Pasagerul
Active member
Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
|
|
Dupa 3 saptamini iata ca mai reusesc sa scriu ceva. Voi insira in continuare citeva aspecte despre care nu este mult de scris, ori ca nu am informatii, ori ca sunt proiecte nepuse in practica sau puse pentru putin timp, ori ca sunt simple curiozitati, ori toate de mai sus. Fac acest lucru inca de la inceputul 'istoriei' ca sa fie prezente cit mai de timpuriu pe acest forum, poate incet-incet se lamuresc unele dintre ele (cine stie de unde sare informatia).
Trenuletul salubritatii. Exista o referire scurta, tot in George Potra (vol. 2, pag. 320), in cadrul scurtei recenzii facute de autor la cartea jurnalistului francez, stabilit la Bucuresti, Frederic Dame – "Bucarest en 1906". Intre paginile 249-260 ale acestei din urma lucrari, in capitolul V. Edilitate, se vorbeste despre gunoaiele produse de Bucuresti: 600 m3 pe zi, 220000 m3 pe an si despre "trenuletul din spatele Institutului medico-legal, care le transporta in afara orasului, precum si in diferite gropi mari unde se aruncau". Mai departe se pomeneste existenta a 4 crematorii de gunoi: Tunari, Negru Voda, Bellu si cimit. Sf Vineri (probabil groapa de gunoi pomenita in Groapa lui Eugen Barbu). Este singurul loc in care am citit ceva despre acest trenulet. Probabil mergea pe sinele de tramvai, dar altceva nu stiu. Banuiesc ca gunoaiele carate cu acest trenulet erau duse la cematoriul de gunoi Bellu, fiind cel mai aproape si singurul situat de aceeasi parte a centrului cu Salubritatea (deci gunoaiele n-ar fi avut de traversat tot centrul).
Curse speciale, ocazionale sau de scurta durata.
Omnibuzul galben de Vacaresti. In 1871 se descopera celebrele izvoare de ape minerale de la Vacaresti (pe la actualul Timpuri Noi). Constructia tramvaiului era in plina desfasurare, asa ca primaria il invita pe Sladce, concesionarul "drumului de fier american" (tramvaiul) sa se grabeasca sa introduca tramvai si spre Vacaresti. Pina la intoducerea tramvaiului se infiinteaza o linie speciala de omnibuze ("omnibuzul galben" cf. Dame). Acestea porneau "din fata gradinii Sf Gheorghe" si mergeau pe Sf Vineri si Vacaresti, "una din strazile cele mai prost pavate. Hurducaturile omnibuzului si zgomotul rotilor faceau calatoria neplacuta, totusi, lumea alerga din toate partile, spre apele minerale". (vol.1, pag. 430)
Convoaie de tramvaie, cu muzica, la Vacaresti. Apoi apare tramvaiul cu cai. Fusesera construite 3 linii (parcursul aproximativ pe strazile actuale, pe scurt: Calea Grivitei - Piata Sf Gheorghe - Calea Mosilor, Piata Victoriei - Sf Gheorghe - Calea Calarasilor si Sf Gheorghe - Vacaresti) dintre care una special pentru aceste ape minerale. Bacalbasa, in "Bucurestii de altadata", vol. 1, pag. 121, ne spune ca duminica cinta si muzica militara si se formau adevarate convoaie de tramvaie pentru apele minerale: “tramvaiele imperiale pline de lume se succedau, in frunte vagonul cu muzica si in urma trei sau patru vagoane cu public. Pina la ora 12, duminica, petrecerea bucurestenilor erau apele de la Vacaresti”.
Omnibuzul electric. Asta este cea mai 'socanta' informatie: troleibuz la 1906? Tramvaie electrice aveam din 1894, deci curent era. Din pacate nu cunosc detalii tehnice, tot ce am gasit consemnat este: cu ocaza expozitie nationale din 1906 din Parcul Libertatii, "din initiativa particulara, s-a creat un traseu ad-hoc pentru un omnibuz electric, cu imperiala [platforma descoperita deasupra, 'etaj' cu alte cuvinte], care pornea din Piata Teatrului National si mergea pina in fata parcului. Numerosi cetateni din centrul orasului, contra unei taxe de 50 de bani, cu loc de stat jos, ajungeau comod pina la Expozitie. Linia omnibuzului a fost suprasolicitata", ca si cele de tramvai, in anul Expozitiei societatile de tramvaie avind beneficii de 800.000 lei fiecare, la 2 milioane investite. (vol. 1, pag. 431) Sa fi fost acest omnibuz electric alimentat de la retea, sa fi fost cu acumulatori? Ca nespecialist, cred ca era cu retea (nu cred ca se faceau acumulatori performanti pe atunci).
Omnibuzele hotelurilor. Apare firesc faptul ca marile hoteluri apeleaza la mijloace de transport in comun pentru transportul oaspetilor de la gara. "Conducerea marilor hoteluri (Continental, Hotel de France, Bulevard, Bristol etc.) pentru a atrage cit mai multi clienti, a pus la dispozitia pasagerilor care veneau din diferite orase ale tarii sau din strainatate, omnibuze, cu cai la inceput, iar mai apoi motorizate, care faceau legatura cu Gara de Nord. Calatoria sosire-plecare nu se platea separat [...]. Omnibuzele [...] erau luxoase si confortabile, vopsite in diferite culori, cu inscriptii laterale care aratau numele hotelului, adresa, precum si diferite avantaje (lumina electrica, apa curenta, baie, restaurant, etc.) puse la dispozitia pasagerilor.". (vol. 1, pag. 431)
Tramvaiul cu abur. Tot ce stiu in legatura cu acest subiect se gaseste aici: "În 1906 se pune în circulatie la Bucuresti un tramvai cu abur, care a circulat doi ani între Gara de Nord si actualul Bucurestii Noi."
Tramcarele lui Toma Blindu. Despre astea voi scrie mai mult la timpul lor, pentru ca am informatii destule. Pe scurt, erau omnibuze cu roti de fier, trase de cai, care au circulat, intre 1891 si 1904, pe unde nu era tramvai si au fost scose din circulatie in urma unei intelegeri cu societatile de tramvaie. Aveau 2 trasee: Lipscani - Grivitei - Gara de Nord si Lipscani - Sosea.
Metrou. Este bine de amintit ca primul proiect de metrou in Bucuresti a fost gindit (nu stiu in ce masura a fost si elaborat) in anii '30 de ing. Dimitrie Leonida (nascut la Falticeni, a luat parte la planul de electrificare a Romaniei, Muzeul Tehnic din Bucuresti si institutii de invatamint din tara ii poarta numele). Orice amanunt e binevenit, pe internet nu am gasit alte informatii (de exemplu care ar fi fost prima linie de metrou).
Transport fluvial. Si aceasta e tot o forma de transport public urban in comun. Am citit acum citiva ani, nu mai stiu unde, despre un plan de a introduce o linie de vaporase pe Dimbovita, prin anii '20 parca. Ideea ar fi fost reluata in anii '80, cind s-a canalizat Dambovita, dar s-a renuntat repede la ea, deoarece ar fi fost necesare ecluze (la modul la care s-a realizat sistematizarea albiei). Din nou invit la completari.
Iata ca se poate vorbi de dinamica, experimente si pionierat si in Bucuresti cind ne referim la transportul in comun. Si este si normal, avind in vedere populatia numeroasa si dezvoltarea economica din acei ani. Erau si nevoi, si posibilitati, deopotriva. Putem merge pina in zilele noastre si remarca realizarea efectiva a metroului, modernizarea liniilor de tramvai cu cale separata de traficul auto si perspectiva liniilor suburbane, operate de CFR (ideea cu Sageata Albastra pe centura). Istoria ne invata ca probabil vor mai trece multi ani pina la punerea in practica.
Repet dorinta de a se aduce cit mai multe completari, intrucit multe din cele expuse mai sus sunt interesante, dar in mare 'nevoie' de amanunte.
|
|