FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / judetul BRASOV / Salvati... Tramvaiul    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Buna ziua dragi forumisti,
Sunt nou pe acest forum si sper ca voi fi primit. Sunt un bucurestean cu tata brasovean (din cartierul Bartolomeu) care si-a trait o buna parte din viata in acest superb (si nu exagerez) oras! Actualmente sunt in strainatate dar sper sa ma intorc intr-o buna zi... la BV.

Sa trec la subiect:
Vreau sa discut despre anuntata masura ca de la anul tramvaiul si troleul sa dispara. La troleu nu intervin, ci ma bazez pe voi. La tramvai insa am ceva de spus, asa cum am facut-o si pe alte forumuri. Sunt multe lucruri excelente care s-au facut in BV altele doar bune, iar asta... e exact stangul in dreptul specific romanesc. Ca de obicei, noi trebuie fim impotria vantului.
Nu se poate ca tramvaiul sa dispara dintr-un astfel de oras, care dupa parerea mea, are unul din cele mai bune sisteme de trnsport in comun la ora actuala in tara, comparabil poate chiar cu unle din afara.
Ideea ca tramvaiul nu mai e folosit de nimeni e complet gresita! Am un apartament pe la nasul caruia trece trmvaiul: e plin la ore de varf. Normal ca la alte ore e mai gol, ceea ce e si normal ca oamenii prin BV mai si miuncesc, nu stau pe strai ca multi din Bucuresti.
Va org sa ma contraziceti daca gresesc in ceea ce zic, dar ideea ca vezi doamne, prapaditul ala de tramvai incurca circulatia, este iarasi complet gresita! Poate ii incurca pe smecherii care o iau pe linia de tramvai ci jeep-uri!! In rest io un lucru stiu: ca tramvaiul de cate ori am nevoie de el acolo, e la fix!
Inca una tare, cica motiv: e incet tramvaiul! Prostii cat casa! Cand trece ala micu nemtesc uneori cred ca isi ia zborul si mi-era frica sa nu sara de pe linie!!!
Stiu ca pentru reabilitare costurile sunt mari, dar nu imposibile!! Daca dinsii se pling la 13km cei de prin Bucuresti de exemlpu ce sa faca? Aici in Olanda reteaua de tramvaie este efectiv o bijuterie (ca sa nu mai zic de tren care e Star Trek). Si ei cu tramvaiul leaga orase!!!!
Ideea pe care am mai expus-o si in alte postari pe BZB am regasit-o si ... in Agenda Locala 21, aceea de prelungire prin fata marilor centre comerciale pana in Noua sau Sacele!! Sa ia din exemplul Rotterdamului sau Amsterdamului, unde exista stradute pe care e o singura linie de tramvai cu dublu sens, in functie de program!!
Am scris de multe ori pe site-ul primariei despre aeasta problema, dar nimeni nu se sesizeaza!!! Haideti sa ne sesizam noi si sa formam o echipa virtuala care sa elaboreze un plan pentru salvare, reabilitarea si prelungirea tramvaiului!


Poate are cineva istoricul introducerii tramvaiului in Brasov si tare as dori poze vechi cu acesta!!! (V2A, V3A)
Apropos, daca tramvaiul a fost asa de costisitor de ingrijit, cum naiba ca a rezistat 20 e ani fara o surubelnita pusa pe el (sine+vagoane) de a ajuns in halul in care a ajuns? Retorica, nu?


11-07-2005 15:37:52
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
Ionescu, bine ai venit.
Sa stii ca o sa capatam consistenta fizica, sa zic asa, nu virtuala, pt. ca o sa fac ceva deplasari pe la institutii brasovene. Deocamdata astept raspunsul primarului.
Am mutat subiectul "pro troleibuze" la 'All of us'.
Cit despre Olanda digului cu 62 de stavile si a Arnhem-ului (TROLLEY CITY), abia astept sa le vad.


11-07-2005 19:24:59
E-mail | Site  
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Bine v-am gasit domnule administrator al forumului. Sa ma recomand: Tudor Ionescu din Bucuresti jumate brasovean si indragostit in mod fanatic de orasul de la poalele Tampei cu tot cu Tampa lui si cu autobuzul care te duce in padure... Momentan sunt in Olanda pentru o perioada lunga de specializare
Sper sa reusim sa facem un demers pentru salvarea transportului electric. E insa o singura problema: cei de la primarie sustin ca decizia lor survine in urma unor studii facute cu RAT. Poate ca ar trebuie sa ne adresam si catre RAT, poate pe acolo sunt oameni care inteleg mai bine astfel de probleme. In plus, noi trebuie sa raspundem cu probe pentru argumentele noastre.
De ce am precizat de Olanda: asa cum am mai spus si in alte postari, aici reteaua de transport electric este ceva de vis sau SF... Tramvaiul este la el acasa si creste si infloreste exact ca in povesti: de la vechi, care nu se arunca sau se caseaza imediat pana la ultramodern. Linia este o surpriza peste tot... nu o vezi deloc. Este facuta cu un profesionalism feroce as zice. Aici tramvaiul leaga orase intregi, trece pe poduri mobile peste canale, am vazut cum se ridica podul cu tot cu sina de tramvai si cu stalpi si cu fir electric... e fascinnt, cred ca am si o poza, daca nu ma duc si fac sigur la Rotterdam.
O sa va rog sa ma scuzati daca nu am foarte multe poze, eu pe linga pasiune vreau sa fiu si pragmatic: vreau in acest oras superb si destul de cunoscut in lume un transport eficient, nepoluant si placut. Iar tramvaiul acolo unde este asta face. Desi in comunism, a fost gandit excelent ca o linie de centura, pentru o zona foarte populata. In plus este chiar pitoresc as zice. In oraselul unde stau in Olanda, Delft exista la fel o singura linie de tramvai pe margine. O mica diferenta: ca linia vine de  la 17 Km din Haga de la plaja Marii Nordului (Scheveningen Bad) si se termina undeva spre Rotterdam. Am mers cu el... O placere deosebita. Perspective? Inlocuirea lui cu o linie de minibuze a unui smecher care sa ia pret dublu... :) O gluma, desigur. Adevarul e exact opus: se incearca aducerea inca unei linii de tamvai din Haga (Den Haag) pana la Universitatea Tehnica din Delft: 25km lejer. O sa incerc sa fac mai multe poze... Nu am camera digitala, deci vor veni mai greu, dar le voi face... Despre Arnhem nu am stiut cu troleele, dar va promit ca ma duc si fac un film cel putin de poze cu asa ceva!


12-07-2005 02:06:27
   
aad
New member

Inregistrat: 24-06-2005
Postari: 6
Hello Tudor.

Mayby you can tell me why, they want to end the trolley and tram services in Brasov. But let me also tell you that I,m not working by the RET in Rotterdam, it,s just a hobby for me, but advice I can give you always and mayby pull some strings here. I,m soory but i can,t read Romanian, but i understand that the tramline in Brasov is a line between two cities? But what ever the reason, it,s not good to replace a good working tramline by busses (excuses for the busfans). Please fill me in on the details.
greetings aad.15-07-2005 23:13:41
E-mail | Site  
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Hello Aad. Thank you for visiting this topic. I will tell you shortly what the story is about: In this marvelous, very old city inthe new formerly industrialised zone in 1985 the City Hall at that time introduced a tram line 6 km long on one way. A sort of half ring because it comes from one end of the city and halfly surronds it out to the next exit. It is very useful for the people that live there. There was no major repair done to that line in 25 years. The initial plan and also the first plan of the city hall about this line was to extend it to the outskirts of the city...
I did not count on someone working for RET, I eas just offering a solution for those who are in charge of this. The line still works very nicely at a regular schedule and at peak ours it is always full!! But of course our beloved leaders now, instead of making it better for ecology reasons they want to take it of and put busses. And this comes exactly when it has been discovered that one major cause of the late floods is POLUTION even that made by the public transport...

Anyway Brasov is a real piece of jewelry... with mountains in and around it with almost a thousand year history, clean and very beautiful.
With respect to the public transport, it has a very good network (44 lines) with night transport (4 lines, rare in Romania of today) that work very nicely.


16-07-2005 21:00:18
   
aad
New member

Inregistrat: 24-06-2005
Postari: 6
Hello Tudor.

And there is the problem that we had here in the sixties of the last century.
They have to invest in the railsystem (laying new or repairing track and buying new trams)
Than they think it,s better to clean up the tram and buy busses at a much lower cost and the problem is solved.
Many tramlines in many cities here in Holland where replaced in that way, and how sorry they are now......
A bus can never replace a tram in comfort , capicity and speed. Soon the busses here in Holland stood still in the fast growing traffic. And now they wished the hade the tram on the free tracks which they saw as a monster in the sixties.
But well sorry always comes later.
I think you people in Brasov are going to make the same misstake as we did then.
It. would be a shame to let in busses in to your old citycenter. Let them make the center carfree and only let the tram pass these old city streets.
Look at great examples in France where many new tramcompanys where started the last 10 years and are very sucsesfull in these old cities there.
I hope you will learn from our misstakes and hold on to your tramsystem. Of course it,s an investment at first, but it,s worth every dime.

greetings aad.

On the picture below, one of our our new trams in the carfree citycenter.17-07-2005 15:07:44
E-mail | Site  
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Yes Aad, I know these fine absolutely wonderful trams form Rotterdam... I even took one from one end to the other (crossing of course Erasmus bridge) :). Your ideas are wonderful, I let a lot of messages on the major's office website, but... I do not think they would want that. In the centre of the city thereare trolleys... they want to take it out, because it makes too much polution ... in sound :( (idiots)... Anyway, some good news here in The Netherlands is that they want to bring tram 9 or 17 from Den Haag to TU Delft... Wonderful idea, don't you think?....

18-07-2005 02:01:31
   
blau
Active member

Din: Brasov
Inregistrat: 21-04-2005
Postari: 58
Timp de 20 de ani au fost facute doar reparatii minore si superficiale. Unde ati mai vazut sa inlocuiasca asfaltul cu piatra cubica in jurul liniei de tramvai.

18-07-2005 10:29:23
   
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
In romania, unde... :D...Ideea e ca trebuie salvat modernizat si facut ca o centura pentru oras si in leg cu Sacele...
Astept idei...


18-07-2005 15:10:29
   
aad
New member

Inregistrat: 24-06-2005
Postari: 6
Hello Tudor.

I hope you,re still here in Holland coming september. Why you ask. Well on Sunday the 18th of September we cellebrate the 100th aniversery of the electric tram in Rotterdam. That we will have a big tramparade with old and new trams. So if you have a opertunity i would advice you to come.

greetings aad.18-07-2005 23:38:57
E-mail | Site  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Dupa cum ziceam si pe railwayfan, cind a fost vorba de trenuri suburbane, adica aici http://forum.railwayfan.ro/viewtopic.ph ... p;start=0, eu cred in necesitatea transportului suburban, problema este ca trebuie investit si pe urma asteptat sa se dezvolte conceptul de naveta, nu invers. Apropo de Brasov, iata ce ziceam acolo:

In Brasov ar fi o idee buna, dar sa lege, macar la ore de virf, Codlea de Sacele (care ar implica si constuirea de la zero a unei linii in lungul alungitului oras Sacele) sau de Dirste, nu doar Dirste de Bartolomeu. In felul acesta ar asigura o buna migratie a fortei de munca din zona, care este, dupa cum se stie, motorul progresului (iertati exagerarea).

Deci cred ca o astfel de linie, la inceput cu doar 2-3 perechi de trenuri, dimineata, la prinz si dupa-amiaza, sau dimineata, dupa-amiaza si seara, apoi eventual in regim de S-bahn, alaturi de linia de Zarnesti, care si ea poate ajunge sa fie exploatata in regim de suburban, ar conecta Brasovul cu multe localitati din preajma. Eu vad chiar o retea mai densa de linii suburbane, in perspectiva (peste 10 ani, poate si mai mult), eventual cu legaturi dese cu Predeal (care poate deveni o alternativa la Poiana pentru brasovenii amatori de schi, sau pentru turistii care se pot caza in Brasov si avea mai multe posibilitati de schi sau agrement), legaturi cu Codlea, Zarnesti, Sacele, Intorsura Buzaului si alte sate unde mai ajunge CF. Se poate si prelungi linia de la Zarnesti la Bran (printr-un tunel - investitie mare) sau ramifica de la Tohanu sau chiar de la Rasnov, pentru a deservi zonele turistice.

Dar pina atunci (deja m-am intins :) ) se poate prelungi tramvaiul inspre centrele comerciale si inspre Gara Bartolomeu, eventual si cu o linie scurta intre gara si centrul civic (unde ar putea fi capetele, o linie spre sud-est, alta spre Bartolomeu). Nu stiu exact situatia traficului in Brasov, unde e nevoie de transport in comun etc... Poate ar merge si in Noua sau Racadau, sau in alte cartiere.

Ce e cu linia aia de tramvai (sau tren?) care e pe o sosea, cum mergi spre Sf Gheorghe parca?


19-07-2005 15:35:23
E-mail  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
Hm, dar cind? Urmeaza si alte complemente circumstantiale.
Linia de pe str. Saturn, ce intersecteaza liniile de tramvai, au legatura cu triajul si deservesc, probabil, vreo fabrica. As fi incintat sa fotografiez vreo locomotiva pe aceste linii, B. Laurentiu poate fi un astfel de norocos.


19-07-2005 16:09:08
E-mail | Site  
blau
Active member

Din: Brasov
Inregistrat: 21-04-2005
Postari: 58
Acolo sunt 2 linii. Una mergea spre rafinarie si una spre o revizie de vagoane. Din pacate nu prea am drum pe acolo si sa prind ceva slabe sanse. Pe linia care merge spre revizia de vagoane se descarca de obicei tramvaiele. Imi aduc aminte cand am vazut cand au venit primele tramvaie second-hand ca am vazut cum le descarcau. Le dadeau cate unul jos din vagoane si le puneau pe sine. De acolo le dadeau drumul la vale cu un Dac in fata care le frana si le stocau in statia din fata garii pana se adunau mai multe si le duceau dupa aia. Daca aveam un aparat digital pe atunci...

19-07-2005 21:20:52
   
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Da, Silviu ai dreptate, acelea sunt doua linii industriale, foste, nu prea le-am vazut la lucru... decit parca o data si apoi parca am auzit un accident in leg cu ele.

20-07-2005 12:29:18
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
M-am uitat pe o harta, pe Harmanului cred ca este una din liniile de care intreb. Este cu dale de beton, pe linga trotuar, si sunt parcate masini pe ea.

20-07-2005 15:20:15
E-mail  
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Desigur Pasagere, aia este o fosta linie industriala, daca imi aduc bine aminte... desi seamana destul de bine cu o linie de tramvai.

20-07-2005 15:39:16
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
Vazusem si eu o cale ferata paralela cu str. Harmanului. Este trenul de pe ruta Brasov -Sfintu Gheorghe?20-07-2005 16:05:47
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
Si aici este vorba de C. F. Triaj -Rafinarie. Str. Harmanului20-07-2005 16:10:59
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
Aceeasi linie. Bul. Alexandru Vlahuta20-07-2005 16:12:08
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
Inceputurile transportului suburban in Brasov.20-07-2005 16:13:47
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1072
mixaj20-07-2005 16:14:59
E-mail | Site  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Asta e, Triaj - Rafinarie, prin fata blocurilor! Se pare ca tinusem minte gresit faza cu dalele de beton! Imi aduc aminte de ea ca am avut o data treaba chiar intr-unul din blocurile prin fata carora trece. Mersi!

20-07-2005 16:17:52
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388

blau a scris:

Timp de 20 de ani au fost facute doar reparatii minore si superficiale. Unde ati mai vazut sa inlocuiasca asfaltul cu piatra cubica in jurul liniei de tramvai.

Īn Ploieşti, cu piatră de pavaj


18-08-2005 23:56:45
   
jimmy
Member

Inregistrat: 19-08-2005
Postari: 17
sal! nici nu stiu cum sa incep :) din intimplare am dat peste forumul acesta (cautam ceva despre tramvaiele din bv) si ce sa spun....
eu lucrez la rat bv. sectia statii de redresare, mai bine zis eu am o echipa si fac revizii la statiile care alimenteaza linile de trv si trl din bv.
despre problema tramvaielor va spun e fff grava, delicata si mare :( .
imi doresc sa discutam mai aprofundat despre aceasta tema, cu toate ca eu nu cred sa mai fie vre-o sansa. poate ramin totusi troleybusele. ...oricum cu cea mai mare placere va pot ajuta cu in formatii si ce mai doriti dv.(poate imi facetzi si o vizita sa discutam la locul faptei).


19-08-2005 22:11:10
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Salut, bine ai venit pe forum! :D
E bine că avem pe cineva printre noi care lucrează la RATBv.
Cum adică nu se mai poate face nimic pt. tramvai?? Trebuie să se mai poată face ceva! De ce nu se schimbă şinele? De'abia merg săracele pe linia aia! Poate, eventual, suspendate o periodă, timp īn care vor fi īnlocuite liniile. Sunt convins că Dl. Sintea o să īncerce ceva şi īn cazul tramvaielor, nu doar al troleibuzelor, īntrucāt tramvaiul din Braşov are mulţi călători şi, spre deosebire de MAZ-uri, nu poluează.


19-08-2005 22:16:58
   
jimmy
Member

Inregistrat: 19-08-2005
Postari: 17
problema e mult mai grava. daca vrei vb in particular pe messenger(yahoo)
id meu este

Modificat de jimmy (19-08-2005 22:39:34)


19-08-2005 22:32:59
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Ai messengerul pornit acum? Eu sunt ro_dr2005

19-08-2005 22:33:40
   
Ionescu
Active member

Inregistrat: 11-07-2005
Postari: 73
Salut Jimmy. Sunt Ionescu, initiatorul subiectului. Te rog impartaseste-ne problemele care sunt legate de tramvaie aici in Bv din care eu am plecat azi cu multa amaraciune :(( pentru ca e foartte frumos...
Tramvaiul chiar si cu sina aia devastata complet se misca excelent... Te rog spune-ne de ce problema e foarte mare si foarte grava si cam ce solutii ar fi...
Repet ce am mai spus: modernizarea si extinderea tramvaiului brasovean era si in AL 21! De ce s-a intors totul la 180 de grade?


22-08-2005 02:00:48
   
Pagini:  1 2 3 4