FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / URTP si transportul public. Prezent si viitor. / Impreuna pentru un transport civilizat    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Nici ca se putea o deviza mai buna pentru ei. Pe siteul www.urtp.ro gasim informatiile primare. Au o baza de date bine pusa la punct, insa, iata, avem si noi informatiile si fotografiile noastre, chiar si deschiderea noastra in lume.
Radub, ei ne pot ajuta, implicindu-se in problema ieseana, alaturi de noi.


19-04-2005 13:23:13
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu: sa speram ca URTP ne va ajute in demersul nostru pt. continuarea activitatii de transport public cu troleibuze in Iasi.

Modificat de radub (25-05-2005 12:01:00)


19-04-2005 22:48:24
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
"Salvaţi transportul electric cu troleibuze din Iaşi de la exterminare!


Numele meu este Radu-Dan Czech, sunt din Iaşi, membru al Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România (iniţiativă similară celor existente în aproape toate ţările europene).
Propunerea domnului primar Gheorghe Nichita vizând desfiinţarea transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi a stârnit nedumerirea şi revolta noastră şi a prietenilor noştri din celelalte ţări. Ni se pare abuziv şi absurd să se renunţe la un mijloc de transport în comun eficient şi total nepoluant, din considerente care nu au nimic în comun cu realitatea obiectivă. Într-adevăr, vehiculele utilizate în oraşul nostru sunt, în mare măsură, depăşite fizic si moral. Excepţie fac cele 12 troleibuze Skoda intermediate de Muzeul din Mariazell (Austria), provenite din oraşele Brno şi Plzeň - Cehia. Aceste vehicule au sosit în Iaşi într-o stare excelentă, fiind însă exploatate şi întreţinute neglijent de către unii dintre angajaţii RATEC (actual RATP) Iaşi, ceea ce a dus la o oarecare degradare a lor, aspect care poate fi însă remediat.
Reţeaua de contact existentă în Iaşi (funcţională sau conservată) acoperă o mare parte a oraşului. Din păcate, din motive ce ţin de concurenţa neloială a firmelor de maxi-taxi, anumite trasee (44, 46) au fost desfiinţate, ca nerentabile. Nu înţelegem de ce au fost licitate de către Primărie trasee care se suprapun chiar 100% pe traseele existente ale RATP: de exemplu, fostul traseu 44 de troleibuze, fostul traseu 19 de autobuze. De asemenea, nu înţelegem de ce au fost introduse pe traseul 46 microbuze ale SC Autobuzul SA, din moment ce acest traseu era deservit de linia 46 de troleibuze. Toate aceste aspecte - neimplicarea autorităţilor locale în procurarea de vehicule - fie ele şi second-hand, dar perfect funcţionale, ca în cazul tramvaielor, concurenţa neloială a firmelor de maxi-taxi, încurajată întrucâtva de deciziile Primăriei Iaşi (după cum am arătat mai sus) - au dus la ineficienţa exploatării acestui mijloc de transport pe traseele menţionate.
S-au invocat câteva argumente în favoarea ideii de înlocuire a troleibuzelor cu autobuze. Le voi demonta, rând pe rând, tot argumentat.

1. Imposibilitatea aducerii de vehicule second-hand din ţările europene, din cauza declinului transportului bazat pe troleibuze.
Argumentul cade din start, informaţia fiind falsă - a se vedea Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Cehia, Ungaria, Polonia, ş.a.m.d., tendinţa fiind tocmai de ecologizare a transportului public, prin extinderea reţelelor de tramvai si troleibuz. Ţin să precizez că alte oraşe din ţară (Timişoara, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Mediaş, Ploieşti) au reuşit aducerea de troleibuze simple şi articulate, second-hand, dar cu o stare tehnică excelentă, din diverse ţări europene. Astfel, Timişoara a procurat troleibuze Gräf & Stift din Salzburg şi Eberswalde, Ikarus 280T din Eberswalde, Renault-Berliet 100PR din Lyon; Sibiu - troleibuze Saurer din Biel, FBW din Lausanne, Skoda din Weimar; Mediaş - troleibuze Gräf & Stift din Kapfenberg, Renault-Berliet 100PR din Lyon, Gräf-Kiepe din Salzburg; Braşov - troleibuze FBW şi Mercedes din Basel, Gräf & Stift din Innsbruck; Piatra Neamţ - troleibuze Renault-Berliet 100PR din Lyon; Ploieşti - troleibuze Renault-Berliet 100PR din Saint-Etienne. A nu se uita de marca Skoda, adusă în Iaşi din Brno şi Plzeň. Concluzia este că surse există, trebuie doar implicare şi bunăvoinţă.
Nu militez neapărat pentru invadarea oraşului cu „hârburi“ provenite din alte ţări europene, însă, până când situaţia economică a oraşului va permite refacerea în totalitate a reţelei fir-contact şi achiziţia de mijloace noi, ultramoderne, soluţia second-hand, dar de calitate, este una suficient de bună.

2. Troleibuzele - vehicule lente, care încurcă şi mai mult traficul sufocant din Iaşi.
Din nou, fals. În oraş se circulă haotic, regulile şi semnele de circulaţie sunt ignorate, prezenţa semafoarelor este foarte firavă (a se vedea, prin comparaţie, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Arad, etc.). Se invocă lipsa locurilor de parcare, lucru care duce la ocuparea benzilor destinate troleibuzelor. Din nou, relativ fals. Dacă ar fi să ne uităm cu ceva mai multa atenţie, există numeroase parcări care sunt nefolosite (exemple - nicidecum singulare - ar fi parcările din spatele sediului SRI şi din spatele BRD, care, dacă ar fi amenajate şi folosite corespunzător, ar descongestiona o parte din traficul de pe Anastasie Panu - cunoaştem faptul că există probleme legate de cereri de retrocedare în zonele respective, însă, fiind la mijloc interesele oraşului, cu siguranţă pot fi găsite soluţii). Putem aminti şi parcările din spatele blocurilor - gradul de utilizare este mic, preferându-se, din comoditate, parcarea maşinilor pe bulevarde. Acest aspect se poate reglementa foarte simplu, prin aplicarea de sancţiuni. Există unele locuri în oraş unde se parchează neregulamentar chiar şi pe două rânduri (în special în preajma instituţiilor sau a staţiilor taxi). Trebuie luat în discuţie şi haosul creat în trafic de şoferii firmelor private de maxi-taxi (ignorarea regulilor de circulaţie, adevăratele curse pe străzile oraşului în goana după clienţi, stilul haotic în care opresc în staţii şi în afara lor, pe N rânduri). Exemplele cele mai elocvente: Super Copou, Universitate (de fapt, mai tot Bulevardul Carol I), Piaţa Independenţei, Târgu Cucu, Moldova, Podu Roş, CUG.
În concluzie, contraargumentele la acest punct ar fi: achiziţionarea de troleibuze second-hand, dar performante, semaforizarea intersecţiilor, determinarea respectării regulilor de circulaţie, fie şi prin măsuri coercitive, crearea de culoare special destinate troleibuzelor şi autobuzelor pe străzile şi bulevardele largi, aşa cum există în ţările europene, construirea de alveole pentru staţiile de troleibuz şi autobuz şi folosirea acestora exclusiv de către mijloacele de transport în comun.

3. Ineficienţa transportului cu troleibuze (se invocă faptul că ar circula goale).
Parţial adevărat, însa tot din vina autorităţilor locale - trasee de maxi-taxi licitate care se suprapun în proporţie de până la 100% cu traseele troleibuzelor.
Contraargument: a se observa fluxul ridicat de călători  pe traseul 41, pe aproape toată perioada unei zile şi pe traseul 43, în special la orele de vârf, între Poitiers şi Centru.

4. Imposibilitatea achiziţionării de troleibuze noi, din cauza costurilor mari.
Parţial adevărat. Aşa cum am mai spus, deocamdată se poate merge pe soluţia troleibuzelor second-hand, ca în cazul tramvaielor, urmând ca, atunci când reţeaua fir﷓contact va fi refăcută şi situaţia economică a municipiului o va permite, să fie achiziţionate şi vehicule noi.

Ar mai fi de spus faptul că proiectarea şi execuţia reţelei existente de troleibuze au presupus bani cheltuiţi, efortul unor oameni şi, poate - de ce nu?! - implicarea cu pasiune a unora dintre ei (deşi acesta este un aspect total neimportant din punct de vedere economic).
Argumentul nostru principal în favoarea transportului cu troleibuze este faptul că troleibuzul este cel mai ecologic şi mai eficient mijloc de transport, nici cel mai modern autobuz nereuşind să ofere un randament apropiat de 100% din acest punct de vedere.

Doresc să îi reamintesc domnului primar Gheorghe Nichita că, printre priorităţile domniei sale exprimate în campania electorală premergătoare alegerilor locale din anul 2004, s-a aflat şi achiziţionarea unui număr de 40 de troleibuze. După instalarea in funcţia de primar ales al Iaşiului, domnia sa a reiterat ideea importanţei troleibuzelor în transportul public din Iaşi. De altfel, sondajul public realizat în toamna anului 2004 aducea troleibuzele printre mijloacele de transport preferate de ieşeni. Toate aceste aspecte pot fi uşor revăzute, prin simpla răsfoire a ziarelor locale din acea perioadă.

Forumul nostru va încerca, cu ajutorul URTP (Uniunea Română de Transport Public), să împiedice punerea în aplicare a acestei propuneri aberante de eliminare a transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi.



Cu stimă,
Radu-Dan Czech,
membru al Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România"

Modificat de radub (25-05-2005 12:01:28)


21-04-2005 08:26:42
   
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Poate nu ar strica sa mentionezi ca vei adresa acest mesaj si Parchetului National Anti-coruptie, pentru verificarea modului de desfasurare si adjudecare a licitatiilor de trase de transport in comun, suprapuse peste liniile existente de troelibuze, ca se va solicita verificarea modului in care Primaria si Consiliul Local s-au implicat in verificarea si sanctionarea concurentei neloiale facuta de firmele de maxi-taxi, lipsa unor masuri concrete pentru impunereea unui orar strict de functionare pentru microbuze s.a.m.d.
Eu nu pricep, cum de orase mari gen Constanta, Iasi renunta la tramvaie/troleibuze, in conditiile in care bucurestiul a achizitionat 200 de troelibuze noi Ikarus 415 T, alte vreo 300 de autobuze Rocar de Simon..., acum cica intentioneaza sa achizitioneze 500 de autobuze noi... Adica Mazare ala din Constanta a gasit de cumparat autobuze, insa troleibuze, in aceleasi conditii, nu gasea !?!.... Si pentru retea, ce, nu gaseau teava, suruburi, srma si cablu de cupru? Mama lor de incompetenti, ca le-as fi reparat eu un stalp pe zi, numai sa pastreze aceste semne de civilizatie ale unui oras ... Cand ajung intr-un oras nou, ochii mei acolo sunt, in cautare de cabluri de troleibuz/tramvai, unde nu sunt, ma simt ca intr-un targusor ... si asta nu e un afront, pentru ca nici Medgidia si Slobozia unde m-am nascut si/sau am locuit, nu dispuneau decat de autobuze... Sa nu-mi spuna mie ca nu puteau sa achizitioneze in leasing troleibuze si tramvaie noi, ca nu puteau sa liciteze lucrari de reparatie capitala a liniilor si retelelor, vezi Bucuresti, unde rezultatele sunt mai mult decat multumitoare! Si daca n-ai bani de vehicule noi, Bucurestiul are experienta necesara reparatiilor de calitate, puteau cere sprijin. Nu exista interes insa, e usor pentru un primar sa semneze "ca primarul"..
Trece-ma si pe mine pe lista ta.


21-04-2005 11:55:41
E-mail  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Whitewolfcata: fac unele precizari:

De cativa ani, microbuzele maxi-taxi circula in legalitate dpdv al traseelor, adica au fost introduse pe trasee licitate (bineinteles, in practica, cu abateri foarte dese de la traseu). Problema apare in faptul ca Primaria a licitat trasee care se suprapun aproape perfect cu cele ale regiilor din subordine. Cu buna stiinta?! Din necunoasterea propriei ograzi?! Din prostie?! Nu stiu...

De tramvaie, slava Domnului, inca nu s-au legat la modul negativ, ba dimpotriva, zic ei ca se agita sa reabiliteze transportul cu tramvaie. Actiuni concrete, insa, mai deloc... Doar 2 tronsoane mari refacute 100% incepand din 1997 si pana acum: Piata Eminescu - Gradina Copou si Palat - Pd. Ros (nici macar aici nu puteau sa faca treaba ca lumea, ca au utilizat sina semi-uzata, provenita de prin Viena). Plus ca au lucrat de mantuiala... s-au facut ca lucreaza in timpul verii si toamna au dat bataie, astfel incat au montat sina fara sa taseze ca lumea straturile de nisip si piatra turnate la infrastructura).
De un an de zile se lucreaza la tronsonul Pasaj ACB - Dacia (cca. 10 km de cale dubla) si de data asta s-a folosit sina noua, plus ajutorul oferit de Regionala CFR Iasi (specialisti, muncitori, utilaje). Ei spera sa termine anul asta ultima bucata de 5 km cale dubla de pe acest tronson.

Va reamintesc, Iasiul are 67 de km de sina, deci tronsoanele refacute pana acum sunt o mare intr-un ocean.

Legat de un eventual ajutor acordat de RATB, se pare ca ceva se infiripa. Recent subprefectul de Iasi a anuntat ca a facut lobby pe langa RATB, in urma caruia RATP va avea de castigat (vagoane, sina, etc.). Chestia e ca, in loc sa astepte pomene cu mana intinsa, ar trebui sa faca si ei niste pasi: licitatii garantate de CL Iasi, accesarea de fonduri europene, etc. Cred ca, din pacate, sunt si alte interese la mijloc, caci altfel, alta explicatie nu ar mai fi decat... prostia crasa...

Legat de lege: mai nou s-a realizat un parteneriat public-privat intre RATP si operatorii privati, coordonat de RATP. Printre lucrurile interesante ar fi dispeceratul unic si existenta unui bilet unic, cu acelasi pret pt. toate tipurile de mijloace de transport. Ultimul aspect e absolut dubios si intra in contradictie - spun eu - cu legile concurentei, si cred ca Consiliul Concurentei ar trebui sa se autosesizeze.


21-04-2005 12:54:25
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Pai troleibuzele DAC din Bucuresti, refacute la URAC, ar fi foarte bune, pt. inceput.
De ce ar fi un troleibuz mai scump decit un autobuz cu EURO 3?
pt. Andrei Caudray: aveai un articol preluat, cred din Capital, despre ceea ce inseamna transportul cu troleibuze. Te rog, posteaza-l aici.


21-04-2005 17:23:26
E-mail | Site  
andrei
Active member

Din: Paris (Bucuresti 1967-1985)
Inregistrat: 08-03-2005
Postari: 66
Noroc Silviu,

L-as posta cu bucurie, dar nu-mi amintesc de acest articol, si nu il gasesc pe computer. O sa ma uit le CD-ul pe care am gravat arhivele precedente, poate ca este acolo. Il voi posta spre sfarsitul lunii (acuma sintem luni 4, orele 01:01 dimineata, si cam peste o ora si jumatate plecam in vacanta... )

Bafta,

Andrei


04-07-2005 01:13:37
   
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Vad ca troleibuzele articulate DAC 217E de pe liniile 62/93 n-au mai aparut dupa ce s-a dat drumul din nou la circulatie pe strada Witting... Probabil ca abia asteapta sa le caseze, fiti cu ochii pe ele... de vreo 2 luni nu le-am mai vazut, cred ca au fost indrumate pe alte trasee care nu ajung la gara sau poate acum, vara, cand oricum se circula cu parc redus cu pana ala 20%, or fi ramas "acasa", la depou, sper eu...
Sa mai intreb de ele, ca sunt tare ingrijorat...


04-07-2005 08:37:42
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Salut.
pt. Whitewolfcata: Troleibuzele DAC la care te referi probabil ca zac in fundul Dep. Bujoreni. Intr-adevar, nici eu n-am mai vazut vreunul. Maine o sa trec pe langa depou si o sa ma uit (Doamne, de ce n-am un aparat foto!). Daca nu sunt acolo, in mod sigur au ajuns la Berceni, tractate de vre-o masina de interventie. Iar de acolo pana la REMAT sunt doar 2 pasi(si la figurat, dar mai ales la propriu)


11-07-2005 03:23:37
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Am verificat si n-o sa va vina sa credeti! Ieri, la ora 18.00, in dep. Bujoreni mai era UN SINGUR TROLEIBUZ DAC si ala era nearticulat, nu i-am vazut seria, dar am observat ca avea placute de 96, deci ati putea sa-l vedeti pe acolo. Oricum 96 e singurul traseu pe care am mai vazut DAC-uri (de Bujoreni). Pe 62, de la un cap la altul, n-am vazut nici un DAC, insa am observat ceva IKARUS-uri ce pareau mai noi decat celelalte. Sa fie inlocuitoarele DAC-urilor?

12-07-2005 01:28:47
   
ha
Active member

Din: Tirgu Mures
Inregistrat: 28-07-2005
Postari: 153
Vad ca nu sunt singurul care "iubeste" maxi-taxiurile! Dupa parerea mea (desi asa ar fi normal intr-o tara) ar trebui facut o lege (daca nu exista deja) pt. reglemntarea mijloacelor de transport in comun. M-am saturat sa calatoresc pe niste autoutilitare transformate in microbuze, dubite de marfa cu scaune (vezi www.tapimpex.ro). Nu suntem noi maimute sa fim transportati in asa fel. Desigur sunt si trasee cu mai putine calatori, dar exista si autobuze pt. acest caz. (Vezi midibusul Ikarus 405 mai jos, folosit in Budapesta pe linii cu numar scazuti de pasageri: Piata Moscva- Cetate), cu 16 locuri pe scaune si 30 pe picioare. Cel putin in locurile maxi-taxiurilor ar fi foarte bine. Totodata ar fi salvarea Rocarului daca ar incepe sa fabrice midibusuri.



Modificat de ha (29-07-2005 11:31:48)


29-07-2005 11:27:28
   
cosmin4tm
Active member

Din: Timisoara
Inregistrat: 26-07-2005
Postari: 411
MIDIBUS!? Nu MINIBUS?

Modificat de cosmin4tm (29-07-2005 12:35:09)


_______________________________________
#235 (ex 9516), #236 (ex 9509), #234 (ex 3460) - primele Ikarusuri 260 din TM

29-07-2005 12:33:18
E-mail  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
De acord cu MIDIBUS-urile. Chiar si cu minibusurile, unde e cazul.
Cunosteam si eu bijuteriile din imaginea ta, Andras.


29-07-2005 12:49:08
E-mail | Site  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Foarte frumos. In Buc., pe langa dubele transformate mai exista si Iveco Turqoise, care au 15 loc pe scaun si arata mult mai bine decat dubele cu geamuri si bare.

29-07-2005 14:29:39
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Dar Ik-urile de mai sus ar fi mai bune, pt. ca au podea joasa.

29-07-2005 14:30:25
   
ha
Active member

Din: Tirgu Mures
Inregistrat: 28-07-2005
Postari: 153
Midibus, nu Minibus. Si eu m-am mirat, dar asta sunt Midibusuri. Cred ca minibusurile sunt pe romaneste maxi-taxiuri. E sunt foarte revoltat, pentru aceste masini sunt fabricate pentru transport marfa, cum am mai scris si mai sus, fiind transformate ulterior de niste firme mici in minibusuri :). Parerea mea este, ca pentru un transport uman cel putin ar trebui sa vezi afara stand pe picioare. Sa nu mai vorbim de urcare si coborare. Odata am stat in statie, veneam si eu acasa din centru. si sa vezi, vine un grup de turisti germani, si vad in maxi taxi (Sprinter) plin-plin-plin. Au stat cateva secunde cu gura cascata, cateva Oh mein Gott, dupa care au inceput sa fotografieze. Pai am ajuns deja obiectiv turistic cu maxi-taxiurile noastre. Eu, cel putin, va mai scriu incodata, SUNT IMPOTRIVA TRANSFORMARILOR!!! :) Apropo, au si germanii sprintere, dar ai lor arata cam altfel, sunt facute special de fabrica. Un bun prieten m-a atras atentia anul trecut, cand a facut poza de mai jos. M-am uitat pe siteul Mercedes-Benz Deutchland si sa vezi, ca sunt Sprintere fabricate special pentru transport de caltori urban. (http://www.mercedes-benz.de/content/ger ... er_6t.html)



29-07-2005 16:16:19
   
ha
Active member

Din: Tirgu Mures
Inregistrat: 28-07-2005
Postari: 153
Ah da, inca ceva. In Ungaria, dupa 90 companiile de transport de persoane,  si-au vopsit fiecare masinile in culorile companiilor. Nu stiu daca este vreo lege sau de ei singuri au facut acest pas, dar arata cu totul altfel un oras, in care mijloacele de transport in comun sunt uniformizate. Ai senzatia ca folosesti un serviciu comun. Toti angajatii al unei sunt in uniforma (camasa + cravata + pantaloni lungi). Este totusi o ordine mai mare. De ex. in Szeged, unde m-am plimbat c-am mult, toate autobuzele apartinand Tisza Volan sunt vopsite in alb-albastru, iar troleibuzele apartinand firmai Szegedi Kozszallitas sunt vopsite in alb-verde-verde inchis. Expectie fac troleibuzele foarte vechi, ramase de inaite 90, care sunt in toate culorile (cam putine, dar sunt). Uniforma era astfel: camasa cu maneca scurta cu dungi albe, albastre deschise si inchise, cravata alabstra foarte inchisa (indigo) si panatloni lungi indigo. Pacat ca nu am nici o poza sa va arat. Tot asa sunt imbracati si controlorii de trafic si bilete, vanzatorii de bilete in statii...

In Budapesta este organizat interesant vopsirea vehiculelor: troleibuzele sunt rosii, tramvaiele sunt galbene si autobuzele sunt albastre. Tot asa este si la cele trei linii de metrou: rosu, galben si albastru. Motivul alegerii este steagul Budapestei, rosu, galben si albastru :), dar pe orizontala :P.

Cel putin mie m-as placea sa vad toate masinilie vopsite in aceeasi culoare, cum ar fi si normal desigur.


29-07-2005 16:52:04
   
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Ha, ceea ce ai spus mai sus se numeste identitatea vizuala a unei companii. Noi nu avem deocamdata asa ceva. La noi e totul provizoriu... Am mai avut o discutie despre aceasta tema. Oricum, ma bucur ca-mi impartasesti parerea.

29-07-2005 19:11:20
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388

Dr2005 a scris:

Foarte frumos. In Buc., pe langa dubele transformate mai exista si Iveco Turqoise, care au 15 loc pe scaun si arata mult mai bine decat dubele cu geamuri si bare.

Erata: Sunt Isuzu, nu Iveco.


30-07-2005 00:58:15
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Ar putea fi o idee buna sa vopseasca toate mijloacele de transp. in aceeasi culoare, dar, dupa un timp ar deveni plictisitoare. (Vezi ,,galbenul de acum cativa ani din Buc). Autobuzele(+Tramvaie si Troleibuze) din Buc. de acum au mai multe scheme de culoare, in functie de cine le-a fabricat.
Mercedesurile facute special de fabrica pt. calatori sunt superbe(spre deosebire de dubele modificate). Cand vom avea asa ceva si in Romania?(Desi as prefera autobuze, nu MidiBusuri, indiferent cine le face)


30-07-2005 01:02:34
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Nu cred ca mijloacele de transport vopsite in aceeasi culoare ar fi plictisitoare, pentru ca nu ar ramane asa. Detergentii, masinile, frigiderele, telefoanele mobile, bancile &c de pe reclamele pe mijloacele de transport nu pot avea toate aceeasi culoare, nu-i asa ? :-)

Conditia pt. schema de culoare unica ar fi sa foloseasca vopsea auto, nu vopsea ordinara pt metale ca la Iasi.


30-07-2005 09:31:42
Site  
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
in plus, odata cu aparitia unei concurente reale, cred ca in nici un caz nu ar fi vorba de monotonie...

30-07-2005 11:03:56
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Eventual vopsea metalizata...
Totusi culorile folosite acum de RATB au inceput sa ma plictiseasca(V3A-uri vopsite in alb cu dunga galbena si gri, scaune si bare portocalii). Oricum arata mai bine decat galbenul din'ainte. Imaginativi-l pe 3004 vopsit in alb...


30-07-2005 21:24:12
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Poate ar fi mai bine ca fiecare tip de mijloc de transport folosit de o regie/firma sa aiba aceleasi culor(de ex, in Buc Astra Ik415T-verde, Dac-albeRocar Autodromo-portocaliu)

30-07-2005 21:25:38
   
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Mie nu-mi place ca V3A-urile modernizate la Faur ( de pe liniile 32, 11 si 44) au fost in buna parte vopsite in alb precum V3A-urile modernizate de uzina RATB. Imi placea tocmai diferentierea liniilor din  partea se SV a orasului de cele din zona de NV( SF. Gheorghe). Asa mi-ar place sa existe distinctie si la trolebuze, ceea ce se intampla intr-o anumita masura. Am observat ca ikarasurile de pe liniile au partile laterale vopsite in alb. La autobuze mi-ar place ca prin fiecare zona sau cartier al orasului sa circule o anumita marca de autobuze. Cam Cum e zona Herastrau P-ta Presei Libere pe unde circulau doar Daf-uri.

01-08-2005 16:02:29
E-mail  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859

Dr2005 a scris:

Eventual vopsea metalizata...
Totusi culorile folosite acum de RATB au inceput sa ma plictiseasca(V3A-uri vopsite in alb cu dunga galbena si gri, scaune si bare portocalii). Oricum arata mai bine decat galbenul din'ainte. Imaginativi-l pe 3004 vopsit in alb...


3002 si 3003 arata bine in alb.
Cred ca si calitatea vopselei isi spune cuvantul.
3001 nu-mi place nici placat cu aur.


01-08-2005 17:56:22
Site  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
3001 e totuşi destul de util pt. Buc(chiar dacă e vagon de rezervă)
pt. icsilviu: V3A-Faur circulau şi pe 41... Totul depindea de depoul la care se aflau. E totuşi mai bine că există aşa diversitate, dar n-ar trebui ca pe aceeaşi linie să nu fie mai mult de 2 tipuri de vehicule.(ex. 27: V2A, V3A-modernizate şi nemodernizate, V3A-93 de la Dep. Titan + Rathgeber de la Dep. Dudeşti)


01-08-2005 22:17:34
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Ikarusurile415T de la Dep. Bujoreni au lateralele vopsite în alb. (spre deosebire de cele de la Dep. Vatra Luminoasă). Acum toate sunt ţinute la Bujoreni şi s-au amestecat.(Dep. Vatra Luminoasă este închis ca urmare a reparţiilor la străzile din zonă, care nu mai permit trecerea troleibuzelor.
Mai sut câteza Ik415T si la Dep. BucNoi(venite tot de la Vatra-n-au mai încăput la Bujoreni), fiind folosite pe linia 86(ele nu au părţi albe)


01-08-2005 22:20:42
   
Pagini:  1 2