radub
Active member
Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
|
|
"Salvaţi transportul electric cu troleibuze din Iaşi de la exterminare!
Numele meu este Radu-Dan Czech, sunt din Iaşi, membru al Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România (iniţiativă similară celor existente în aproape toate ţările europene). Propunerea domnului primar Gheorghe Nichita vizând desfiinţarea transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi a stârnit nedumerirea şi revolta noastră şi a prietenilor noştri din celelalte ţări. Ni se pare abuziv şi absurd să se renunţe la un mijloc de transport în comun eficient şi total nepoluant, din considerente care nu au nimic în comun cu realitatea obiectivă. Într-adevăr, vehiculele utilizate în oraşul nostru sunt, în mare măsură, depăşite fizic si moral. Excepţie fac cele 12 troleibuze Skoda intermediate de Muzeul din Mariazell (Austria), provenite din oraşele Brno şi Plzeň - Cehia. Aceste vehicule au sosit în Iaşi într-o stare excelentă, fiind însă exploatate şi întreţinute neglijent de către unii dintre angajaţii RATEC (actual RATP) Iaşi, ceea ce a dus la o oarecare degradare a lor, aspect care poate fi însă remediat. Reţeaua de contact existentă în Iaşi (funcţională sau conservată) acoperă o mare parte a oraşului. Din păcate, din motive ce ţin de concurenţa neloială a firmelor de maxi-taxi, anumite trasee (44, 46) au fost desfiinţate, ca nerentabile. Nu înţelegem de ce au fost licitate de către Primărie trasee care se suprapun chiar 100% pe traseele existente ale RATP: de exemplu, fostul traseu 44 de troleibuze, fostul traseu 19 de autobuze. De asemenea, nu înţelegem de ce au fost introduse pe traseul 46 microbuze ale SC Autobuzul SA, din moment ce acest traseu era deservit de linia 46 de troleibuze. Toate aceste aspecte - neimplicarea autorităţilor locale în procurarea de vehicule - fie ele şi second-hand, dar perfect funcţionale, ca în cazul tramvaielor, concurenţa neloială a firmelor de maxi-taxi, încurajată întrucâtva de deciziile Primăriei Iaşi (după cum am arătat mai sus) - au dus la ineficienţa exploatării acestui mijloc de transport pe traseele menţionate. S-au invocat câteva argumente în favoarea ideii de înlocuire a troleibuzelor cu autobuze. Le voi demonta, rând pe rând, tot argumentat.
1. Imposibilitatea aducerii de vehicule second-hand din ţările europene, din cauza declinului transportului bazat pe troleibuze. Argumentul cade din start, informaţia fiind falsă - a se vedea Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Cehia, Ungaria, Polonia, ş.a.m.d., tendinţa fiind tocmai de ecologizare a transportului public, prin extinderea reţelelor de tramvai si troleibuz. Ţin să precizez că alte oraşe din ţară (Timişoara, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Mediaş, Ploieşti) au reuşit aducerea de troleibuze simple şi articulate, second-hand, dar cu o stare tehnică excelentă, din diverse ţări europene. Astfel, Timişoara a procurat troleibuze Gräf & Stift din Salzburg şi Eberswalde, Ikarus 280T din Eberswalde, Renault-Berliet 100PR din Lyon; Sibiu - troleibuze Saurer din Biel, FBW din Lausanne, Skoda din Weimar; Mediaş - troleibuze Gräf & Stift din Kapfenberg, Renault-Berliet 100PR din Lyon, Gräf-Kiepe din Salzburg; Braşov - troleibuze FBW şi Mercedes din Basel, Gräf & Stift din Innsbruck; Piatra Neamţ - troleibuze Renault-Berliet 100PR din Lyon; Ploieşti - troleibuze Renault-Berliet 100PR din Saint-Etienne. A nu se uita de marca Skoda, adusă în Iaşi din Brno şi Plzeň. Concluzia este că surse există, trebuie doar implicare şi bunăvoinţă. Nu militez neapărat pentru invadarea oraşului cu „hârburi“ provenite din alte ţări europene, însă, până când situaţia economică a oraşului va permite refacerea în totalitate a reţelei fir-contact şi achiziţia de mijloace noi, ultramoderne, soluţia second-hand, dar de calitate, este una suficient de bună.
2. Troleibuzele - vehicule lente, care încurcă şi mai mult traficul sufocant din Iaşi. Din nou, fals. În oraş se circulă haotic, regulile şi semnele de circulaţie sunt ignorate, prezenţa semafoarelor este foarte firavă (a se vedea, prin comparaţie, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Arad, etc.). Se invocă lipsa locurilor de parcare, lucru care duce la ocuparea benzilor destinate troleibuzelor. Din nou, relativ fals. Dacă ar fi să ne uităm cu ceva mai multa atenţie, există numeroase parcări care sunt nefolosite (exemple - nicidecum singulare - ar fi parcările din spatele sediului SRI şi din spatele BRD, care, dacă ar fi amenajate şi folosite corespunzător, ar descongestiona o parte din traficul de pe Anastasie Panu - cunoaştem faptul că există probleme legate de cereri de retrocedare în zonele respective, însă, fiind la mijloc interesele oraşului, cu siguranţă pot fi găsite soluţii). Putem aminti şi parcările din spatele blocurilor - gradul de utilizare este mic, preferându-se, din comoditate, parcarea maşinilor pe bulevarde. Acest aspect se poate reglementa foarte simplu, prin aplicarea de sancţiuni. Există unele locuri în oraş unde se parchează neregulamentar chiar şi pe două rânduri (în special în preajma instituţiilor sau a staţiilor taxi). Trebuie luat în discuţie şi haosul creat în trafic de şoferii firmelor private de maxi-taxi (ignorarea regulilor de circulaţie, adevăratele curse pe străzile oraşului în goana după clienţi, stilul haotic în care opresc în staţii şi în afara lor, pe N rânduri). Exemplele cele mai elocvente: Super Copou, Universitate (de fapt, mai tot Bulevardul Carol I), Piaţa Independenţei, Târgu Cucu, Moldova, Podu Roş, CUG. În concluzie, contraargumentele la acest punct ar fi: achiziţionarea de troleibuze second-hand, dar performante, semaforizarea intersecţiilor, determinarea respectării regulilor de circulaţie, fie şi prin măsuri coercitive, crearea de culoare special destinate troleibuzelor şi autobuzelor pe străzile şi bulevardele largi, aşa cum există în ţările europene, construirea de alveole pentru staţiile de troleibuz şi autobuz şi folosirea acestora exclusiv de către mijloacele de transport în comun.
3. Ineficienţa transportului cu troleibuze (se invocă faptul că ar circula goale). Parţial adevărat, însa tot din vina autorităţilor locale - trasee de maxi-taxi licitate care se suprapun în proporţie de până la 100% cu traseele troleibuzelor. Contraargument: a se observa fluxul ridicat de călători pe traseul 41, pe aproape toată perioada unei zile şi pe traseul 43, în special la orele de vârf, între Poitiers şi Centru.
4. Imposibilitatea achiziţionării de troleibuze noi, din cauza costurilor mari. Parţial adevărat. Aşa cum am mai spus, deocamdată se poate merge pe soluţia troleibuzelor second-hand, ca în cazul tramvaielor, urmând ca, atunci când reţeaua fircontact va fi refăcută şi situaţia economică a municipiului o va permite, să fie achiziţionate şi vehicule noi.
Ar mai fi de spus faptul că proiectarea şi execuţia reţelei existente de troleibuze au presupus bani cheltuiţi, efortul unor oameni şi, poate - de ce nu?! - implicarea cu pasiune a unora dintre ei (deşi acesta este un aspect total neimportant din punct de vedere economic). Argumentul nostru principal în favoarea transportului cu troleibuze este faptul că troleibuzul este cel mai ecologic şi mai eficient mijloc de transport, nici cel mai modern autobuz nereuşind să ofere un randament apropiat de 100% din acest punct de vedere.
Doresc să îi reamintesc domnului primar Gheorghe Nichita că, printre priorităţile domniei sale exprimate în campania electorală premergătoare alegerilor locale din anul 2004, s-a aflat şi achiziţionarea unui număr de 40 de troleibuze. După instalarea in funcţia de primar ales al Iaşiului, domnia sa a reiterat ideea importanţei troleibuzelor în transportul public din Iaşi. De altfel, sondajul public realizat în toamna anului 2004 aducea troleibuzele printre mijloacele de transport preferate de ieşeni. Toate aceste aspecte pot fi uşor revăzute, prin simpla răsfoire a ziarelor locale din acea perioadă.
Forumul nostru va încerca, cu ajutorul URTP (Uniunea Română de Transport Public), să împiedice punerea în aplicare a acestei propuneri aberante de eliminare a transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi.
Cu stimă, Radu-Dan Czech, membru al Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România"
Modificat de radub (25-05-2005 12:01:28)
|
|