FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / ASIA / Orientul apropiat    
Autor
Mesaj Pagini: 1
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Ca sa nu ramina forumul gol, ca e pacat, am sa scriu o mica 'cronica' a transportului in Siria, Iordania si Liban, tari pe care le-am vizitat, pentru citeva zile, in aprilie 2000. Nu am observat prea multe detalii, dar o mica idee se poate contura. Caracteristica comuna a acestor 3 tari este suveranitatea absoluta a transportului auto. Cel mai bun mijloc de deplasare este taximetrul sau masina particulara cu sofer. Gasesti la orice ora pe cineva dispus sa te duca oriunde (inclusiv peste granita) pe citiva banuti, benzina fiind ieftina (mai ales in Siria este valabil acest lucru). In Irak am auzit ca era si mai ieftina, de neinchipuit pentru noi, dar n-am fost sa vad cu ochii mei. Un drum cu taxiul, in Damasc (oras cam cit Bucurestiul) era cel mult 3 dolari. Arabii din aceste tari sunt si talentati la a pune pe roate orice hirb, asa ca vezi toate felurile de masini circulind pe strada. De condus se conduce nitel mai haotic decit la noi (in Damasc mult mai haotic decit la noi), dar mult mai sigur. Se descurca foarte bine in trafic si nu dorm pe ei ca romanii.

Transportul de capacitate mare (autobuze) este folosit interurban si international. Trasee urbane nu am vazut in Damasc, desi am vazut citeva autobuze, dar nu am putut descifra unde merg (pareau a fi un soi de pre-orasenesti de la noi, intre oras si suburbii). In Amman am vazut statii de autobuz si vehicule, dar am stat putin timp in oras ca sa imi dau seama cit de acoperitoare e reteaua. Oricum, Iordania este mai bine dezvoltata decit Siria. In Beirut nu s-a pus accentul niciodata pe transport in comun, si nici reconstructia centrului orasului nu a luat in calcul transportul in comun. In afara de Amman, care are retea de autobuze, dar are si sumedenie de microbuze, in Damasc si Beirut sunt aproape numai microbuze care au trasee prin oras, iar in Beirut am impresia ca in centru nu este chiar nimic (microbuzele circula doar intre cartiere si suburbii). Ma repet, autobuzele pe care le-am vazut in Damasc sunt aproape sigur (dupa cum aratau, fara usi de acces in afara de cea din fata) ca erau suburbane.

Legaturile interurbane si internationale se fac foarte bine cu autobuzele (de multe tipuri, dar toate bine intretinute). Sunt multe companii, inclusiv 'de lux'. Sunt multe autogari, exista un orar al curselor care e respectat, iti poti rezerva bilet cu loc, se serveste apa si bomboane inauntru, unele au si video, cu un singur ecran, bineinteles, in fata, aerul conditionat functioneaza, autostrazi sunt aproape peste tot, deci se circula bine. Cu amendamentul ca uneori sa mai cearta cu vecinii si atunci cursele internationale au de suferit la granita (uneori sunt chiar blocate, nu doar intirziate, caz in care pasagerii se descurca cum pot, cauta microbuze sau alte mijloace, asta dupa ce trec granita pe jos). La subiectul de autogari parca, am relatat pe scurt drumul meu de la Damasc la Amman si retur cu autobuzul. In afara de faptul ca s-a oprit soferul sa cumpere pepeni de pe drum si a facut plinul dupa ce ne-a imbarcat, calatoria a decurs foarte bine. Autobuzul asteapta pe intirziati (exista lista de pasageri, ca la avion), dar nu foarte mult. Daca e international te verifica daca ai pasaport ca sa nu ai probleme la granita, iar formularele de intrare in tara vecina se distribuie spre completare in autobuz, ca sa se cistige timp. Traficul international poate fi uneori perturbat de vama (noi la dus am intirziat 2 ore, adica cit ne-au tinut la granita; la intors n-au fost probleme, a ajuns chiar mai repede nitel).

Caile ferate asigura legaturi bune intre Damasc si alte orase, dar in Iordania si Liban sunt ca si inexistente (in Iordania este am impresia o singura magistrala, folosita aproape exclusiv pentru marfuri, iar in Liban nu am vazut CF deloc). Au bineinteles niste planuri de dezvoltare (metrou in Damasc si o CF suburbana in Amman). In Damasc am vazut un tren turistic, 3-4 vagoane, care am inteles ca circula in weekend (adica vinerea, aia e ziua libera la arabi), tractat de o locomotiva cu aburi, trecind chiar printr-o intersectie importanta din oras, spre gara. Era plin de turisti (marea majoritate localnici), trenul respectiv legind Damascul de o statiune aflata la 30km (niste izvoare pare-mi-se). Calatoria dureaza 2 ore. Il folosesc localnicii sa iasa vinerea la iarba verde in statiunea respectiva, dar probabil si turistii straini care au norocul sa afle de existenta sa.

Din pacate poze nu am.


04-08-2005 12:43:47
E-mail  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Excelenta prezentare a transportului din zona.
Eu am fost pe acolo ultima data prin '95. Nu am mers deloc cu autobuzul la Damasc, asa ca nu stiu ce trasee aveau. Stiu ca aveau niste autobuze Fiat vechi si ceva asemanator fabricat de ex-yugoslavi ("Dubrava"). Aveau doua usi dar nu prea le vedeam inchise.
In rest, plin de "sobolani albi"=microbuze, care exista prin toata Siria.
Taxiurile sunt de doua feluri: taxi propriu-zis si taxiuri care circula pe un anumit traseu. Multe taxiuri au circulat prin New York !
Intr'adevar, in Irak inainte de razboi 1$=100 l !!!!
Am vazut o singura data trenul turistic (?) care leaga Damascul de Zabadani (parca asa se cheama). Are ecartament ingust. Drumul pe care il traverseaza de mai multe ori este fostul drum spre Liban, inainte de construirea autostrazii.
In privinta pozelor, e cam riscant sa faci poze in Damasc si in Siria. Peste tot e cate o cladire care nu trebuie fotografiata, si peste tot misuna cei care trebuie (printre altele) sa se asigure de asta.
La Damasc, in orasul vechi, exista ramasite ale unei linii de tramvai de prin anii '30. Am o fotografie cu tramvaiul, de pe situl BS. S'ar putea sa o mai aiba si ei, la sectiunea fotografii istorice.


04-08-2005 13:16:07
Site  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Vagonul 70 din Damasc, cu multi ani in urma.
©Blickpunkt Strassenbahn.
Situl e incurcat rau la capitolul poze, asa ca n'am gasit linkul.



04-08-2005 17:46:20
Site  
Pagini: 1