FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / BUCURESTI / Istoria transportului public in Bucuresti    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Aici am putea posta, spre deosebire de subiectul cu amintiri si intrebari, date, informatii si fapte din surse documentaristice (daca exista acest cuvint, adica siteuri, carti, harti, presa etc...), despre evolutia in timp a traseelor si vehiculelor, aspecte social-culturale sau edilitare etc...

Am sa incep cu o scurta informare privind prima tentativa de introducere a unor mijloace de transport in comun. Paragraful fiind scurt, nu l-am prelucrat ci l-am copiat ca atare din cartea "Din Bucurestii de ieri" de George Potra, ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1990:

<<Pentru bucurestenii care nu aveau trasuri, calesti sau alte mijloace de plimbare la Sosea si cum numarul acestora era din ce in ce mai mare – odata cu instalarea fintinilor tisnitoare (arteziene), a muzicilor militare care delectau publicul si inceperea construirii unui palat la Baneasa de catre domnul Gheorghe Bibescu, in 1847 [palat situat cam pe locul actual al Garii Baneasa si ramas neterminat din cauza revolutiei de la 1848 si abdicarii domnului; ruinele au dainuit pina dupa primul razboi mondial, cind au fost darimate] – un oarecare Solomon Rosenthal, cu aproximativ o luna inaintea izbucnirii Revolutiei de la 1848, aduce la cunostinta politiei capitalei Bucuresti ca “pentru infrumusetarea mosiei Baneasa a prea inaltatului si fericitului nostru domn si pentru inlesnirea persoanelor de voiesc a merge la acea mosie, atit pentru trebuintele lor, cit si spre preumblare”, cu mare cheltuiala a comandat in strainatate doua trasuri mari, numite omnibus, din care i-a si sosit una, in care incap mai multe persoane.
   Arata ca in zilele de sarbatoare progonul, adica taxa de deplasare, pentru o persoana este de un sfant, iar in zilele de lucru “numai saizeci parale bune”.
   Roaga ca acest fapt sa fie vestit spre stiinta cetatenilor bucuresteni. Drept urmare, la 19 mai 1848, seful politiei, prin rezolutia pusa, a dat dispozitie, ca prin batere de toba, aceasta stire sa se anunte in toate mahalalele si sa fie publicata si in gazeta oficiala.
   Se pare ca izbucnirea Revolutiei si urmarile ei au impiedicat circulatia acestor omnibuze spre Baneasa, fiindca nu mai cunoastem alte informatii referitoare la ele.>>
(pag. 339 si 340, cap. 'Varia-Curiosa', subcapitolul 'Locuri de recreatie si primele omnibuze pentru plimbare la Baneasa')

Imi pare rau, dar n-am gasit pe nicaieri referiri la alte preturi sau la moneda (cit era un sfant sau o para), avind in vedere ca se foloseau lei si bani dinainte de '48. Iata citeva preturi fixe (narturi) din 1793, deci cu mult inainte de tentativa de introducere a omnibuzelor, luate din aceeasi carte, pag 340-343: alune 60 bani ocaua, pastrama 1,30 lei ocaua, caracatita buna 3 lei oca, piper 5 lei oca, covrigul 3 bani 90gr, oul 1 ban, laptele 6 bani oca, somnul 24 bani oca; si citeva salarii zilnice fixate: coasa 48 bani (cu mincarea stapinului 42), strinsul finului 24 bani, salahorul 33 bani, zidarul 60 bani, dulgherul 75 bani ziua. Nu ne pot oferi decit o imagine grosiera asupra banilor din 1848, momentul omnibuzelor.


08-05-2005 22:24:45
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Dupa 3 saptamini iata ca mai reusesc sa scriu ceva. Voi insira in continuare citeva aspecte despre care nu este mult de scris, ori ca nu am informatii, ori ca sunt proiecte nepuse in practica sau puse pentru putin timp, ori ca sunt simple curiozitati, ori toate de mai sus. Fac acest lucru inca de la inceputul 'istoriei' ca sa fie prezente cit mai de timpuriu pe acest forum, poate incet-incet se lamuresc unele dintre ele (cine stie de unde sare informatia).

Trenuletul salubritatii. Exista o referire scurta, tot in George Potra (vol. 2, pag. 320), in cadrul scurtei recenzii facute de autor la cartea jurnalistului francez, stabilit la Bucuresti, Frederic Dame – "Bucarest en 1906". Intre paginile 249-260 ale acestei din urma lucrari, in capitolul V. Edilitate, se vorbeste despre gunoaiele produse de Bucuresti: 600 m3 pe zi, 220000 m3 pe an si despre "trenuletul din spatele Institutului medico-legal, care le transporta in afara orasului, precum si in diferite gropi mari unde se aruncau". Mai departe se pomeneste existenta a 4 crematorii de gunoi: Tunari, Negru Voda, Bellu si cimit. Sf Vineri (probabil groapa de gunoi pomenita in Groapa lui Eugen Barbu). Este singurul loc in care am citit ceva despre acest trenulet. Probabil mergea pe sinele de tramvai, dar altceva nu stiu. Banuiesc ca gunoaiele carate cu acest trenulet erau duse la cematoriul de gunoi Bellu, fiind cel mai aproape si singurul situat de aceeasi parte a centrului cu Salubritatea (deci gunoaiele n-ar fi avut de traversat tot centrul).

Curse speciale, ocazionale sau de scurta durata.

Omnibuzul galben de Vacaresti. In 1871 se descopera celebrele izvoare de ape minerale de la Vacaresti (pe la actualul Timpuri Noi). Constructia tramvaiului era in plina desfasurare, asa ca primaria il invita pe Sladce, concesionarul "drumului de fier american" (tramvaiul) sa se grabeasca sa introduca tramvai si spre Vacaresti. Pina la intoducerea tramvaiului se infiinteaza o linie speciala de omnibuze ("omnibuzul galben" cf. Dame). Acestea porneau "din fata gradinii Sf Gheorghe" si mergeau pe Sf Vineri si Vacaresti, "una din strazile cele mai prost pavate. Hurducaturile omnibuzului si zgomotul rotilor faceau calatoria neplacuta, totusi, lumea alerga din toate partile, spre apele minerale". (vol.1, pag. 430)

Convoaie de tramvaie, cu muzica, la Vacaresti. Apoi apare tramvaiul cu cai. Fusesera construite 3 linii (parcursul aproximativ pe strazile actuale, pe scurt: Calea Grivitei - Piata Sf Gheorghe - Calea Mosilor, Piata Victoriei - Sf Gheorghe - Calea Calarasilor si Sf Gheorghe - Vacaresti) dintre care una special pentru aceste ape minerale. Bacalbasa, in "Bucurestii de altadata", vol. 1, pag. 121, ne spune ca duminica cinta si muzica militara si se formau adevarate convoaie de tramvaie pentru apele minerale: “tramvaiele imperiale pline de lume se succedau, in frunte vagonul cu muzica si in urma trei sau patru vagoane cu public. Pina la ora 12, duminica, petrecerea bucurestenilor erau apele de la Vacaresti”.

Omnibuzul electric. Asta este cea mai 'socanta' informatie: troleibuz la 1906? Tramvaie electrice aveam din 1894, deci curent era. Din pacate nu cunosc detalii tehnice, tot ce am gasit consemnat este: cu ocaza expozitie nationale din 1906 din Parcul Libertatii, "din initiativa particulara, s-a creat un traseu ad-hoc pentru un omnibuz electric, cu imperiala [platforma descoperita deasupra, 'etaj' cu alte cuvinte], care pornea din Piata Teatrului National si mergea pina in fata parcului. Numerosi cetateni din centrul orasului, contra unei taxe de 50 de bani, cu loc de stat jos, ajungeau comod pina la Expozitie. Linia omnibuzului a fost suprasolicitata", ca si cele de tramvai, in anul Expozitiei societatile de tramvaie avind beneficii de 800.000 lei fiecare, la 2 milioane investite. (vol. 1, pag. 431) Sa fi fost acest omnibuz electric alimentat de la retea, sa fi fost cu acumulatori? Ca nespecialist, cred ca era cu retea (nu cred ca se faceau acumulatori performanti pe atunci).

Omnibuzele hotelurilor. Apare firesc faptul ca marile hoteluri apeleaza la mijloace de transport in comun pentru transportul oaspetilor de la gara. "Conducerea marilor hoteluri (Continental, Hotel de France, Bulevard, Bristol etc.) pentru a atrage cit mai multi clienti, a pus la dispozitia pasagerilor care veneau din diferite orase ale tarii sau din strainatate, omnibuze, cu cai la inceput, iar mai apoi motorizate, care faceau legatura cu Gara de Nord. Calatoria sosire-plecare nu se platea separat [...]. Omnibuzele [...] erau luxoase si confortabile, vopsite in diferite culori, cu inscriptii laterale care aratau numele hotelului, adresa, precum si diferite avantaje (lumina electrica, apa curenta, baie, restaurant, etc.) puse la dispozitia pasagerilor.". (vol. 1, pag. 431)

Tramvaiul cu abur. Tot ce stiu in legatura cu acest subiect se gaseste aici: "În 1906 se pune în circulatie la Bucuresti un tramvai cu abur, care a circulat doi ani între Gara de Nord si actualul Bucurestii Noi."

Tramcarele lui Toma Blindu. Despre astea voi scrie mai mult la timpul lor, pentru ca am informatii destule. Pe scurt, erau omnibuze cu roti de fier, trase de cai, care au circulat, intre 1891 si 1904, pe unde nu era tramvai si au fost scose din circulatie in urma unei intelegeri cu societatile de tramvaie. Aveau 2 trasee: Lipscani - Grivitei - Gara de Nord si Lipscani - Sosea.

Metrou. Este bine de amintit ca primul proiect de metrou in Bucuresti a fost gindit (nu stiu in ce masura a fost si elaborat) in anii '30 de ing. Dimitrie Leonida (nascut la Falticeni, a luat parte la planul de electrificare a Romaniei, Muzeul Tehnic din Bucuresti si institutii de invatamint din tara ii poarta numele). Orice amanunt e binevenit, pe internet nu am gasit alte informatii (de exemplu care ar fi fost prima linie de metrou).

Transport fluvial. Si aceasta e tot o forma de transport public urban in comun. Am citit acum citiva ani, nu mai stiu unde, despre un plan de a introduce o linie de vaporase pe Dimbovita, prin anii '20 parca. Ideea ar fi fost reluata in anii '80, cind s-a canalizat Dambovita, dar s-a renuntat repede la ea, deoarece ar fi fost necesare ecluze (la modul la care s-a realizat sistematizarea albiei). Din nou invit la completari.

Iata ca se poate vorbi de dinamica, experimente si pionierat si in Bucuresti cind ne referim la transportul in comun. Si este si normal, avind in vedere populatia numeroasa si dezvoltarea economica din acei ani. Erau si nevoi, si posibilitati, deopotriva. Putem merge pina in zilele noastre si remarca realizarea efectiva a metroului, modernizarea liniilor de tramvai cu cale separata de traficul auto si perspectiva liniilor suburbane, operate de CFR (ideea cu Sageata Albastra pe centura). Istoria ne invata ca probabil vor mai trece multi ani pina la punerea in practica.

Repet dorinta de a se aduce cit mai multe completari, intrucit multe din cele expuse mai sus sunt interesante, dar in mare 'nevoie' de amanunte.


28-05-2005 16:44:30
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Am gasit pe site-ul RATB o serie de informatii pe care le-am gasit foarte interesante:
1980 :: Se realzeaza troleibuzul dublu articulat (tipul MEGA).
1981 :: Se da în circulatie primul tren urban 2XV3A cu o capacitate de 600 de calatori pe traseul Sf. Vineri - Platforma Chimica Dudesti
1983 :: Incepe executia de vagoane V3A si V2A, bidirectionale, cu doua posturi de conducere si usi pe ambele parti
1984 :: Incepe realizarea de troleibuze amenajate pentru transportul de marfa
1985 :: Incepe constructia de vagoane articulate pentru orasele din tara (primul lot este pentru Constanta, apoi Ploiesti, Craiova, Brasov).
1988 :: Se fabrica cel de al 500 lea tramvai V3A
Ce parere aveti?

Asadar prototipul de troleibuz dublu articulat e din 1980! O fi ala de care-mi povestea un sofer ca ar fi fost la Sudului (Nitu Vasile) sau o fi "clasicul" 7091?


01-06-2005 15:35:02
E-mail  
zsizsi
Active member

Din: Oradea
Inregistrat: 28-03-2005
Postari: 703

whitewolfcata a scris:


...1981 :: Se da în circulatie primul tren urban 2XV3A cu o capacitate de 600 de calatori pe traseul Sf. Vineri - Platforma Chimica Dudesti


Niciodată n-am crezut că vreodată au legat V3A în tandem. Am crezut că atunci când au luat fiinţă liniile de metrou uşor se vor alcătui garnituri cu mai multe vagoane, dar m-am înşelat din păcate, însă totuşi a existat o astfel de combinaţie. Ar fi calumea să facem rost de câteva poze cu astfel de garnituri.


_______________________________________
otl230 ex BVG 219 001 primul tramvai KT4D in Berlin.

01-06-2005 17:06:37
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Cel mai probabil 'trenul urban' 2xV3A a circulat pe linia 19, care avea exact traseul Sf Vineri - Calea Vacaresti - Calea Dudesti - Sulea - Sat Catelu (depou Titan). Probabil ca platforma chimica Dudesti e zona Policolor.

Cit despre troleul dublu-articulat, si eu il stiu doar pe ala de circula spre Vatra Luminoasa (nu mai stiu ce linie e), am si mers cu el prin 1998. Deci s-o fi realizat unu-doua si dintr-un motiv sau altul nu au continuat.


03-06-2005 13:30:06
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Troleibuzul dublu articulat spre Vatra Luminoasa ?!? Te pomenesti ca era al doilea, fiindca 7091-ul, cel pe care l-am prins si eu prin '95-'96, circula pe linia 91, intre Drumul Taberei si Piata Rosetti ... Si probabil "locuia" la Depoul Bujoreni...

Modificat de whitewolfcata (06-06-2005 09:17:02)


06-06-2005 09:10:41
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Posibil sa fi fost altul decit 7091, mai ales ca la o gindire mai adinca cred ca nu in 1998, ci tot prin 95 sau 96 am mers si eu, dar pe linia 90 (cred, cea spre Vatra Luminoasa). Am mers de la Rosetti la statia Agricultori (pe Matei Voievod, o statie inainte de Mihai Bravu), cu inca citiva prieteni dintre care unul, cind m-am mirat cit de lung e troleul, mi-a zis ca mai mersese cu el, tot pe acolo. Mergeam la o circiuma care e si astazi, Papillon ii zicea atunci, vizavi de Facultatea de Teatru si Film si, din cite tin minte, in perioada 95-96 am frecventat acel local.

06-06-2005 11:39:16
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
am auzit pe un grup de disccutii de un troleibuz romanesc pe 5 osii; iata si citatul:

"Alan Murray in his book "World Trolleybus Encyclopaedia" notes the
presence of one five axle trolleybus. Mentions are on page 90 and in
the Romanian manufacturers listing on page 111.

It is shown as a demonstrator built by DAC in 1984."

Stie careva ceva de el? O poza cu aceasta monstrozitate ar fi chiar interesanta.


17-07-2005 01:12:15
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Pesemne e vorba de ce spune Cata mai sus, troleul dublu-articulat. Problema este ca nu stim daca a fost numai unul.

19-07-2005 14:33:27
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
troleibuzul dublu articulat are doar 4 osii... in citat se vorbea de 5 osii...

19-07-2005 22:05:26
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Prin 1987 circulau "giganţi" 2 x V3A în mod curent pe linia 21 Helitube - Colentina - Bucur Obor - Sfîntu Gheorghe. Unul dintre aceştia era dispărutul 087-088.

   7091 a circulat o vreme şi pe linia 90, care mergea la Vatra Luminoasă. Eu personal l-am văzut "parcat" în depoul din Str. C-tin Ivănuş(Vatra Luminoasă) prin 1993.


20-07-2005 09:26:29
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
Am urcat si eu odata in 7091... in afara de faptul ca era un 117E mai lung (si poate cu un motor mai puternic), n-am avut alte senzatii tari...

Apropos de trolee duble articulate, uite un prototip Hess... (un dublu-articulat "adevarat")...




Modificat de bercenicity (20-07-2005 09:36:42)


20-07-2005 09:33:15
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Si eu am mers cu cel dublu articulat pe linia 90, deci daca era 7091 atunci inseamna ca a fost unul singur.

Ma gindeam ca poate asta a avut 5 osii, avind osie dubla pe spate la primul segment. Daca nu, atunci inseamna ca era chiar o monstuozitate, cu 4 segmente.

2xV3A cred ca au circulat si pe 19, pentru ca pe siteul RATB zice ca circulau intre Sf Gheorghe si platforma chimica Dudesti.


20-07-2005 15:00:38
E-mail  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
L-am vazut prima data pe 7091 pe la sfarsitul lui '89, dar am mers cu el mult mai tarziu. La fel ca si la vechile 117E, ultima usa nu se deschidea si troleibuzul mergea incet ca un melc si scartaia ingrozitor. Nu mi-a facut o impresie prea buna.
Am o poza cu el de pe situl Blickpunkt Straseenbahn (de cand aveau poze din toate orasele lumii).



25-07-2005 20:40:11
Site  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859

Pasagerul a scris:

Si eu am mers cu cel dublu articulat pe linia 90, deci daca era 7091 atunci inseamna ca a fost unul singur.

Ma gindeam ca poate asta a avut 5 osii, avind osie dubla pe spate la primul segment. Daca nu, atunci inseamna ca era chiar o monstuozitate, cu 4 segmente.

2xV3A cred ca au circulat si pe 19, pentru ca pe siteul RATB zice ca circulau intre Sf Gheorghe si platforma chimica Dudesti.



Am vazut intr'o prezentare a SC Autobuzul de prin 91 un model de DAC 317E care avea primul segment mai scurt decat 217E, cele doua segmente fiind de lungimi egale, fiecare avand cate doua osii. Nu am vazut insa ceva cu 5 osii.


25-07-2005 21:24:46
Site  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Felicitari! Poza e foarte reusita!

26-07-2005 00:46:27
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Ar fi foarte innteresanta una din interior.
Totusi, nu cumva mai era unul? Prin 98 am vazut unul pe 69 si mai tarziu pe 71(iar liniile astea aveau ,,casa'' la Bujoreni) Poate a fostr transferat de la V.L. la Buj.


26-07-2005 00:48:14
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
7091 a fost la Vatra Luminoasa si apoi tranferat la Bujoreni dupa ce au inceput sa vina Ikarusurile.
Interiorul lui 7091 nu avea nimic deosebit fata de 117E. Aceleasi scaune, lampi si roata de rezerva care bloca ultima usa :-)


26-07-2005 09:13:02
Site  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299

ManAndCat a scris:


Am vazut intr'o prezentare a SC Autobuzul de prin 91 un model de DAC 317E care avea primul segment mai scurt decat 217E, cele doua segmente fiind de lungimi egale, fiecare avand cate doua osii. Nu am vazut insa ceva cu 5 osii.


Cred ca mai degraba de ala imi aduc aminte... ce ciudatenie... sunt surios cum negoicia virajele...


26-07-2005 09:26:12
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Scuze pentru mesajul pus de 2 ori.

Pentru utilizatorii de Internet Explorer, daca dati back dupa ce ati postat, apare un mesaj ca pagina a expirat si sa apasati refresh. Daca faceti acest lucru, mesajul este retrimis !


26-07-2005 10:13:37
Site  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Cel mai bine e sa foloseasca FireFox!

26-07-2005 20:05:15
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859

bercenicity a scris:


ManAndCat a scris:


Am vazut intr'o prezentare a SC Autobuzul de prin 91 un model de DAC 317E care avea primul segment mai scurt decat 217E, cele doua segmente fiind de lungimi egale, fiecare avand cate doua osii. Nu am vazut insa ceva cu 5 osii.


Cred ca mai degraba de ala imi aduc aminte... ce ciudatenie... sunt surios cum negoicia virajele...

L-am vazut odata la capatul lui 61 la Rosetti. Ca sa vireze dreapta spre universitate, a intrat pana pe banda de pe sensul spre Rosetti.


26-07-2005 21:29:36
Site  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Probabil ca de aia a si fost scos din circulatie. Acum cativa ani, cand era pe 90, vedeam cat se chinuia sa intoarca la V. Ialomitei. Mai avea de ocolit si masinile parcate pe banda I si uneori II pe Dr. Taberei, si de multe ori ii sareau captatoarele, blocand traficul...

26-07-2005 23:25:16
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Iata un articol foarte interesant privind introducerea tramvaielor in Bucuresti, inclusiv cu amanunte de ordin tehnico-organizatoric si economice. "File de istorie urbana. Tramvaiul cu cai in Bucuresti" de Alexandru Lancuzov, la http://www.revistaerasmus.go.ro/numarul ... zov_a.html

Modificat de Pasagerul (28-07-2005 12:38:08)


28-07-2005 12:37:42
E-mail  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859

bogdan71 a scris:

Prin 1987 circulau "giganţi" 2 x V3A în mod curent pe linia 21 Helitube - Colentina - Bucur Obor - Sfîntu Gheorghe. Unul dintre aceştia era dispărutul 087-088.

   7091 a circulat o vreme şi pe linia 90, care mergea la Vatra Luminoasă. Eu personal l-am văzut "parcat" în depoul din Str. C-tin Ivănuş(Vatra Luminoasă) prin 1993.


Cred ca au mers pana prin '90. Imi amintesc de:
146-148
152-147
358-359
117-145?


28-07-2005 15:24:06
Site  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
probabil inainte sa-l bage pe 66 calumea... si daca scot troleibuzul, cum tot ameninta sper sa reia aceasta practica.. personal n-am vazut decat tramvaie ranite impinse spre depou in formatie 2 x V3A, si mi-ar face placere sa vad o asemenea "jumatate-de-metrou"

28-07-2005 17:56:09
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
2 x V3A pare cam lung. N.ar fi mai bine 2 x V2A sau, mai bine, 2 x V2S-T(Bucur, eventual unele low-floor)?

Modificat de Dr2005 (28-07-2005 18:39:15)


28-07-2005 18:38:46
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Erau 2xV3A. Ultima usa de la al 2'lea vagon nu ajungea pe peron.

Modificat de ManAndCat (28-07-2005 19:33:18)


28-07-2005 19:33:02
Site  
Pagini:  1 2