FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / ALL of US / Salvati troleibuzele din Iasi de la exterminare    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Ce, vor sa ajunga la fel ca Muresul sau Alba Iulia cu furgonete pe post de autobuze?
Protestez public fata de intentia primarului Nichita de a desfiinta transportul cu troleibuze din municipiul Iasi. Cred ca o sa facem miting.
Radub, "aduna" opinie.
S-ar putea sa ajung pe la voi prin 15 mai.


15-04-2005 15:05:28
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Radub, cred ca trebuie sa trimiti e-mail-uri la ziarele locale dar si la cele centrale+radio-tv. Acest primar nu face chiar ce vrea el.
De asemenea, poti scrie si Consiliului Local Iasi (sigur gasim si consilieri care sa nu fie de acord cu primarul acesta). Poti folosi numele meu, bineinteles si cel al forumului nostru. Daca e nevoie, iti ofer toate datele personale, pt. ca aceasta actiune trebuie facuta la vedere.
Te rog ca pasii pe care-i faci (cui te-ai adresat si ce raspuns primesti) sa-i faci publici pe acest forum. De asemenea, o sa te rog sa-i scrii (pe hirtie inregistrata la primarie) d-lui Nichita SOLICITINDU-I in mod expres sa protejeze nu sa distruga transportul cu troleibuze. Sau sa-mi dai adresa lor.
Astept sprijin, si trebuie sa ne implicam si noi odata, altfel fiecare face ce vrea, in dispretul maselor votante si amagite.
Astept ca Ivo sa faca o oferta de vinzare a troleibuzelor si tramvaielor second-hand din Brno, dar nu a rablelor trimise pina acum la Iasi. Doar troleibuzul 610 (ex-Plzen) arata mai acatarii.


16-04-2005 15:09:41
E-mail | Site  
radu
Active member

Inregistrat: 09-03-2005
Postari: 265
sunt consternat de decizia acestiu individ si cred ca trebuie sa facem ceva...daca trebuie strangem semnaturi...si eu sunt pregatit sa vin impreuna cu silviu daca reusim sa facem ceva....dar daca zici ca omul este asa usor influentabil... s ar putea ca acesta sa spuna maine poimaine ca aceste mijloace de transport nu vor fi scoase ci vor fi refacute....cine stie....

17-04-2005 02:04:15
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Urmeaza ca in zilele urmatoare sa imi organizez gandurile astfel incat sa redactez o scrisoare de protest pe care sa v-o prezint si sa o semnam. Bineinteles, toti pasii pe care intentionez sa ii fac vor fi prezentati membrilor forumului inainte de a trece la treaba. Oricum, ideea de baza pe care ma gandesc sa marsam este faptul ca transportul electric este ecologic si astfel poate sensibilizam.

Silviu, si Skodele venite din Brno (601-609) aratau superb cand au fost aduse. Halul in care arata acum este rezultatul exclusiv al felului in care au fost utilizate si intretinute. Dintre toate Skodele, doar 612 arata bine, 610 arata binisor, insa, incetul cu incetul, decade si el. Din Brno nu pot fi aduse tramvaie, deoarece la ei se merge pe ecartament larg, spre deosebire de Iasi, unde avem ecartament ingust. In general din Germania si Elvetia pot veni vagoane de tramvai. Aceeasi situatie e valabila si pt. Arad la capitolul tramvaie.

Modificat de radub (25-05-2005 11:51:24)


17-04-2005 11:44:58
   
radu
Active member

Inregistrat: 09-03-2005
Postari: 265
si pt sibiu e valabil ecartamentul liniei de tram

17-04-2005 11:54:32
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Da, stiu, Sibiul e mai special cu acea unica linie. Se mentine doar linia aceea speciala sau se are in vedere extinderea retelei?

17-04-2005 12:02:57
   
class
New member

Inregistrat: 15-04-2005
Postari: 8
Nu ma mai mira deciziile luate de Nichita, daca ar putea cred ca ar muta si Bahlui-ul ca dupa aceea sa-l puna la loc.

Bahlui = micul rauletz care trece prin Iasi obosit si amarat de la atatea antibiotice expirate.

radub:  ideea cu prefectul cred ca ar fi foarte buna, chiar daca momentan nu poat egasi el o rezolvare a situatie.


18-04-2005 20:26:12
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Radub, in functie de timpul tau liber, poate reusesti sa faci propria ta viziune asupra transportului public din Iasi. Stiu ca e greu, dar nu imposibil. Creaza un subiect "propuneri privind..."
Promit ca daca il faci, se va publica. Am luat legatura cu URTP-ul si vreau o colaborare cu rezultate.


19-04-2005 13:01:13
E-mail | Site  
rooovidiu
Active member

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: 25-03-2005
Postari: 231
sa incercam pe orce cale inclusiv politica (caci e cea mai sigura) si poate reusim sa facem ceva. totul e complicat. ar trebui sa trimitem scrisori tip la primaria Iasi. genul: noi vrem ca troleibuzele din iasi sa ramana pt ca sunt ecologice si cu singuranta obtinem ceva. :)

19-04-2005 17:22:32
E-mail  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu: am idei foarte multe legate de transportul public din Iasi. Trebuiesc doar puse cap la cap, astfel incat sa iasa ceva coerent. Ma voi ocupa in perioada urmatoare de acest aspect, din aproape in aproape, functie de cum voi sta la capitolul TIMP.

Multumesc foarte mult pentru increderea acordata si sper sa iasa ceva bun de aici.

PS: Punct ochit, punct lovit la faza cu URTP-ul, caci ei au mai facut presiuni si cu alte ocazii asupra municipalitatii din Iasi (din pacate nu s-a reusit evitarea scindarii RATC in RATEC si Autobuzul).


19-04-2005 22:41:54
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Din pacate lucrurile au luat o turnura neasteptata si cred ca deja tavalugul nu mai poate fi oprit :(.

Citat din ziarul local Evenimentul, din 20 aprilie 2005 (http://www.evenimentul.ro/local/article ... ticle.html):

RATP va renunţa la troleibuze
• traseele lor vor fi acoperite cu autobuze şi microbuze

RATP are în total 45 de troleibuze, din care 34 mai sînt în stare de funcţionare, însă şi acestea circulă cu mari întîrzieri faţă de grafice, din cauză că sînt vechi şi foarte uzate, dar şi din cauza circulaţiei auto infernale din oraş. Directorul RATP, dl Neculai Abălaşei, recunoaşte că exploatarea troleibuzelor aduce mai mult cheltuieli decît venituri şi că ar fi mai bine ca aceste mijloace de transport în comun să fie scoase definitiv din circulaţie. "Deocamdată, le mai menţinem în trafic, pentru că nu avem cu ce să le înlocuim. Altele noi nu putem cumpăra, pentru că sînt foarte scumpe, dar le vom scoate definitiv din circulaţie după ce vom aduce autobuze", ne-a spus dl Abălaşei. Pe 22 aprilie, la sediul Bursei Române de Mărfuri din Bucureşti va avea loc şi licitaţia pentru achiziţionarea de către RATP a 50 de autobuze noi, în sistem leasing. De fapt, se va repeta licitaţia de pe 16 martie, cînd nici un ofertant nu a întrunit condiţiile prevăzute în caietul de sarcini. RATP a solicitat livrarea autobuzelor la Iaşi în maxim 125 de zile de la cîştigarea licitaţiei, ceea ce înseamnă că, dacă vineri se va şti cine va vinde autobuze regiei ieşene, în septembrie, troleibuzele ar putea fi înlocuite de mijloace de transport auto. Troleibuzele care circulă pe traseele 41 (CUG–Copou) şi 42 (Tudor Vladimirescu–Copou) vor fi înlocuite de autobuze, iar celelalte trasee vor fi acoperite cu microbuze. (C.N.)

Ca un comentariu: prostia RATP-ista continua, nu stiu de ce insista sa functioneze in paralel, pe exact acelasi parcurs, si tramvaiul 8 si troleul (viitor autobuz) 42. Ca sa nu mai vorbim ca traseul 42 din planul de transport are o cu totul alta ruta decat cea pe care se circula acum. Culmea e - v-am mai spus - ca dispecera din Copou le da drumul, de cele mai multe ori, aproape in acelasi timp. Cu prostia si reaua intentie e absolut imposibil sa te lupti :(.


20-04-2005 11:32:37
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Ba da, tavalugul poate fi oprit. De trimis protestul nostru Consiliului Local, ei aproba ce vehicule vor circula si unde.
URTP-ul stie de treaba si asteapta materialul nostru.
Vad ca si directorul Abalasei a dat-o la intors, plecaciuni...


20-04-2005 12:38:16
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Articol nou, destul de sumar, legat de subiect, in ziarul local Flacara Iasului, 21 aprilie 2005:

http://www.flacaraiasi.ro/soc9.php

" Troleibuze contra autobuze

"tunelul poluării" * avantajele şi dezavantajele troleibuzelor faţă de autobuze şi tramvaie


Recenta decizie a municipalităţii, de a înlocui toate troleibuzele care circulă momentan, cu 50 de autobuze noi este în aparenţă o idee bună. "Chiar dacă troleibuzele nu sunt poluante, nici noile autobuze nu se lasă mai prejos, deoarece sunt dotate conform standardelor Euro 3", au spus aleşii locali. Totuşi, lucrurile sunt mai nuanţate. În lumea "civilizată" din occident, tendinţa generală este de a înlocui orice mijloc de transport propulsat de sisteme de combustie internă cu vehicule propulsate electric. Un exemplu este Berna, oraşul care a furnizat gratuit câteva modele mai vechi de tramvaie ieşenilor, şi chiar Londra, unde faimoasele autobuze roşii cu etaj au cam depăşit limita de viaţă. Această tendinţă se datorează, printre altele, şi unor studii ce demonstrează că pe străzile aglomerate se produce un fenomen numit "tunelul poluării", care, din cauza emisiilor toxice emise de maşinile din faţă, face ca poluarea maximă să fie în interiorul propriului vehicul, iar pietonii şi cicliştii să fie mai puţin afectaţi decât şoferii. De aceea, cea mai bună soluţie pentru tranzitul din spaţiul intra-urban ar fi călătoria într-un vehicul propulsat electric, pe o bandă rezervată.

Un autobuz - 4,5 miliarde lei

Un troleibuz are cel mai scăzut nivel de emisii în mediu şi de poluare fonică, o acceleraţie puternică şi e mult mai încăpător decât aglomeratele minibuze. Spre deosebire de tramvai, nu e legat de o cale fixă şi nu necesită investiţii uriaşe în infrastructură. Dar... obiecţiile ridicate de realitate împotriva troleibuzelor aflate pe străzile Iaşului sunt următoarele: sunt vechi şi incomode, benzile rezervate lor nu sunt respectate (o problemă care ar trebui să şi-o asume poliţia rutieră) şi deseori ajung la destinaţie mai târziu decât ar trebui. Din cele 36 de troleibuze exploatate zilnic de RATP, doar o treime se ridică la nişte standarde acceptabile şi anume 12 Skoda second-hand, trimise de un muzeu austriac în cadrul unui barter. "Un autobuz nou este mai ieftin decât un troleibuz nou", spune Adrian Mihai, purtător de cuvînt al RATP. Licitaţia pentru cele 50 de autobuze noi, amânată până acum de 2 ori, se va ţine vineri, dar termenul pentru aducerea lor la Iaşi, din momentul semnării contractului, este de patru luni. De remarcat este faptul că un singur autobuz costă 4,5 miliarde lei.
Mihai BLAJ"


21-04-2005 05:50:49
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Prezint, spre aprobarea voastra, textul pe care l-am redactat ca reactie la articolul "Troleibuze contra autobuze" publicat de cotidianul iesean "Flacara Iasului" din 21 aprilie 2005. Daca veti fi de acord cu cele scrise, voi trimite e-mail catre redactia ziarului. Puteti adauga numele voastre ca sustinatori. Am pus acest text si la "URTP si transportul public. Prezent si viitor. / Impreuna pentru un transport civilizat", deoarece rezolvarea situatiei poate depinde foarte mult de implicarea lor.

"Salvaţi transportul electric cu troleibuze din Iaşi de la exterminare!


Numele meu este Radu-Dan Czech, sunt din Iaşi, membru al Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România (iniţiativă similară celor existente în aproape toate ţările europene).
Propunerea domnului primar Gheorghe Nichita vizând desfiinţarea transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi a stârnit nedumerirea şi revolta noastră şi a prietenilor noştri din celelalte ţări. Ni se pare abuziv şi absurd să se renunţe la un mijloc de transport în comun eficient şi total nepoluant, din considerente care nu au nimic în comun cu realitatea obiectivă. Într-adevăr, vehiculele utilizate în oraşul nostru sunt, în mare măsură, depăşite fizic si moral. Excepţie fac cele 12 troleibuze Skoda intermediate de Muzeul din Mariazell (Austria), provenite din oraşele Brno şi Plzeň - Cehia. Aceste vehicule au sosit în Iaşi într-o stare excelentă, fiind însă exploatate şi întreţinute neglijent de către unii dintre angajaţii RATEC (actual RATP) Iaşi, ceea ce a dus la o oarecare degradare a lor, aspect care poate fi însă remediat.
Reţeaua de contact existentă în Iaşi (funcţională sau conservată) acoperă o mare parte a oraşului. Din păcate, din motive ce ţin de concurenţa neloială a firmelor de maxi-taxi, anumite trasee (44, 46) au fost desfiinţate, ca nerentabile. Nu înţelegem de ce au fost licitate de către Primărie trasee care se suprapun chiar 100% pe traseele existente ale RATP: de exemplu, fostul traseu 44 de troleibuze, fostul traseu 19 de autobuze. De asemenea, nu înţelegem de ce au fost introduse pe traseul 46 microbuze ale SC Autobuzul SA, din moment ce acest traseu era deservit de linia 46 de troleibuze. Toate aceste aspecte - neimplicarea autorităţilor locale în procurarea de vehicule - fie ele şi second-hand, dar perfect funcţionale, ca în cazul tramvaielor, concurenţa neloială a firmelor de maxi-taxi, încurajată întrucâtva de deciziile Primăriei Iaşi (după cum am arătat mai sus) - au dus la ineficienţa exploatării acestui mijloc de transport pe traseele menţionate.
S-au invocat câteva argumente în favoarea ideii de înlocuire a troleibuzelor cu autobuze. Le voi demonta, rând pe rând, tot argumentat.

1. Imposibilitatea aducerii de vehicule second-hand din ţările europene, din cauza declinului transportului bazat pe troleibuze.
Argumentul cade din start, informaţia fiind falsă - a se vedea Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Cehia, Ungaria, Polonia, ş.a.m.d., tendinţa fiind tocmai de ecologizare a transportului public, prin extinderea reţelelor de tramvai si troleibuz. Ţin să precizez că alte oraşe din ţară (Timişoara, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Mediaş, Ploieşti) au reuşit aducerea de troleibuze simple şi articulate, second-hand, dar cu o stare tehnică excelentă, din diverse ţări europene. Astfel, Timişoara a procurat troleibuze Gräf & Stift din Salzburg şi Eberswalde, Ikarus 280T din Eberswalde, Renault-Berliet 100PR din Lyon; Sibiu - troleibuze Saurer din Biel, FBW din Lausanne, Skoda din Weimar; Mediaş - troleibuze Gräf & Stift din Kapfenberg, Renault-Berliet 100PR din Lyon, Gräf-Kiepe din Salzburg; Braşov - troleibuze FBW şi Mercedes din Basel, Gräf & Stift din Innsbruck; Piatra Neamţ - troleibuze Renault-Berliet 100PR din Lyon; Ploieşti - troleibuze Renault-Berliet 100PR din Saint-Etienne. A nu se uita de marca Skoda, adusă în Iaşi din Brno şi Plzeň. Concluzia este că surse există, trebuie doar implicare şi bunăvoinţă.
Nu militez neapărat pentru invadarea oraşului cu „hârburi“ provenite din alte ţări europene, însă, până când situaţia economică a oraşului va permite refacerea în totalitate a reţelei fir-contact şi achiziţia de mijloace noi, ultramoderne, soluţia second-hand, dar de calitate, este una suficient de bună.

2. Troleibuzele - vehicule lente, care încurcă şi mai mult traficul sufocant din Iaşi.
Din nou, fals. În oraş se circulă haotic, regulile şi semnele de circulaţie sunt ignorate, prezenţa semafoarelor este foarte firavă (a se vedea, prin comparaţie, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Arad, etc.). Se invocă lipsa locurilor de parcare, lucru care duce la ocuparea benzilor destinate troleibuzelor. Din nou, relativ fals. Dacă ar fi să ne uităm cu ceva mai multa atenţie, există numeroase parcări care sunt nefolosite (exemple - nicidecum singulare - ar fi parcările din spatele sediului SRI şi din spatele BRD, care, dacă ar fi amenajate şi folosite corespunzător, ar descongestiona o parte din traficul de pe Anastasie Panu - cunoaştem faptul că există probleme legate de cereri de retrocedare în zonele respective, însă, fiind la mijloc interesele oraşului, cu siguranţă pot fi găsite soluţii). Putem aminti şi parcările din spatele blocurilor - gradul de utilizare este mic, preferându-se, din comoditate, parcarea maşinilor pe bulevarde. Acest aspect se poate reglementa foarte simplu, prin aplicarea de sancţiuni. Există unele locuri în oraş unde se parchează neregulamentar chiar şi pe două rânduri (în special în preajma instituţiilor sau a staţiilor taxi). Trebuie luat în discuţie şi haosul creat în trafic de şoferii firmelor private de maxi-taxi (ignorarea regulilor de circulaţie, adevăratele curse pe străzile oraşului în goana după clienţi, stilul haotic în care opresc în staţii şi în afara lor, pe N rânduri). Exemplele cele mai elocvente: Super Copou, Universitate (de fapt, mai tot Bulevardul Carol I), Piaţa Independenţei, Târgu Cucu, Moldova, Podu Roş, CUG.
În concluzie, contraargumentele la acest punct ar fi: achiziţionarea de troleibuze second-hand, dar performante, semaforizarea intersecţiilor, determinarea respectării regulilor de circulaţie, fie şi prin măsuri coercitive, crearea de culoare special destinate troleibuzelor şi autobuzelor pe străzile şi bulevardele largi, aşa cum există în ţările europene, construirea de alveole pentru staţiile de troleibuz şi autobuz şi folosirea acestora exclusiv de către mijloacele de transport în comun.

3. Ineficienţa transportului cu troleibuze (se invocă faptul că ar circula goale).
Parţial adevărat, însa tot din vina autorităţilor locale - trasee de maxi-taxi licitate care se suprapun în proporţie de până la 100% cu traseele troleibuzelor.
Contraargument: a se observa fluxul ridicat de călători  pe traseul 41, pe aproape toată perioada unei zile şi pe traseul 43, în special la orele de vârf, între Poitiers şi Centru.

4. Imposibilitatea achiziţionării de troleibuze noi, din cauza costurilor mari.
Parţial adevărat. Aşa cum am mai spus, deocamdată se poate merge pe soluţia troleibuzelor second-hand, ca în cazul tramvaielor, urmând ca, atunci când reţeaua fir﷓contact va fi refăcută şi situaţia economică a municipiului o va permite, să fie achiziţionate şi vehicule noi.

Ar mai fi de spus faptul că proiectarea şi execuţia reţelei existente de troleibuze au presupus bani cheltuiţi, efortul unor oameni şi, poate - de ce nu?! - implicarea cu pasiune a unora dintre ei (deşi acesta este un aspect total neimportant din punct de vedere economic).
Argumentul nostru principal în favoarea transportului cu troleibuze este faptul că troleibuzul este cel mai ecologic şi mai eficient mijloc de transport, nici cel mai modern autobuz nereuşind să ofere un randament apropiat de 100% din acest punct de vedere.

Doresc să îi reamintesc domnului primar Gheorghe Nichita că, printre priorităţile domniei sale exprimate în campania electorală premergătoare alegerilor locale din anul 2004, s-a aflat şi achiziţionarea unui număr de 40 de troleibuze. După instalarea in funcţia de primar ales al Iaşiului, domnia sa a reiterat ideea importanţei troleibuzelor în transportul public din Iaşi. De altfel, sondajul public realizat în toamna anului 2004 aducea troleibuzele printre mijloacele de transport preferate de ieşeni. Toate aceste aspecte pot fi uşor revăzute, prin simpla răsfoire a ziarelor locale din acea perioadă.

Forumul nostru va încerca, cu ajutorul URTP (Uniunea Română de Transport Public), să împiedice punerea în aplicare a acestei propuneri aberante de eliminare a transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi.



Cu stimă,
Radu-Dan Czech,
membru al Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România"

Modificat de radub (25-05-2005 11:55:53)


21-04-2005 08:29:09
   
drooopy
Active member

Inregistrat: 15-04-2005
Postari: 35
unde trebuie sa ne dam cu semnatura?

21-04-2005 13:04:04
E-mail  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Cred ca pur si simplu sa scrieti numele fiecaruia aici, intr-un post si sa specificati ca e pt sprijinirea acestui demers. Textul pe care l-am redactat il voi trimite initial la redactia "Flacara Iasului", ca urmare a articolului lor de azi si apoi la alte ziare, urmand sa vedem cum procedam mai departe.

Eu lucrez in paralel la organizrea ideilor mele legate de viitorul transportului public din Iasi, astfel incat sa incerc sa termin cu mult inainte de sosirea autobuzelor care vor fi cumparate in leasing si care ar urma (nu prea stiu cum, pt. ca ar avea si propriile trasee de acoperit) sa inlocuiasca troleibuzele. Dupa cum spunea si Silviu, scopul acestei initiative este prezentarea catre URTP a unor idei si propuneri concrete pt. imbunatatirea situatiei transportului public din Iasi. Ei, la randul lor, ne vor putea ajuta pt. eventuala punere in practica a ideilor (care, zic eu - si veti vedea si voi -, in mare masura, sunt corecte si realizabile, pe diverse perioade de timp).


21-04-2005 13:28:18
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Subscriu in mod evident, si pe e-mailul tau ar trebui sa trimitem cred si adresa noastra si alte date de identificare.
Trimite, rogu-te, urgent, acest protest institutiilor si presei, dar, in primul rind, directorului RATP Iasi.


21-04-2005 16:59:36
E-mail | Site  
rooovidiu
Active member

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: 25-03-2005
Postari: 231
Sunt Rusu Ovidiu si sunt pentru pastrarea transportului in comun cu troleibuzele din municipiul Iasi.

21-04-2005 17:02:26
E-mail  
rooovidiu
Active member

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: 25-03-2005
Postari: 231
crezi ca e bine radub?

21-04-2005 17:05:45
E-mail  
alinushu
New member

Inregistrat: 21-04-2005
Postari: 2
Valentin Alin Copaciu si, bineinteles ca sunt pentru troleibuze!!! daca e de semnat sa spui unde sa ma prezint :)

21-04-2005 21:09:29
   
drooopy
Active member

Inregistrat: 15-04-2005
Postari: 35
Iftimie Cristinel Valentin si sustin ideea de a pastra transportul cu troleibuzele in oras.

21-04-2005 23:23:43
E-mail  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Chiar sustin o idee, stringerea de semnaturi. Daca este necesar o sa stringem semnaturi chiar si din alte orase din tara.
Dar, trebuie inceput in Iasi.
Stiti ca se pot face propuneri de hotarire de Consiliu Local, daca sint 5000 sau 10000 de persoane, nu-mi mai amintesc cite. Trebuie vazuta Legea Administatiei Publice Locale.
Curaj!


22-04-2005 06:43:45
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Din pacate, astazi am avut o zi foarte incarcata, cu o sumedenie de treburi care nu suportau amanare, asa ca abia acum am reusit si eu sa ajung la calculator. Am reusit, printre picaturi, sa citesc ziarele locale si va citez un articol aparut in "Ziua de Iasi" astazi, 22 aprilie 2005:

"RATP îşi alege astăzi autobuzele

● Bursa Română de Mărfuri selectează firmele ce vor aduce la Iaşi 50 de autobuze ● Investiţia RATP este estimată la aproximativ 5 milioane Euro

Astăzi, la Bursa Română de Mărfuri (BRM) din Bucureşti are loc licitaţia pentru achiziţionarea de către Regia Autonomă de Transport Public - RATP a 50 de autobuze urbane. Licitaţia de astăzi este cea de-a doua consacrată autobuzelor RATP. În urmă cu aproape o lună, licitaţia a fost abandonată deoarece nici una dintre firmele participante nu a întrunit toate condiţiile de eligibilitate. La sediul central al Bursei Române de Mărfuri, într-o primă fază va fi realizată o selecţie de oferte ale firmelor participante, urmând ca ulterior să se organizeze o licitaţie cu strigare. Autobuze vor fi achiziţionate de RATP în leasing, în 72 de rate, în şase ani, fără avans. Este de aşteptat ca firmele care au participat data trecută să fie şi astăzi prezente pe masa comisiei de licitaţie cu oferte. Reamintim astfel că firmele care s-au arătat interesate acum o lună pentru furnizarea de autobuze se numără SC Ager Leasing SA din Bucureşti, SC Brafco SA din Braşov şi SC Astra Bus SA din Arad. Autobuzele noi care vor circula pe străzile municipiului Iaşi vor trebui să aibă minimum 100 de locuri, respectiv minimum 30 de locuri pe scaune şi 70 în picioare, motor Euro 3 şi un sistem audio vox prin care călătorii vor fi înştiinţaţi de staţia care urmează. De asemenea, aceste autobuze vor trebui să aibă punte joasă pentru a permite accesul persoanelor cu handicap locomotor. Perioada de garanţie va fi negociată la semnarea contractului cu firma câştigătoare. Livrarea autobuzelor va trebui făcută în maxim 125 de zile de la semnarea contractului. O parte dintre şoferii care vor lucra pe aceste autobuze vor veni de la troleibuze. Şoferii troleibuzelor vor da examen pentru obţinerea permisului de conducere de categoria D. Această decizie a fost luată atât din considerente economice, cât şi cu scopul de fluidiza transportul public. "Noile autobuze fiind dotate cu motoare cu filtru Euro 3, nu ne facem probleme în privinţa poluării. Exploatarea unui astfel de autobuz ne costă mai puţin decât cea a unui troleibuz, dacă ţinem seama că la troleibuze trebuie întreţinută şi reţeaua electrică. În plus, cu autobuzul se poate face faţă mai bine condiţiilor de trafic din Iaşi", a declarat Cristian Stoica, inginer-şef al RATP."

E din ce in ce mai rau, din moment ce RATP deja se complace crunt in situatia creata.

Modificat de radub (25-05-2005 11:57:17)


22-04-2005 21:15:43
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
O noua lovitura data transportului public din Iasi (Ziua de Iasi, 23 aprilie 2005):

"Depoul RATP sacrificat pentru autogară

● La începutul săptămânii viitoare va fi stabilit amplasamentul viitoarei autogări a municipiului

Noua autogară a municipiului va fi construită pe terenul care aparţine acum Regiei Autonome de Transport Public (RATP). În ciuda împotrivirii conducerii regiei, depoul din zona Gării va fi redus drastic, decizia primarului fiind fermă. Conducerea RATP s-a împotrivit construirii autogării prin reducerea suprafeţei depoului din zona Gării. Primarul s-a hotărât să pună piciorul în prag şi stabilirea amplasamentului pentru autogară a fost urgentată. "Primarul a cerut Direcţiei Tehnice să se facă măsurători cadastrale pentru schiţa terenului ce va sta la baza construcţiei noii autogări. Luni, întreaga documentaţie va fi discutată cu reprezentanţii regiei", a declarat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al primăriei. Depoul RATP de la Gara Iaşi, împreună cu sediul administrativ al Regiei, acoperă o suprafaţă de 3,8 hectare. Din acest teren, aproximativ 2,7 hectare nu sunt ocupate de construcţii, suprafaţa fiind destinată liniilor de tramvai care permit accesul şi parcarea vagoanelor în depou. "O mare parte din teren este ocupată de tramvaie scoase din uz, ce vor fi casate şi depozitate în depoul din Dacia", a explicat Trofor. Suprafaţa de teren care va fi rezervată pentru construcţia unei noi autogări pentru municipiu va fi decisă în urma discuţiilor cu directorul regiei, Neculai Abălaşei, şi a întocmirii planului de reducere a activităţii RATP din depou. "Noua autogară ar avea nevoie de o suprafaţă de 1,5 hectare sau mai mult. Totul depinde de cât de mult se poate restrânge depoul", a declarat Iulian Vagner, arhitectul şef al primăriei. Municipalitatea promite că reducerea suprafeţei depoului RATP nu va afecta în nici un fel activitatea de transport în comun a regiei. După stabilirea amplasamentului, construcţia clădirii noii autogări va fi scoasă la licitaţie de municipalitate. Sunt aşteptaţi investitori privaţi care vor administra autogara şi eventualele spaţii comerciale care vor fi construite în jurul staţiei de autobuze."


23-04-2005 09:54:30
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu, mesajul primit de la tine prin e-mail mi-a mai dat aripi si a facut sa renasca speranta. Luni incep bombardamentul :).

Va multumesc mult si tie si URTP-ului! Sa speram ca sa va intoarce roata. Astept, in continuare, sa vad cum decurg ostilitatile si in cazul restrangerii activitatii la depoul de tramvaie de la Gara.

Modificat de radub (25-05-2005 15:49:52)


23-04-2005 22:58:28
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Revin, neaparat adresa SCRISA Consiliului Local si altor institutii. Ca antet, forumul nostru. Este ceva cheltuiala si efort dar o sa vezi ca merita.

25-04-2005 08:39:44
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Ai vazut ca am schimbat nemernicii incompetenti (la vot).
Ai trimis vreun material Consiliului Local? Dar presei centrale?
Daca crezi ca te pot ajuta cu ceva, spune-mi, suna-ma.
P.S. As vrea si ceva poze din Tudor, tr. 42, la cap de linie. Multe-ti cer...


04-05-2005 09:36:39
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu:

Legat de schimbare: e foarte bine, ba chiar voiam sa iti spun ca imi voi peria putin mesajele vehemente, scrise la furie :) Mai am o intrebare pentru tine legata de forum si de viitorul organizat al acestuia, pentru a capata substanta in ochii regiilor si institutiilor vizate, insa ti-o voi comunica prin e-mail. Ma gandesc ca in felul respectiv vor disparea si problemele care apar atunci cand e vorba de accesul la informatii, vehicule, infrastructura, depouri/garaje. Eu, de exemplu, as vrea sa fac o istorie completa a transportului public din Iasi, cu detalii clare si precise, deci as avea mare nevoie de acces la informatii si oameni din interiorul RATP care sa ma ajute.

Legat de traseul 42: vrei si detalii de infrastructura in zona respectiva sau pur si simplu imagini cu troleibuze la capatul acela de linie? Zona e intesata de fire electrice (era si mai si pe vremea lui 47, acum nu mai exista reteaua de pe acea linie - a fost folosita la construirea liniei 41; numai din Pd. Ros pana in Alexandru s-a conservat).

Mai e un aspect, legat de ziare: cel putin cele din Iasi au tendinta de a lua masura desfiintarii transportului cu troleibuze ca pe un lucru benefic , argumentele Primariei parandu-li-se corecte. Din pacate ei nu stau sa se gandeasca in profunzime si nu-si dau seama ca ar face un lucru mult mai bun daca ar solicita salvarea acestui tip de transport, prin achizitia de mijloace noi. Gandirea lor se opreste doar la halul in care arata cele actuale, deci din prisma asta, ar trebui - dupa ei - desfiintata notiunea de troleibuz in Iasi. Jalnic...

Modificat de radub (25-05-2005 11:58:58)


04-05-2005 11:03:40
   
Pagini:  1 2 3