FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / judetul TIMIS / imagine RATT    
Autor
Mesaj Pagini: 1
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
in acest topic voi posta informatii legate de RATT

27-06-2005 13:30:01
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Pe acest forum am vazut in cateva randuri discutii referitoare la scheme de vopsire sau mai direct la identitati vizuale. Asa cum i-am scris si lui Radu Bialus, din pacate in privinta imaginii companiilor de transport lucrurile stau foarte prost in RO. Si la acest capitol suntem bine ramasi in urma, comparativ cu ceea ce se intampla in tarile civilizate. Asa cum am mai spus, doar in Bucuresti exista o identitate vizuala a companiei, aceasta incepand cu logoul  (sigla) si incheindu-se cu mijloacele de transport si spatiile de asteptare ale acesteia. O imagine unitara (care include si uniforme ale diverselor departamente) transmite atat informatia de seriozitate a companiei, dar are si rolul de a ajuta clientul (calatorul) in a identifica mai usor compania in conditiile unei piete concurentiale. Pentru moment se pune prea putin baza pe acest lucru in momentul de fata, poate din comoditate, poate din necunoastere, dar mai ales si din lipsa unei concurente reale venita din partea unor mari companii private, care sa ofere o alternativa reala la serviciile oferite de companiile "traditionale" (foste "de stat").
Chiar daca unora dintre noi ni se poate parea monoton, toate aceste reguli care alcatuiesc identitatea vizuala nu fac altceva decat sa contribuie in foarte mare masura la stabilirea unei ordini care are este absolut necesara intr-o societate ata de dezordonata cum este cea in care traim. Cei ce se ocupa de partea de marketing a companiilor de transport sunt prea putin preocupati de imaginea firmei, poate si din cauza unei mentalitati invechite ce predomina inca in acestea. De-a lungul anilor, in tarile civilizate a existat o traditie in acest domeniu, iar lucrurile au suferit o evolutie, o transformare - mai bune spus o adaptare, o aducere la zi.
  In cazul Ratt, fost TCT, a existat ceva la inceput. E vorba despre perioada in care societatea functiona sub denumirea de "tramvaie comunale Timisoara" (1904). Chiar daca nu exista un logo, se putea observa un anumit tip de font utilizat la inregistrarea mijloacelor de transport precum si o schema de culoare si inscriptionarea laterala a denumirii companiei. De-a lungul timpului, societatea de transport timisoreana a pastrat constant aceasta imagine, dupa cum puteti remarca si in colectia de ilustrate ce pot fi vizualizate  pe site-ul RATT, dar si in imaginea atasata ce reprezinta un Tramvai tip F2.
In anii socialismului s-a creeat un gen de logo, pe care il puteti vedea in urmatoarea imagine postata. El nu are o valoare artistica, dar asta s-a realizat atunci, sub conducerea acelor timpuri. Schemele de culoare ale tramvaielor au devenit cele actuale, insa la autobuze si troleibuze acest lucru nu s-a intamplat. Din ceea ce am observat, in marea majoritate a cazurilor schema de culoare a sosit de la producator si nu a fost solicitata de cumparator (lucru tipic in sistemul socialist cu o economie centralizata). Astfel, troleibuzele sau autobuzele (chiar si tramvaiele) aveau aceleasi scheme de culori in toata tara, scheme ce difera doar din cauza unei mode stabilite de producator in anumiti ani, sau datorita refuzarii la export a unor produse ale acestora (comandate afara intr-o anumita schema de culori). Acest lucru face parte din categoria intamplarilor anormale, tipice acelei perioade. Cred ca fiecare dintre noi a reusit sa constate cat de usor se poate identifica zona de provenienta a unor vehicole second hand din strainatate in functie de schema de culoare (plus logo) a acestora.
In anii 90, RATT (noua denumire a fostului IJTLT) a afisat un nou logo. Din pacate nu s-a apelat la profesionisti si ceea ce a rezultat nici macar nu se poate numi sigla. Voi posta si aceasta tentativa de logo.
In ultimii ani a existat o preocupare pentru a extinde schema de culoare existenta la tramvaie, si la troleibuze. Recent s-au achizitionat noile autobuze Mercedes Conecto insa acestea fac nota discordanta cu tot ce exista. Avand in vedere ca Primaria si CJ coordoneaza activitatea regiei de transport, iar unii dintre cei de acolo sunt si membrii ai clubului de fobal Poli, nu a fost surprinzatoare alegerea schemei de culoare ce reproduce chiar culorile acestui club de fotbal... Din pacate s-a optat pentru o publicitate gratuita facuta unui club de fotbal in locul unei identitati vizuale realizata profesionist... La momentul respectiv am avut un schimb de e-mailuri pe aceasta tema cu viceprimarul orasului, insa remarca mea nu a fost considerata importanta, imaginea clubului de fotbal primand.
Toate cele mai sus mentionate le-am constatat ca profesionist, de-a lungul timpului fiind implicat si in proiecte ce vizau conceptii sau respectari de identitati vizuale. Personal sunt dezamagit de directia in care lucrurile evolueaza, atat in Timisoara, cat si in tara.



27-06-2005 14:58:29
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Felicitari celor ce au avut rabdarea sa citeasca ceea ce am scris mai sus. Iata si "sigla" IJTLT, scanata de ope un bilet de tramvai din anii '80.



27-06-2005 15:00:24
   
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Inteleg si te sustin in privinta crearii unei identitati vizuale anume, insa o singura schema, monotona, devine obositoare si plictisitoare. In locul unei scheme identice ca forma si culori, a prefera o schema identica ca forma, insa in mai multe combinatii de culori.
Uite, desi Maz-urile nu-mi plac, eu le punctez ca plus existenta celor cateva nuante (eu stiu de 4, visiniu, galben, verde si alb/albastru, la cele folosite pe post de "tramvaie", pe fosta linie 100, in Constanta...)
Asadar vreau o schema care sa identifice vizual un operator, insa nu o schema monotona, ba chiar scarboasa, cum era schema de prin '94 - '95 a RATB, cu vehiculele vopsite integral in mustar/bej/maro, cum o fi denumirea corecta a culorii in cauza...
Si nici culoarea de baza a RATT nu-mi place, vehiculele par mai degraba murdare, nu dau nici impresia aia de curatenie a RATB, nici una de "distinctie" sau elitista... mie unul mi se par vopsite urat cele din Timisoara, in ciuda multor alte aspecte la care RATT este in avngarda, aici eu fiind puternic impresionat de sistemul de constructie a noilor linii modernizate de tramvai...


27-06-2005 15:24:29
E-mail  
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
In ce priveste RATT, eu mi-ai spus parerea. Ca si o completare referitoare la culorile alese pt Mercedes iti pot reda o parte din urmatorul comunicat al Primariei TM:
"Primaria Municipiului Timisoara a finalizat
negocierile cu firma Mercedes in ceea ce priveste
modelul, designul si culoarea celor 50 de autobuze pe
care municipalitatea timisoreana le-a achizitionat in
vederea imbunatatirii confortului calatorilor si a
modernizarii parcului auto al RATT-ului.

    Deoarece culoarea galbena - culoarea mijloacelor
de transport in comun RATT - nu exista in
nomenclatorul de culori al firmei Mercedes pentru
autobuze, Primaria Timisoara a optat pentru o alta
culoare, care are semnificatii deosebite pentru
iubitorii sportului, din Timisoara. Astfel, a fost
aleasa culoarea clubului de fotbal Politehnica,
culoare indragita si promovata, nu numai de galeria
echipei de fotbal timisoreana, dar si de timisorenii
iubitori ai acestui sport. "

Am scos din comunicat doar partea care justifica alegerea culorii. Eu am gasit ca motivul acesta e pueril, orice constructor de automobile avand posibilitatea (mai ales in cazul unei serii de 50 de buc.) sa vopseasca produsele in culorile solicitate.
Referitor la ceea ce ai spus am urmatoarele comentarii:
- schema de culoare actuala este depasita si implica un volum de munca foarte mare (sunt linii de contrast trase cu pensula, in culoare neagra, de-a lungul intregului vechicol, la zona de imbinare dintre bej, galben sau alb - acestea nefiind nici de aceeasi intensitate sau grosime) =>>> rezulta un aspect tip scara de bloc;
- culoarea galbena nu respecta un cod al culorii, astfel incat doua vehicole puse unul langa altul risca sa nu arate la fel, in cazul unor accidente retusurile facute devenind clar vizibile;
- de multe ori calitatea vopselelor utilizate lasa de dorit, fapt ce determina in timp caderea stratului nou de vopsea si reaparitia vechiului strat;
- modul in care se face vopsirea, lasa de asemenea de dorit. Uneori cred ca e prea mult folosita pensula in locul pistolului de vopsit.... De altfel aceasta schema de culoare e destul de dificil de realizat cu pistolul de vopsit, deoarece ar fi nevoie de numeroase mascari ale suprafetelor....

Apropos - Mercedesurile sunt excelent vopsite...

Catalin, sa stii ca si cu o schema identica se pot face lucruri frumoase, insa trebuie sa existe interes pentru asa ceva si,  trebuie de asemenea apelat profesionisti care pot creea astfel de proiecte.

Cat priveste modul de executie al liniilor de tramvai - urmeaza sa postez cateva imagini cu diferite etape, de pe actualele santiere din oras (la rubrica tramvaie TM)...


27-06-2005 16:06:59
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
un articol aparut in Ziua de Vest , editia din 16 August 2005, care face referire la aspecte ce tin si de imagine.

"n Timisoara, mijloacele de transport in comun sfideaza orice program 

Somn de voie in weekend-uri, pentru RATT 

Dupa ce am prezentat "incredibilele" performante ale troleibuzului 17 care, de cele mai multe ori circula, din an in Pasti, aducand oamenii intr-o stare vecina cu nebunia, situatia altor catorva mijloace de transport in comun pare sa scape total de sub controlul RATT. Cele mai critice zile pentru mijloacele de transport in comun din Timisoara sunt sfarsiturile de saptamana. Putem intelege si accepta aproape orice: ca soferii sunt in concediu, ca stau prin birturi sau cafenele, ca merg la plaja cu familia, dar toate acestea ar trebui anuntate undeva. In Romania insa, totul e posibil. Tablitele din statii, care indica programul curselor RATT, par sa fie doar o batjocura la adresa calatorilor care scot din buzunar bani grei, pentru a astepta pe canicula sau pe ploaie zeci de minute in plus, fata de orarul normal. Nota de pe aceste tablite, potrivit careia eventualele intarzieri, din cauza traficului sunt de 3 pana la 5 minute, este chiar sfidatoare. Sambata, 13 august. autobuzul 9 al RATT, care circula pe ruta Piata Dambovitei Ð AEM, ajunge in statia de la piata dupa aproximativ 40 de minute de la ultima cursa. Se intampla in jurul orei 15. Pe placuta adiacenta din statie se specifica un timp maxim de asteptare intre 16 si 20 de minute. Un calator a incercat, timid, in autobuzul arhiplin, sa-i explice acest lucru soferului. A primit insa un raspuns care l-a timorat si mai tare: ãPe tabla poate sa scrie orice, nu ma intereseaza!". Duminica, 14 august. troleibuzul 19 a intarziat ceva timp... Ca de obicei, 19 avand, mai ales in zilele nelucratoare, mari probleme. Duminica a fost insa altceva. Ceva ce greu poate fi explicat. Din pacate, in apropiere nu a fost nimeni de la nici un fel de Carte a Recordurilor siÉ au avut ce pierde. Dupa aproape o ora de asteptare, majoritatea calatorilor care nu mai credeau in minuni au luat-o la pas spre casele lor. Troleibuzul nu s-a aratat insa nici pe drum. Este greu de spus cat a intarziat cu adevarat 19, dar probabil ca a mers gol, foarte putini rabdatori hotarandu-se sa mai astepte. S-a intamplat in intervalul orar 20.21 - 21.16. Placuta cu orarul indica, in zilele nelucratoare, o frecventa a troleibuzului de 16-20 de minute. Daca RATT nu a acceptat propunerea venita de la Ziua de Vest privind amplasarea de televizoare in anumite statii, pentru a-si mai tempera clientii, propunem regiei amenajarea macar a unor sezlonguri si a catorva mini-terase, pentru ca intr-o ora de asteptare intr-o statie se pot intampla lucruri nebanuite.

O.M. "


17-08-2005 21:24:25
   
cosmin4tm
Active member

Din: Timisoara
Inregistrat: 26-07-2005
Postari: 411
E foarte adevarat. Si eu am asteptat intr-o sambata troleibuzul 19 timp de 20 minute la Podul Mihai Viteaul. Atat a avut intarziere, dar in mod normal trebuia sa soseasca dupa 5 minute de cand am sosit in statie.

_______________________________________
#235 (ex 9516), #236 (ex 9509), #234 (ex 3460) - primele Ikarusuri 260 din TM

18-08-2005 12:27:30
E-mail  
ha
Active member

Din: Tirgu Mures
Inregistrat: 28-07-2005
Postari: 153
Nici in Tg. Mures nu este altfel. Sambata am asteptat in sattie la linia 6 53 de minute. Si tot am asteptat, pana cand am ajuns la gandul ca i-mi deschid o firma si cumpar o masina. Totodata am filosofat cu ceilalti pasageri despre OZN-uri, despre istorie...

18-08-2005 12:52:24
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Cumpără regia de transport...:D

18-08-2005 17:09:58
   
erwin
New member

Din: arad
Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 7
La RAT se fura ca in codru la schimbul de ture in statia LUKOIL de pe calea buziasului trag autobuzele la alimentat ci in loc de rezervo pune motorina in canistre inpreuna cu angajati benzinariei eu doar vineri sint in timisoara dar de citeor trrec pe acolo vad manevrele di birou nu sti cum sa poate asa hotie in cadrul rat probabil stiu si cei mari

19-08-2005 17:36:03
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Erwin, pe la ce ora se intampla manevrele astea?

24-08-2005 15:02:04
   
cosmin4tm
Active member

Din: Timisoara
Inregistrat: 26-07-2005
Postari: 411
Daca erwin a spus ca la schimbul de ture se intampla, probabil la orele 14-15, ca p-atunci e schimbul la autobuze.
Dar poate autobuzele care le-ai vazut, impreuna cu soferii, si-au terminat tura de dimineata si, dupa ce alimenatu, plecau la depou. Dar cum ai zis ca motorina n-o puneau in rezervor ci in canistre, poate cei din conducerea regiei i-a informat pe soferi sa aduca la garaj motorina, si cum autobuzele sunt fara pasageri cand pleaca la garaj, aveau unde pune canistrele. Parerea mea...

Modificat de cosmin4tm (27-08-2005 11:20:15)


_______________________________________
#235 (ex 9516), #236 (ex 9509), #234 (ex 3460) - primele Ikarusuri 260 din TM

27-08-2005 11:15:25
E-mail  
radu
Active member

Inregistrat: 09-03-2005
Postari: 265
intr adevar culorile ratt sunt ff aiurea ...gen scara de bloc....frumos spus...si o culoare care numai a modern si nou nu aduce...in ce priveste circulatia lor pot spune ca luni dimineata la 9 traseul 17  circula ff bine si chiar si 11.ce mi se pare aiurea este faptul ca troleibuzele..chiar si cele romanesti de fabricatie 95 sau 96 cu chopper arata super vechi datorita culorii galben mustar....poate cu progresul echipei poli se vor folosi totusi culorile care sunt la mercedesuri...super faine

28-08-2005 09:51:01
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Radu, sper ca nu progresul acestei echipe de fotbal sa determine schimbarea imaginii unei regii de transport. Asa cum am mai spus, suntem inca la un stadiu primitiv in ceea ce priveste imaginea firmelor de transport (exceptie facand unii operatori privati  - in special cei din turism). O astfel de lucrare nu se face dupa ureche, iar ceea ce se poate vedea la noi, nu facut nici macar dupa o singura "ureche", peste tot gasindu-se "specialisti" care se pricep la de toate, insa la nimic asa cum trebuie...

28-08-2005 11:57:59
   
Pagini: 1