FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / ALL of US / Salvati troleibuzele din Iasi de la exterminare    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
mihail75
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 11-05-2005
Postari: 79
buna. pot confirma cele scris de radu mai sus. deschidere se pare ca exista, ca si dorinta de a avea contacte si cu cei din societatea civila interesati de schimbarile ce sunt necesare in oras. scepticismul meu vine insa din directia lentorii sau blocarii implementarii deciziilor (inertia din sistem, de care s-a plins de altfel si dl. primar). sa speram ca aceasta prima intilnire va avea urmari si lucrurile vor incepe sa se miste.
m75

p.s pt. solutii referitoare la eficientizarea transp. in comun, propun deschiderea unui nou topic.


_______________________________________
m75

25-05-2005 15:42:40
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
In aproape toate ziarele locale de astazi, 26 mai 2005, au aparut articole legate de intrevederea avuta ieri la Primaria Iasi. In unele s-au strecurat cateva mici confuzii, pe care doresc sa le clarific. Nu voi da nume.

- Sondajul realizat anul trecut pe marginea Planului de Transport clasa troleibuzele PRINTRE mijloacele de transport preferate de ieseni, nu ca preferatele iesenilor in capul listei (cele mai solicitate fiind tramvaiele, reteaua de tramvai mult mai extinsa influentand, evident, acest clasament). Planuri de extindere a retelei de troleibuz au existat in anii '90, insa au fost date uitarii, fie si numai din lipsa fondurilor. Ca demonstratie, iata citat din mesajul nostru: "De altfel, sondajul public realizat în toamna anului 2004 aducea troleibuzele printre mijloacele de transport preferate de ieşeni."

- Intr-un articol s-a spus ca ne aratam "revoltati de motivele gasite de RATP pentru a le [troleibuzele, n.a.] inlocui". Exprimarea din mesajul nostru a fost "Propunerea domnului primar Gheorghe Nichita vizând desfiinţarea transportului electric bazat pe troleibuze din Municipiul Iaşi a stârnit nedumerirea şi revolta noastră [...]", deci nu am facut referire la RATP in acest context. Reiau ce am scris in mesajul meu anterior: toate aspectele s-au clarificat in urma intrevederii de ieri, concluzia discutiilor fiind ca Iasiul are nevoie de un sistem integrat de transport public, de capacitate, din care sa faca parte si troleibuzele.

- In acelasi articol se spune "[...] singura solutie este achizitionarea de autovehicule second-hand [...]" Mesajul nostru spunea: "Nu militez neapărat pentru invadarea oraşului cu „hârburi“ provenite din alte ţări europene, însă, până când situaţia economică a oraşului va permite refacerea în totalitate a reţelei fir-contact şi achiziţia de mijloace noi, ultramoderne, soluţia second-hand, dar de calitate, este una suficient de bună.", respectiv "[...] deocamdată se poate merge pe soluţia troleibuzelor second-hand, ca în cazul tramvaielor, urmând ca, atunci când reţeaua fir-contact va fi refăcută şi situaţia economică a municipiului o va permite, să fie achiziţionate şi vehicule noi.". Si aici repet, solutia second-hand poate fi acceptata pe moment, cu conditia - dupa cum spunea si domnul primar - sa fie bine cunoscuta starea tehnica a acestor vehicule. Evident, solutia preferata este achizitionarea de troleibuze noi, acest lucru urmand sa fie realizat in timp.

- Un amanunt cu importanta pentru noi si pentru cei care cunosc aspectul, dar si pentru inventarierea parcului actual de troleibuze in scopul identificarii celor care sunt inca in stare buna de functionare: intr-unul din articole apare pentru ilustrare imaginea troleibuzului Skoda 14Tr07 cu numarul #610, adus din Plzeň (ex-#394), Cehia, impreuna cu o parafrazare (corecta) a unui fragment din mesajul nostru - "cele mai multe trolee care circula in Iasi sunt depasite fizic si moral". Fac precizarea ca in aceasta categorie se incadreaza cea mai mare parte a vehiculelor DAC/ROCAR, cele 12 Skode din Cehia fiind, tocmai, printre cele care si-ar putea continua activitatea (in ciuda aspectului exterior si interior - in unele cazuri - dezolant, datorat fie unora dintre angajatii RATP, fie comportamentului "civilizat" al unor calatori; aceste lucruri se pot remedia, Skoda 14Tr01 #609, adusa din Brno, fiind deja "toaletata").

Ideile mele vizand reabilitarea transportului public din Iasi prevad existenta tuturor celor trei tipuri de vehicule: tramvaie, troleibuze, autobuze, grupate sub umbrela unei singure unitati (actuala Regie Autonoma de Transport Public Iasi). Nu este vorba de idei de monopol sau de viziune invechita, ci de faptul ca la momentul actual nu exista din partea operatorilor privati un real interes pentru a asigura un transport civilizat, singurele interese fiind "vanarea" calatorilor si umplerea buzunarelor proprii. In acest mod nu poate fi vorba de evolutie in transportul public din Iasi.
Din cauza amplasarii orasului, a numarului mare de pante, tramvaiul se preteaza foarte bine ca forma cea mai dezvoltata de transport, putandu-se strecura usor in zonele mai greu accesibile. Cu exceptia traseului 6b (propunerea mea vizand ruta si numarul pe care ar trebui sa le aiba acest traseu se regaseste la topicul legat de transportul public din Municipiul Iasi) si neincluderii ideii de reabilitare a tronsonului de tramvai Podu Ros-CUG 2, in privinta transportului public bazat pe tramvaie, planul de transport este bine realizat. De asemenea, traseele de autobuz propuse sunt bine gandite, marea majoritate urmand, de altfel, rutele existente si inainte de desprinderea celor doua forme de transport. O conditie esentiala pentru buna desfasurare a activitatii autobuzelor este ca rutele sa fie acoperite EXCLUSIV de catre RATP, pentru a se evita suprapunerile (despre care am mai pomenit pe forum). In privinta troleibuzelor, pozitia noastra este foarte bine detaliata in mesajul transmis autoritatilor locale si catre mass-media. Dupa cum am mai spus, pe langa traseele precizate in mesaj, traseul 42 propus prin planul de transport ar trebui sa cuprinda zona Poitiers (orice cartier trebuie sa aiba o legatura directa cu centrul orasului), propunerea mea fiind Pacurari-Tg. Cucu-Pd. Ros-Socola-Poitiers-CUG1-CUG2. Trebuie doar fie intinsa reteaua intre Podu Ros si Cotnari - stalpii si consolele existand inca din 1996-1997 - si sa fie facut racordul dintre actuala linie 43 si linia 41, in zona Rond Vechi CUG 1, pe unul din sensuri existand deja pentru uzul intern al regiei. De asemenea, se poate realiza racordul intre traseul 41 si traseul 44, la capatul dinspre CUG al Pasajului Nicolina, astfel incat pe traseul 28 de autobuz sa poata fi introduse troleibuze (aceasta idee a existat oficial din partea fostei RATEC inca din momentul construirii liniei 41, insa lipsa vehiculelor a impiedicat punerea in practica a ei). Din nou repet, toate aceste idei pot fi puse in practica incetul cu incetul, pe masura ce lucrurile se aseaza in domeniul transportului public din Municipiul Iasi. Mai sunt cateva idei in privinta troleibuzelor, insa nu vizeaza interactiunea directa dintre RATP si ieseni, ci exclusiv activitatea regiei, astfel incat nu le mai expun in acest mesaj.

*************

Repet, prin aceste precizari am dorit sa corectez micile erori, nicidecum sa fiu malitios sau critic. Vreau sa multumesc presei iesene pentru faptul ca a adus la cunostinta societatii civile din Iasi mesajul nostru.

*************

As mai dori sa fac cateva precizari care sa-mi motiveze decizia de a face uz de dreptul  pe care il am sa modific continutul mesajelor mele de pe acest forum. Am hotarat sa-mi cenzurez mesajele cu tenta mai vehementa la adresa autoritatilor locale (implicit a domnului Nichita) din ratiuni ce tin de impresia lasata de intrevederea de ieri. Sa explic: neavand nici un contact direct pana acum cu domnul Nichita, am avut parte doar de prezentarea imaginii domniei sale in mass-media locala, in multe cazuri cu tenta negativa. De un an si jumatate ne sunt prezentate in continuu scandaluri in care este implicat (nu este in puterea mea sa judec si sa decid daca pe buna dreptate sau nu). Se pune mai mult accentul pe aceste aspecte decat pe eventualele realizari sau incercari de readucere la viata a acestui oras. In plus, la imaginea negativa pe care mi-o facusem a contribuit si lipsa de reactie de care m-am lovit in martie 2004, cand s-a dat startul consultarii publice pe marginea propusului plan de transport. Am trimis pe adresa specificata la vremea respectiva pe site-ul Primariei Iasi (apartinand unuia dintre serviciile acestei institutii) un e-mail in care faceam cateva propuneri care ar fi venit in imbunatatirea si completarea acelui plan. O parte din aceste propuneri se regasesc si pe forumul nostru. Din pacate, nu mi s-a raspuns la acel e-mail.

Am spus si in mesajul anterior, ieri am descoperit o cu totul alta imagine a primarului Gheorghe Nichita, destins, deschis la propuneri si hotarat sa aduca acest oras pe calea cea buna. Dupa cum afirma si Mihail75, domnul Nichita s-a plans de lentoarea sau blocarea implementarii deciziilor (inertia sistemului), din cauza carora rezultatele intarzie sa apara.

Nu este vorba de o schimbare radicala de pozitie, prin prisma propunerilor de colaborare ce ni s-au facut, ci pur si simplu de dorinta de a incerca o pozitie de neutralitate si a avea, la randu-mi, deschidere fata de incercarile si actiunile menite a rezolva problemele care apar in administrarea acestui oras.

Imi cer scuze pentru eventualele greseli pe care le-am facut!

Modificat de radub (27-05-2005 15:34:00)


26-05-2005 14:09:24
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Totul este posibil. Sa crezi.
Realitatea e ca troleibuzele 501-511 sint duse, iar Skodele pot fi revopsite si mai pot fi folosite ani buni. Ca si troleibuzele "scurtate".
Radu, stii troleibuzele 720-750 din Lausanne? Fara remorci le vad circulind in Iasi.


26-05-2005 16:36:22
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu:

Da, 501-511 sunt vai de steaua lor si se chinuie rau pe strazi.
512, care e pe structura de Simon (apropos, haideti sa deschidem un subiect nou la Totul despre TROLEIBUZE legat de ele, caci sunt interesante si nu stiu cat de multe s-au fabricat - stiu ca exista si varianta auto), e intr-o stare ceva mai rezonabila. Cu o RK serioasa cred ca poate fi mentinut (bineinteles, nu i-ar strica si un sistem de incalzire interioara pe timpul iernii). La cele scurtate, situatia difera de la DAC la ROCAR sau chiar in cazul aceluiasi model. DAC-ul #440, de exemplu, e jalnic. ROCAR #403 e, de asemenea, jalnic. La fel si #447. Pe de alta parte, #401, #404, #448 (ultimul scurtat, scos recent la strada, ai o poza cu el facuta de mine), #450 sunt rezonabile (le-ar trebui si lor sisteme de incalzire).
Mai exista articulatele #405, #406 (asta a reaparut la strada revopsit), #407, #446 (asta e interesant, am mai spus candva, are schema de vopsire originala, numerele de inventar lasate de la inceput, cu fonturile imense de pe vremea aceea), #449. Probabil ca daca vor fi mentinute, le paste scurtarea. Nu stiu ce soarta au avut articulatele #402, #408 si #409. Nu le-am mai vazut de un car de vreme si probabil au fost casate. #409 avea o schema de vopsire interesanta, alb cu dunga verde jos si diverse desene gen picatura cu stropi, facute tot cu verde. ROCAR avea pe la inceputul anilor '90 niste idei interesante legate de vopsirea produselor proprii. Oare exista 2 vehicule ROCAR produse in anii '90 care sa fie vopsite identic?!
Skodele sunt intr-o stare buna. Ar mai trebui vopsite si "toaletate" prin interior. Nu l-am mai vazut de ceva vreme pe #604. *** Mister elucidat: v. "troleibuzele ex-Brno" ***

Am vazut troleibuzele ex-Lausanne din Sibiu. Trebuie sa aprofundez la partea tehnica. Referindu-ma la design, sper sa nu te superi daca spun, solo arata foarte bine, insa remorca e monstruoasa :). Cel putin la prima vedere. Cel putin din punctul meu de vedere. Gusturile nu se discuta, deci e clar ca a existat/exista cineva caruia sa-i fi placut cum arata din moment ce exista :). La urma urmei, la inceput nu-mi prea placeau Be 4/4-urile din Iasi, venite din Berna (tramvaie), insa acum imi sunt simpatice :). Mai exista si alte modele de autobuze/troleibuze prin lume care sa fi adoptat o astfel de solutie in privinta remorcilor? E cu adevarat interesant si ciudat, in acelasi timp. La Sibiu cum se descurca soferii cu manevrarea intregului sistem? Se justifica prezenta remorcii? Am observat gresit sau le sunt atasate remorcile numai intre anumite ore?

Modificat de radub (28-05-2005 10:29:10)


26-05-2005 17:11:09
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
E vorba de alte troleibuze, poze vezi pe www.t-l.ch sau www.ferrovie.ch.
Nici eu nu suport remorcile respective, daramite soferii. Se tot pling ca au o manevrabilitate scazuta, ceea ce e real.


26-05-2005 17:15:31
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu: multumesc pentru link-uri, ma uit acum! Sper ca ai vazut link-urile pentru tramvaiele din Germania!

26-05-2005 17:20:44
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Superbe, trebuie timp.
Vine ploaia si ma uit nelinistit afara. Noaptea trecuta am fost prin localitatile Biertan (sa o vizitati!), Richis si Nemsa unde apele au facut prapad. In 20 de minute, apele unui piriu au depasit inaltimea de 1 metru si au mincat totul. Mi-e teama ca o sa am probleme si noaptea asta, asa ca va salut si sa fiti rodnici. Nu va pripiti, analizati totul cu atentie si ginditi-va ca noi toti sintem alaturi de voi.


26-05-2005 17:31:47
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu: Sper sa se termine cat mai repede cu situatia actuala din centrul si vestul tarii. Cu natura nu e de gluma!

Multumim pentru incurajari si sustinere!


26-05-2005 18:00:33
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Am mai facut cateva adaugiri la 2 dintre mesajele mele mai lungi recente de pe acest topic, pentru ca mi-am reamintit cateva aspecte interesante.

26-05-2005 23:05:55
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Radu, corect este sa redai aici articolele aparute in presa referitoare la doleantele noastre. Eventualele comentarii se pot face in alta casuta de texte.
Ma refeream la troleibuzele 721-792, mai scurte decit cele din Sibiu (http://www.ferrovie.ch/img/categories.php?cat_id=115 si http://www.ferrovie.ch/img/categories.php?cat_id=116), ce pot circula pe traseele 42, 44, 45 si 46. Skodele si eventualele troleibuze din LUCERNA (www.vbl.ch) sa circule pe traseele 41 si 43.
Se poate lua legatura cu municipalitatea clujeana pt. a vedea modul de achizitionare a troleibuzelor noi-noute Astra Irisbus. Sau Astra Ikarus 415T din Bucuresti si Galati, cele mai fiabile si mai corecte d.p.d.v. al raportului calitate-pret.
Ce rezulta din toata lupta noastra vom vedea. Un lucru l-am obtinut: dialogul reprezentantilor societatii civile cu primarul. Mi se pare un lucru imbucurator si incurajator pt. ambele parti.
Imbucurator este si faptul ca functioneaza cu rezultate interfata primara cetatean-primarie: http://www.primaria-iasi.ro/


27-05-2005 16:53:56
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Silviu:

Traseul 42 din planul de transport va avea o alta ruta (inlocuieste traseul 43 si merge prin Pd. Ros). Eu l-am propus sa ajunga tot in Poitiers-CUG1-CUG2, pe Bd. Socola-Poitiers. Dupa cum stii, in momentul de fata 42 merge in paralel cu traseul 8 de tramvai (situatia e aberanta). Avand in vedere si propunerea mea ca acel traseu 6b sa aiba o alta ruta, care sa o cuprinda si pe cea a actualului 8, ramane ca 42 sa fie trecut pe noul traseu din planul de transport.

Celelalte idei vizand troleibuzele ar fi:

- pe traseul de troleibuz 46 sa circule troleibuze si nu autobuze, cum este specificat in planul de transport traseul A46. In momentul de fata, pe acest traseu circula microbuzele galbene Iveco ale SC Autobuzul SA (de fapt, ale RATP, inchiriate catre SC Autobuzul SA pentru ca formele de transfer pentru personalul Autobuzul catre RATP nu sunt - inca - gata) si sunt destul de aglomerate.

- pe traseul de troleibuz 44 sa circule, de asemenea troleibuze si nu autobuze.

- sa se realizeze racordul intre liniile 41 si 44 la capatul pasajului Nicolina astfel incat sa se materializeze ideea initiala ca pe traseul 28 de autobuz sa circule troleibuze (idee aparuta la momentul construirii liniei 41, nepusa in practica din lipsa de vehicule).

- traseul 41 sa ramana pe actualele coordonate.

Traseul 45 nu mai exista de ani buni (am precizat la topicul consacrat transportului din Iasi), deoarece ar dubla pana in TV traseul actual 43.

Vehiculele la care ai facut referire se preteaza excelent pentru Iasi. Le-am vazut, sunt chiar simpatice (banuiesc ca si starea tehnica e excelenta).

Ai cumva idee daca mai exista disponibile troleibuze Berliet-Renault, din acelea aduse in foarte multe orase de la noi? Si alea ar fi foarte bune.

Dupa cum spunea domnul Nichita, e de preferat achizitionarea de vehicule noi, acest lucru avandu-se in vedere. Deocamdata sunt in derulare proiectele legate de microbuzele Iveco si noile autobuze (de care este, de asemenea, nevoie, avand in vedere faptul ca urmeaza a fi reabilitati km intregi de cale de rulare a tramvaielor si trebuiesc autobuze care sa le inlocuiasca pe timpul lucrarilor si care sa acopere si celelalte trasee de autobuz).

La intrevedere am mers cu documentatie in privinta modelelor Irisbus Agora si Astrabus Ikarus 415T. Avand in vedere faptul ca microbuzele alea Iveco pe care le avem si aceste modele de troleibuz sunt produse de consortiul Irisbus, veneam cu o propunere vizand transformarea contractului pentru microbuze in altul pentru troleibuze. Din pacate e imposibil, deoarece situatia a fost incalcita inca de la inceput in privinta acelor microbuze (ii multumim din inima domnului Giubernea, fostul director de la Autobuzul, pentru beleaua pe care ne-a adus-o pe cap). Este vorba despre intermediarii care au aparut in aceste contracte. Ma rog, situatia e foarte complicata si, vrem-nu vrem, contractul va trebui sa mearga mai departe.

Oricum, daca la licitatia pentru autobuze avem norocul si castiga Astrabus (Irisbus Agora), colaborarea dintre Astrabus si RATP ar fi un punct de plecare pentru achizitiile viitoare de troleibuze noi!

In privinta articolelor de ziar, le voi pune pe forum (unul din ele scanat si interpretat, pentru ca pagina web a respectivului ziar nu e functionala de cateva luni).


28-05-2005 18:22:09
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Radu, eu prefer actuala ruta a lui 42, iar de traseul 45 n-am pomenit nimic. Eventual, sa se faca o legatura T.V.-Gara.
M-am gindit si eu la troleibuzele Berliet, cred ca mai sint in Lyon, Limoges, Grenoble, St. Etienne. Firma ce le-a adus este Ecotrans Oradea (www.ecotrans.ro). Aceste vehicule n-ar fi rele, au si motor pe motorina (parcurg 40km) si decuplare pneumatica a captatorilor. Pt. Iasi imi par cam incomode cele cu 3 usi si, mi se par cam scumpe: cei din Medias au platit 1,2 mld. lei pt. un astfel de vehicul, aflat insa in stare exceptionala.


28-05-2005 18:33:13
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Ehe, interesante acele Berliet-Renault! Ferice de Timisoara ca a luat multe!

Da, si mie mi s-a parut o idee nu tocmai fericita modul de construire usa-geam-usa-geam-usa-2 geamuri. Si interiorul e cam ciudatel in portiunea aceea cu succesiuni usa-geam. In rest, interesante!


28-05-2005 18:43:25
   
mihail75
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 11-05-2005
Postari: 79
in legatura cu viitorul traseelor de troleibuz eu sunt mai sceptic (si mai realist). cu cite troleibuze funtionale avem in Iasi nu cerd ca putem acoperi eficient mai mult de 2 trasee. Traseul 41, asa cum a spus si radu, trebuie sa ramina cel actual, fiind rentabil (bineinteles, fara concurenta neloiala a maxi-taxi pe unele portiuni). Un al doilea traseu trebuie sa treaca obligatoriu prin T. Vladimirescu, acolo fiind si garajul. Pacurari-centru-TV-B-dul Socola-Frumoasa ramine varianta cea mai buna. Pt. perioada universitara, se poate introduce linia 8, care sa functioneze numai intre orele 7-21, si  numai intre Baza3-Triumf (in ultima vreme, pe acest traseu tramvaiele au circulat cam goale, deci si aci trebuie eliminati piratii).
La alte trasee de troleibuz (propunerile de mai sus sunt bune) ne putem gindi numai daca stim sigur ca vor fi aduse alte mijl. noi sau second de transport electric.
Astfel de idei cred ca le putem muta la topicul cu eficientizarea, nu?
m75


_______________________________________
m75

28-05-2005 19:48:03
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Mihail75: evident ca tot ce propun vis-a-vis de troleibuze se refera la viitorul acestui mijloc de transport si implica achizitia de vehicule! Sunt propuneri menite a demonstra nevoia de achizitii! In situatia actuala (vezi si ce am scris la "troleibuzele ex-Brno" si cateva postari mai sus, legat de parcul actual) numai traseul 41 va mai putea fi acoperit.

Legat de traseul 43: In planul de transport, renumerotarea lui ca 42 si trecerea pe Centrul Civic au fost oficial motivate de catre autori prin faptul ca locuitorii cartierelor Canta-Pacurari ar trebui sa aiba acces direct catre diversele institutii din perimetrul Elena Doamna-Palat. Ca aceasta nevoie este sau nu reala, ramane de vazut. Eu m-am referit la acest traseu exclusiv ca fatalitate, prin prisma propunerii din planul de transport si cu propunerea mea de trecere prin Socola-Poitiers astfel incat locuitorii acestui cartier sa aiba in continuare acces direct in zona centrala, dar si pentru a nu exista suprapunerea aceea monstruoasa cu 41 intre P. Eminescu si CUG2. Deci, fie ca ramane prin TV, fie ca trece pe parcursul propus de mine, acest traseu trebuie neaparat sa nu se suprapuna aiurea peste 41 si sa treaca prin Poitiers. Prin TV ar ramane, oricum, re-infiintatul 46 (care ar avea cautare in conditiile unor vehicule cu stare excelenta si rapide - vezi actualul 46 deservit de Autobuzul cu Iveco-uri, care este aglomerat). Cat ii priveste pe privati, stii care e parerea mea :)

Legat de garajul din TV: sincer, opinia mea e ca acel garaj ar fi trebuit sa fie de mult timp mutat de acolo. Sa-ti dau un exemplu: nu stiu daca ai avut ocazia sa observi situatia de pana acum cativa ani din CUG1 (rond 43, si fost 44), in care troleibuzele liniei 44 (si unele de pe 43, pe care - probabil - le prindea ultima semicursa acolo) erau garate in aer liber in acel perimetru. De altfel, a fost construita acolo si o hala de intretinere (vezi fotografia alaturata). Avand in vedere ca majoritatea traseelor propuse de mine pentru viitorul troleibuzelor se invart sau trec prin zona CUG, ideea mea este mutarea acestui garaj in zona Rond CUG2 (evident, trebuie vazut care e statutul terenului pe care se afla acel imens maidan). Nici autobuzele nu ar mai avea ce sa caute in garajul din TV, pentru ca nu prea sunt trasee de autobuz prin zona aceea, deci ar trebui garate tot in zona propusa de mine.

Evident ca este vorba si de bani, insa orice investitie necesita bani si Iasiul are nevoie de investitii de amploare in infrastructura, trebuie sa evolueze, nu sa ramana pe loc (si asa batem pasul pe loc de peste 10 ani). Exista posibilitatea accesarii de fonduri europene si trebuie sa se profite de aceasta posibilitate.

PS: Putem trece sau relua aceste idei la topicul propus de tine. Eu am scris aici pentru ca veneau ca raspuns la mesajele anterioare.



Modificat de radub (29-05-2005 08:01:13)


28-05-2005 21:07:35
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
Iata si o imagine ce surprinde unul dintre maidanele din zona Rond CUG2, bune ca eventuala locatie pentru mutarea garajului din TV (repet, tine si de situatia juridica a terenurilor de acolo).



28-05-2005 21:13:48
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1816
La sugestia lui Silviu, iata articolele de ziar in care s-a facut referire la actiunea initiata de noi (au aparut in data de 26 mai 2005):

*** Evenimentul:

26 Mai 2005  Proiectul Madison, tentant pentru studenţi şi arhitecţi din România, Franţa, Spania şi Canada • concursul de idei a atras 63 de specialişti  Pentru punerea în practică a proiectului Madison, ce vizează reabilitarea urbanistică a zonei Palatului Culturii, s-a recurs la organizarea unui concurs de idei, astfel încît să se aleagă cea mai bună variantă pentru punerea în practică. Pînă acum, 63 de grupuri de studenţi, arhitecţi şi firme din România, Franţa, Spania şi Canada s-au arătat interesate de proiect, iar concepţiile vor fi prezentate pînă săptămîna viitoare. "O comisie va trebui să aleagă soluţia care se va potrivi cel mai bine. Sînt însă convins ca vor exista mai multe variante foarte bune", ne-a spus primarul Gheorghe Nichita. Dacă arhitecţii sau viitorii arhitecţi au dovedit iniţiativă, la fel s-a întîmplat şi în cazul transportului în comun din Iaşi, chiar dacă pentru acest domeniu nu s-a lansat nici un concurs de idei. "Doi studenţi informaticieni şi un cadrul universitar, s-au arătat interesaţi de acest domeniu. Au prezentat foarte amănunţit avantajele şi dezavantajele folosirii unui anume tip de vehicul, dar şi a unui sistem de semnalizare. Cei trei au arătat că ştiu foarte bine toate problemele şi că sînt cu adevărat pasionaţi. Pentru ca sînt convins ca ne-ar putea ajuta, voi propune celor doi studenţi să accepte să fie angajaţi în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, la departamentul care se ocupă de transportul în comun", a mai spus dl Nichita. (M.P., S.R.)


*** Ziua de Iasi:

Prietenii troleibuzelor  Primăria vrea să angajeze doi studenţi  ● Primarul Gheorghe Nichita vrea să atragă doi studenţi în aparatul administrativ al primăriei, deoarece este încântat de ideile pe care le au asupra transportului din municipiu ● Problema este că organigrama primăriei este blocată
Primarul susţine că a găsit studenţi mai valoroşi decât unii dintre angajaţii săi. În urma unei întâlniri pe care şeful municipalităţii a avut-o cu doi studenţi, Gheorghe Nichita a fost încântat de ideile acestora asupra transportului din municipiu şi a anunţat iniţiativa de a-i angaja în aparatul administrativ al primăriei, având pregătită şi funcţia pe care o vor ocupa, şi anume aceea de inspector pe probleme de transport în cadrul Direcţiei tehnice a municipalităţii. "Au păreri pertinente privind circulaţia din municipiu, semaforizare şi transport public. Ne pot ajuta mai mult decât angajaţii care sunt în primărie de mult timp şi taie frunză la câini", a declarat ieri primarul Nichita. Dacă iniţiativa angajării este uşoară, mult mai greu este să fie pusă practică. Asta, deoarece primăria are numărul de funcţionari limitat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) de la începutul acestui an. Practic, cei doi studenţi la informatică au ajuns în pragul angajării la primărie în urma unor mesaje trimise municipalităţii prin poşta electronică. Studenţii cereau păstrarea troleibuzelor ca mijloace de transport în municipiu şi se arătau revoltaţi de motivele găsite de Regia Autonomă de Transport Public (RATP) pentru a le înlocui. De fapt, studenţii, membri ai Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România, plănuiau de mult pe Internet chiar şi mişcări de protest pentru ca troleibuzele să nu fie scoase. Mai mult, pe forumul de pe Internet, primarul, care acum se arată gata să-i angajeze, era aspru criticat şi ironizat de către Prietenii Troleibuzelor din toată ţara. Materialul care a ajuns pe masa primarului şi i-a stârnit admiraţia este o scrisoare a lui Radu Dan Czech, postată pe Internet încă din luna aprilie. Conform acesteia, studentul ieşean atrăgea atenţia că troleibuzul este nepoluant şi singura soluţie este achiziţionarea de autovehicule second-hand şi pedepsirea şoferilor care stau cu autoturismele în calea mijloacelor de transport electric. De asemenea, în scrisoare se cere scoaterea microbuzelor maxi-taxi de pe traseele de troleibuz pentru ca acestea să devină eficiente din punct de vedere economic. Un alt sprijin pentru fluidizarea transportului a venit pe mail de la un lector universitar de la Facultatea de Istorie a Universităţii Al. I. Cuza. Laurenţiu Rădvan expune primarului o soluţie de a semaforiza intersecţia superaglomerată din Podu Roş, având deja calculate timpii de roşu şi verde. Revoltat pe comportamentul taximetriştilor, universitarul ieşean cere stabilirea unui regulament precis şi pedepsirea contravenienţilor prin amenzi usturătoare. (Lucian ŞCHIOPU)


*** 24:Ore:

Un grup de studenţi a găsit soluţia pentru rezolvarea traficului infernal din oraş   Primăria municipiului Iaşi doreşte să angajeze un grup de studenţi, specialişti în domeniul IT, care au înaintat autorităţilor locale un proiect concret privind reabilitarea transportului în comun din oraş. Soluţiile propuse de cei doi studenţi l-au impresionat atât de mult pe primarul Gheorghe Nichita, încât acesta a propus ieri ca ei să fie angajaţi în cadrul Direcţiei Tehnice a municipalităţii. “Proiectul lor are o viziune foarte modernă şi eficientă asupra a ceea ce trebuie să însemne transportul în comun din municipiu. Cei doi studenţi au propus o variantă foarte revoluţionară în ceea ce priveşte circulaţia auto în intersecţiile din oraş dar, în acelaşi timp, şi soluţii pentru un trafic cât mai degajat al mijloacelor de transport în comun”, a precizat primarul. Pentru acest an, Primăria şi-a propus reabilitarea mai multor tronsoane ale căii de rulare a tramvaielor precum şi semaforizarea celor mai importante intersecţii din municipiu. Nu în ultimul rând, în cursul acestui an, tot pentru decongestionarea traficului auto, la Iaşi urmează să fie amenajate o serie de noi parcări. (EDMOND MACRI)


*** Flacara Iasului:

Prietenii troleelor fac valuri  semnalul de alarmă a fost tras de membrii Forumului Prietenilor Mijloacelor de Transport din România, care militează pentru ecologizarea transportului şi, implicit, pentru menţinerea şi chiar extinderea transportului electric bazat pe troleibuze * printr-un mail transmis conducerii Primăriei, aceştia au propus o serie de soluţii care ar conduce la implementarea ideilor susţinute de ei * "Au făcut observaţii pertinente! Vreau să-i angajez în Primărie", a spus primarul Nichita  Forumul Prietenilor Mijloacelor de Transport din România, cu ajutorul Uniunii Române de Transport Public, va împiedica punerea în aplicare a propunerii privind eliminarea transportului electric bazat pe troleibuze din municipiul Iaşi. În cursul acestei săptămâni, membrii FPMTR au luat legătura cu şefii Primăriei Iaşi, susţinând menţinerea troleelor pe traseele din oraş. "Propunerea domnului primar vizând desfiinţarea acestor mijloace de transport a stârnit nedumerirea şi revolta noastră. Ni se pare abuziv şi absurd să se renunţe la un mijloc de transport în comun eficient şi total nepoluant, din considerente care nu au nimic în comun cu realitatea obiectivă", este specificat într-un mail transmis primarului Nichita de către Radu Dan Czech, membru al FPMTR. În acelaşi timp, acesta recunoaşte că cele mai multe trolee care circulă în Iaşi sunt depăşite fizic şi moral, dar că problema poate fi rezolvată prin achiziţionarea de mijloace de transport second-hand din ţările europene: "În foarte multe ţări europene tendinţa este tocmai de ecologizare a transportului public, prin extinderea reţelelor de tramvai şi troleibuz. De asemenea, foarte multe oraşe din ţară au reuşit să achiziţioneze troleibuze second-hand, cu o stare tehnică excelentă, din Cehia, Germania sau Franţa. Nu militez neapărat pentru invadarea oraşului cu hârburi provenite din alte ţări europene, însă, până când situaţia economică a oraşului va permite refacerea în totalitate a reţelei fir-contact şi achiziţia de mijloace de transport noi, varianta troleelor second-hand, dar de calitate, este una suficient de bună".  Trafic haotic  În acelaşi mail, tânărul Czech sancţionează traficul haotic din municipiu. Acelaşi aspect e adus la cunoştinţa şefilor Primăriei şi de Laurenţiu Radvan, lector la Facultatea de Istorie a Universităţii Cuza. Amândoi atrag atenţia municipalităţii ieşene asupra insistării pe semaforizarea intersecţiilor din zonele aglomerate ale oraşului, dar şi pe întocmirea unui regulament pentru taximetrişti. "Atât taximetriştii, cât şi şoferii de maxi-taxi trebuie să fie obligaţi să nu mai staţioneze în partea din spate a staţiilor pentru mijloacele de transport în comun. Pentru toate neregulile constatate, să se aplice amenzi", spune lectorul Radvan într-un mail adresat primarului Nichita. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Iaşului a încurajat iniţiativa celor doi. "Au făcut observaţii foarte pertinente. Voi ţine cont de ele. Chiar i-am şi invitat la o discuţie. Vreau să le propun să lucreze ca inspectori pe probleme de transport în comun în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie", a spus Gheorghe Nichita. (Crăiţa POPA)


*** Monitorul de Iasi:

Primarul Nichita a primit o lecţie de competenţă
■ un lector universitar şi un grup de studenţi pasionaţi de transportul în comun i-au demonstrat lui Gheorghe Nichita care sunt erorile Primăriei în acest domeniu ■ citind scrisorile trimise de cei patru pe e-mailul Primăriei, Nichita a ajuns la concluzia că sunt mai competenţi decât funcţionarii săi şi s-a gândit să-i angajeze la Primărie ■
Primarul Gheorghe Nichita a constatat cu uimire că sunt şi alţi cetăţeni în municipiul Iaşi preocupaţi de planul de transport în comun şi care au idei mai bune chiar decât funcţionarii săi. Într-o scrisoare întinsă pe trei pagini, intitulat㠄Salvaţi transportul electric cu troleibuze din Iaşi de la exterminare", un grup de studenţi de la Facultatea de Informatică, membri în Forumul Prietenilor Mijloacelor de Transport din România, au explicat de ce este mai mai bun transportul cu troleibuze. În cuprinsul scrisorii,studenţii demontează punct cu punct argumentele primarului de desfiinţare a traseelor de troleibuze. Primul punct atacat „Troleibuzele - vehicule lente, care încurcă şi mai mult traficul sufocant din Iaşi. Contraargumentele la acest punct ar fi: achiziţionarea de troleibuze second-hand, dar performante, semaforizarea intersecţiilor, determinarea respectării regulilor de circulaţie, crearea de culoare special destinate troleibuzelor şi autobuzelor, aşa cum există în ţările europene, construirea de alveole pentru staţiile de troleibuz şi autobuz şi folosirea acestora exclusiv de către mijloacele de transport în comun". Al doilea punct - „Ineficienta transportului cu troleibuze (se invocă faptul că ar circula goale). Parţial adevărat, însă din vina autorităţilor locale - trasee de maxi-taxi licitate care se suprapun în proporţie de 100% cu cele ale troleibuzelor. Contraargument: a se observa fluxul ridicat de călători pe traseul 41 şi pe traseul 43". Al treilea punct - „Imposibilitatea achiziţionării de troleibuze din cauza costurilor mari. Parţial adevărat. Se poate merge pe soluţia troleibuzelor second-hand, ca în cazul altor oraşe din ţară. Timişoara, Sibiu sau Braşov, dar cu o stare tehnică excelentă". În finalul scrisorii, grupul semnatar îi reaminteşte primarului Gheorghe Nichita că a promis în campania electorală că va achiziţiona 40 de trolebuize, iar un sondaj de opinie printre cetăţeni relevă că troleibuzele sunt mijlocul de transport preferat de cetăţeni. În plus, este ecologic, iar în Iaşi s-au cheltuit foarte mulţi bani de la bugetul local pentru construirea reţelei existente.
Inspectori incognito Un lector de la Facultatea de Istorie, Laurenţiu Radvan, i-a scris primarului despre modul în care ar trebui semaforizate intersecţiile din oraş, pentru a nu bloca traficul rutier. El propune soluţii pentru intersecţia din Podu Roş - semaforizare numai la intrarea în Podu Roş dinspre Nicolina, iar pe Socola - cedează trecerea. Acesta se mai referă şi la problema „opririlor aiurea ale taximetriştilor", propunând un regulament, pentru că stau unde vor, în staţiile mijloacelor de transport în comun. De asemenea, el face referire şi la locurile de întâlnire ale taximetriştilor, care ar trebui interzise, cum este cel de la Fundaţie, unde se blochează parcarea şi aruncă gunoaie. „Pentru toate neregulile, să se aplice amenzi. Este clar faptul că nu aveţi suficienţi inspectori (cel puţin ei nu se văd). Faceţi angajări de inspectori care ar avea de lucru, ar fi şi multe încasări pentru Primărie. Aceşti inspectori să nu fie cunoscuţi de angajaţii Primăriei, ca să poată merge incognito şi să ofere soluţii". Aşadar, soluţii pentru rezolvarea unor probleme ale oraşului vin chiar de la cetăţeni, fără să fie plătiţi din bugetul public aşa cum sunt cei ai Primăriei şi care aşteaptă luni de zile să pună în practică un proiect. ■ (Fănica Dumitrascu)

Ultimul articol este scanat si interpretat cu un motor OCR. E posibil sa mai fi ramas greseli de interpretare in text.


28-05-2005 22:28:09
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
In Buletinul Informativ al URTP din luna aprilie 2005 a fost publicat protestul nostru. Iata si raspunsul directorului RATP, dl. Abalasei, publicat in acelasi buletin:

_______/____________
Către,
Uniunea Română de Transport Public
fax: 021.311.13.97
Avînd în vedere protestul înaintat de domnul Radu Dan Czeh, membru al F.P.M.T.R. vă comunicăm următoarele:
R.A.T.P. Iasi are în dotare un parc de 40 troleibuze: 28 de tipul UDE 112 si 117 si 12 de tipul SKODA, toate fiind fabricate între anii 1981-1990 deci cu durata de viată expirată.
Aceste mijloace de transport circulă în momentul actual pe patru trasee însă ridică multe probleme în exploatare datorită stării tehnice a lor, a aglomeratiei urbane si a retelei de contact.
R.A.T.P. a depus eforturi substantiale pentru mentinerea stării tehnice
corespunzătoare a parcului de troleibuze, ca dovadă acestea circulă încă după aproximativ 20 de ani de exploatare desi nu au toate o stare estetică satisfăcătoare. Trebuie menționat faptul că
pentru troleibuzele second-hand costul pieselor de schimb este foarte ridicat, unele nu se mai fabrică, fiind astfel obligati să facem improvizatii. Ceea ce nu poate rezolva regia este evitarea
blocărilor de circulatie a troleibuzelor, cu toate că organele de ordine ale municipiului au luat măsuri de blocare a rotilor si ridicare a automobilelor parcate neregulamentar. Trebuie menționată si atitudinea de boicotare a transportului cu troleibuzele de către conducătorii de maxi-taxi care în mod voit blochează troleibuzele în statii obligînd sau atrăgînd călătorii să se urce în microbuze întrucît se deplasează mai repede si pe aceleasi trasee. Troleibuzele fiind
blocate sau obligate să se deplaseze cu viteză redusă, uneori pe banda trei, au devenit nerentabile datorită numărului redus de călători transportati. În intentia de a ocoli obstacolele create, conducătorii de troleibuze depăsesc gradul de libertate acordat de captatorii de curent
creînd avarii la rețeaua de alimentare care în momentul actual necesită înlocuirea aproape în totalitate a firului contact si a izolatorilor ceramici. Avînd în vedere gradul de uzură al troleibuzelor, costul ridicat al întretinerii si reparatiei lor si a retelei de contact pentru
troleibuze cît si problemele ce apar în trafic, se impun următoarele măsuri:
- procurare de troleibuze noi
- înlocuirea rețelei de contact
- rezolvarea problemelor legate de circulatia în municipiu
Rezolvarea simultană a acestor probleme, avînd în vedere bugetul orasului si situatia economică a regiei, este imposibilă în momentul de fată. Ca urmare, solutia de moment o reprezintă achizitia de autobuze ecologice la preturi mai mici de achizitie decît troleibuzele si cu o mai mare mobilitate în trafic.

Director
Ing. Neculai Abalasei


20-06-2005 15:21:45
E-mail | Site  
zsizsi
Active member

Din: Oradea
Inregistrat: 28-03-2005
Postari: 703
Păi lavoi în Iaşi se aălică legea junglei. Pare o organizaţie de guerillă. RATP-ul păcat că nu poate aplica lega marţială. Să echipeze cu blindaj o maşină de intervenţie cât mai masivă care să circule pe trasee şi să facă curăţenie cu forţa (este doar o fantezie) sau poliţia să ridice şi să mute maxi-taxiurile de pe banda troleibuzului şi să-i amendeze bine deoarece fără motiv stânjenesc circulaţia mijloacelor de transport în comun. Dacă eu aş merge pe linia de tramvai mai încet vatmanul e în stare să vină la 10 cm de mine şi să îmi facă cu faza lungă.

_______________________________________
otl230 ex BVG 219 001 primul tramvai KT4D in Berlin.

20-06-2005 21:09:39
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Nu vreau sa raspund expres unei persoane dar plingaceala cum ca, ah, troleibuzele sint mai greu de intretinut, are cale de rulare mai pretentioasa, incepe sa ma enerveze.
Sigur ca autobuzele sint mai usor de intretinut si mai maleabile d.p.d.v. al organizarii traseelor.
Sigur ca troleibuzele sint niste vehicule mai pretentioase, dar nu conteaza ca putem organiza un transport nepoluant, economic si confortabil? Ne tot plingem ca avem anumite cheltuieli. Si daca folosim sareta avem cheltuieli, legat de calul-putere dezvoltat (sau nu!?).
Sint inestetici stilpii cu consolele ce tin reteaua de contact? Nu zau, dar cu restul firaraielor cum ramine? Si cu inestetica anumitor cladiri sau chiar oameni?
M-am cam saturat de veleitarii ce se joaca de-a transportul public.
Next target: BV. See you!
P.S.:Cum se poate ca un sofer INSTRUIT sa depaseasca "gradele de libertate acordate de captatorii de curent"? Aceste grade de libertate (vezi Bachus) scad datorita existentei captatorilor, scad mai mult in cazul caii de rulare terestra a tramvaielor si se ANULEAZA daca ai soferi timpiti sau nu ai troleibuze dotate cu tragatoare (functionale). Sau daca nu ai un proiect viabil de amplasare a retelei de contact.
Creste, in schimb, gradul de libertate al zevzeciei (prin efractie).


21-06-2005 14:20:26
E-mail | Site  
Pagini:  1 2 3