radub
Active member
Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1807
|
|
Luni, 18 iulie 2005, am fost impreuna cu Cristina intr-o vizita de aproape 9 ore la Botosani (o mare parte a timpului l-am petrecut la Societatea Comerciala ELTRANS S.A., unde am stat de vorba cu domnul Director General, ing. Ioan Comarita si ni s-a permis accesul liber in depou). Ce am vazut acolo in privinta transportului public electric cu tramvaie din subordinea autoritatilor locale ne-a surprins in mod placut: cale de rulare data in functiune in 1991 si aflata in stare foarte buna, 2 trasee (101 si 102) pe care se circula dupa un grafic bine pus la punct si respectat (timpi de urmarire mici, la capatul de la Fabrica de mobila nu s-a intamplat niciodata sa ajunga 2 tramvaie de pe acelasi traseu unul dupa altul), vagoane Tatra T4D si T4D-MI aduse in 2001 si 2002 din Dresda si mentinute in stare foarte buna, vehicule curate (la fiecare capat de linie sunt curatate de catre taxatori si vatmani), calatori constienti de faptul ca trebuie sa achite costul calatoriei. Am remarcat un aspect interesant: vatmanii nu se poarta brutal cu vagoanele, ba dimpotriva, cu foarte mare grija, protejandu-le si protejand si calea de rulare si reteaua de contact (stare foarte buna, alimentare la 600V). Traseele private de maxi-taxi au fost concepute astfel incat sa nu se suprapuna pe portiuni foarte mari cu tramvaiele (inca se lucreaza pentru ca aceste portiuni comune sa fie restranse la minimul posibil). Am fost realmente impresionati!
Calea de rulare este construita pe sistemul clasic pentru sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, cu sina inglobata in longrina de beton. De altfel, marea sansa a Municipiului Botosani de a beneficia de transport electric cu tramvaiul a fost ca investitia a inceput inainte de 1990 (de fapt, chiar in 1989) si - foarte important - ca a fost continuata.
Parcul actual este compus din 20 de vagoane Tatra T4D-MI, 3 vagoane Tatra T4D, 2 vagoane Tatra ZT4D (cu usi pe ambele parti, insa cu cate un singur post de comanda; in orasul de origine erau cuplate cate 2, spate in spate, exact ca in cazul Timis-urilor 2 de la Timisoara; evident, la Botosani au circulat in format solo) si o remorca B4D, toate acestea aduse din Dresda in 2001 si 2002 si 2 vagoane Tatra T4D aduse in 1997 din Magdeburg (prin intermediul OTL Oradea). Toate pot fi admirate la ora actuala in depou si la strada. Dintre ele, insa, cele 2 vagoane din Magdeburg nu vor mai circula niciodata, la fel remorca B4D din Dresda, iar vagoanele ZT4D si unele T4D-MI-uri (le veti vedea in imaginile atasate mesajelor urmatoare) sunt mentinute ca rezerve pentru cele scoase la strada (atentie, ca backup, nu pentru piese de schimb).
* * *
As veni si cu o propunere utila pentru activitatea ELTRANS si pentru indrumarea publicului calator: pe indicatoarele de statie consider ca ar fi bine sa fie inscriptionata si denumirea statiei. Ca vizitator al orasului si utilizator al serviciilor ELTRANS am simtit nevoia existentei acestei informatii.
In privinta planurilor de viitor, sper ca proiectul de realizare a celui de-al treilea traseu sa devina candva realitate. Din cate am inteles, acest traseu venea in continuarea celui din Primaverii, mai precis linia de la capatul lui 102 urma sa mearga pe Centura, apoi prin apropierea Liceului Economic, sa urce spre strada N. Iorga si sa ajunga in zona Pod de Piatra, unde ar fi facut jonctiunea cu linia de pe primul tronson (101).
* * *
Zsizsi, desi nu poti accesa zilele acestea forumul, totusi iti fac de pe acum surpriza de a-ti da informatii in privinta vagoanelor din Magdeburg.
Dupa cum ai spus si tu, au fost aduse la Botosani, in numar de 6, prin intermediul OTL Oradea, in 1997. Din pacate, starea lor fizica si tehnica nu era deloc de invidiat. Dupa aducerea vagoanelor din Dresda au inceput, rand pe rand, sa fie casate. Acesta se pare ca e si motivul casarii Tatrelor din Magdeburg de catre RATUC Cluj Napoca. La ora actuala, dupa cum am spus, in depou se mai afla intregi 2 astfel de vagoane, insa nu mai sunt si nu vor mai fi folosite. In afara de cele 2, surpriza, am mai gasit un botic si un fundulet de la alte 2 T4D-uri magdeburgheze care au fost taiate, depozitate langa hale. Alte cateva informatii voi da in mesajul urmator care va detalia situatia parcului de vagoane.
* * *
Mii de multumiri domnului director Ioan Comarita pentru deschiderea cu care ne-a primit, pentru discutia pe care am purtat-o si pentru contactele pe care ni le-a mijlocit! Este un om pe cinste! Succes in continuare in activitatea domniei sale la ELTRANS!
Modificat de radub (20-07-2005 19:15:24)
|
|