



25-07-2005 13:05:20
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
210 original, str. Pompierilor:



25-07-2005 13:06:18
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
210, prima revopsire, la Coloane:



25-07-2005 13:07:19
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
210, revopsirea a doua, Soseaua Sibiului:



25-07-2005 13:09:25
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
si pe str. Milcov:



25-07-2005 13:10:31
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Dupa ce au muncit sa-l refaca, troleibuzul 210 a trebuit sa fie exterminat. Prietenii stiu de ce.



25-07-2005 13:12:10
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Adio, 210:



25-07-2005 13:13:22
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Au fost aduse si troleibuze vopsite in rosu, cu numerele de inventar 196, 197, 202 si 205. In aceasta perioada au fost aduse si primele troleibuze verzi, cu chopper, 217E, cu numerele 215 si 216.
Troleibuzele 196, 197, 202 si 205 au fost vopsite in albastru in atelierele Mediturului, apoi 196 si 205 au fost casate iar 202 a fost refacut, fiind acum troleibuz folosit pt. depanare.



25-07-2005 13:20:43
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Cum da Dumnezeu...
Ma intorceam de la facultate si asteptam troleibuzul 3 (CLUJ) in statia de vizavi de Biblioteca "Octavian Goga". Sa lesin, nu alta!!! Un trailer tocmai trecea pe str. Dorobantilor cu remorca detasata a troleibuzului mediesean 202. N-am avut asparatul foto la mine, dar l-am prins in off-side, nu s-a putut ascunde de mine!



25-07-2005 13:23:47
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Surpriza! Fostul 197 al Mediturului a intrat in reparatie capitala la Cluj si acum circula bine-mersi in Cluj cu numarul 148 (in foto la Pasajul CFR Aurel Vlaicu -Someseni).



25-07-2005 13:27:19
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
216 revopsit, pe str. 1decembrie:



25-07-2005 13:35:14
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
216 la "Coloane":



25-07-2005 13:36:03
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
Au urmat troleibuzele ex-Murztal si troleibuzele 217E cu chopper numerotate 648, 649, 650, 651 si 652, alaturi de troleibuzele 212E cu numerele 198 si 199.
Troleibuzul 648, revopsit (schema initiala de vopsire, in albastru coincide cu cea a troleibuzul 650, prezentat mai jos si a troleibuzului 028 din Cluj):



25-07-2005 13:39:12
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1077
648 la podul din Gura Cimpului, riul Tirnava Mare:



25-07-2005 13:40:12
E-mail | Site  
Pagini: 1