FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / BUCURESTI / Amintiri, intrebari, lamuriri privind istoria traseelor si vehiculelor    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 ... 9
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Acest subiect ma gindesc sa aiba ca tema istoricul traseelor si vehiculelor din Bucuresti, din punct de vedere personal. Aici putem posta amintiri, fapte aflate de la rudele mai in virsta (sau cu memorie mai buna) sau intrebari legate de trecut.

Pentru inceput copiez aici intrebarea lui weeping eye de la discutia de aici: http://trolleybus.3xforum.ro/viewtopic. ... 47&p=2 si raspunsurile date.

weeping eye:
prin '82-'83 era linia de tramvai 3, care trecea prin Buzesti, ajungea in Panduri si, pe la Moghioros intorcea undeva la capul pasajului Lujerul dinspre Dr. Taberei. Stiu ca trecea Dimbovita pe un pod metalic, numai pentru tramvaie, dupa de cobora spre chei si mergea putin de-a lungul lui (facea stinga si apoi dreapta pe pod). Imi amintesc ca in zona aia, dupa traversarea Dimbovitei, pe partea dreapta era un teren viran ce mi se parea foarte mare. Poti sa-mi improspatezi putin amintirile?
Tu stii ceva de linia de tramvai care taia Calea Victoriei aproape de Piata Victoriei si o lua prin spatele spitalului Grigore Alexandrescu?


Pasagerul:
Despre linia 3 habar n-am, singurele mele amintiri legate de tramvaie pe chei sunt dintre Piata Unirii si Podul Izvor (mergeam la dentist si luam tramvaiul din Unirea si tin minte ca mergea pe chei pina in zona facultatii de stomatologie, care e pe Plevnei, linga Piata Kogalniceanu). Dar de 2 zile caut frenetic (si sper ca nu l-am pierdut, ca e jale) un ghid al ITB din 1982, care mi-ar acoperi un mare gol in sursele mele de informare, dintre 1962 si 1996. Ghidul asta este ori la mine in casa, ori la parinti, dar nu-l gasesc nicicum. Cind il gasesc sper sa pot sa zic mai multe. Daca podul cu pricina era la Grozavesti e mai mult decit posibil sa fi fost fostul pod al CF Gara de Nord - Progresu, care era cam cu 50m in aval fata de actualul pod rutier, CF urcind pe linga gardul CET de acolo (care initial a fost centrala electrica a societatii de tramvaie Bucuresti).

Parca mi-ai luat vorba din gura: de linia care taia Calea Victoriei mi-am adus spontan aminte chiar ieri, cind am descoperit acest forum si am citit unele subiecte. Am si mers cu tramvaiul pe acolo, imi amintesc o "sicana" in zona spitalului Alexandrescu. Venea de la Buzesti pe Sevastopol, traversa Calea Victoriei si Ana Ipatescu, intra pe Grigore Alexandrescu si o cotea pe dupa (sau pe dinainte de) spital iesind in Ilie Pintilie (actual Iancu de Hunedoara). Chiar recent (adica acum 5-6 ani) au refacut complet bulevardul Catargiu (Ipatescu), pina atunci existind inca intrerupere in scuarul de pe mijloc, si parca si un rest de sina (???). Acum se vede ca scuarul e inchis acolo, in dreptul trecerii de pietoni, recent.

Desi eram mic, amintirile imi pastreaza un parfum extraordinar al Bucurestiului, care si pe atunci imi placea nespus, dar si acum, cind ma uit la tot felul de harti sau poze vechi. Cu greu se poate inchipui cit de mult a fost "ucis" acest oras, fiindca e vorba de demolari ireversibile si de cartiere al caror farmec a fost distrus pe vecie, din pacate.


08-05-2005 21:06:58
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
cartierul:
Pana in 1981 am locuit pe Calea 13 Septembrie. Mergeau 2 linii de tramvaie 3 si 8.
Tramvaiul 3 avea un cap la Ghencea si celalalt la Casa Scanteii. Linia 3 era cea care trecea Dambovita pe la Podul Izvor, mergea pe urma pe la Cismigiu, urca dealul, intersecta Str Stirbei Voda, mergea pe strada Berzei, pe la Buzesti, pe B-dul 1 Mai, Sos Kiseleff, Casa Scanteii. Cu ani buni inainte de 1981 traseul liniei 3 s-a prelungit pana la Str. Mezes in cartierul Chitila.
Tramvaiul 8 intorcea tot la Ghencea iar celalalt capat era in Ferentari. Tot cu citiva ani inainte de 1981,  traseul s-a prelungit spre si prin Drumul Taberei pe B-dul Ghencea, strada Brasov(fosta Moghioros), intersecta B-dul Timisoara unde intorcea inainte de actualul Pasaj Lujerului. In cealalta directie, linia 8 mergea tot pe 13 Septembrie, pe urma pe Str. Uranus si cobora dealul Arhivelor Statului unde oprea si el la Podul Izvor impreuna cu tramvaiele 2, 20, 25 si mai tarziu 13. Cu multi ani in urma amandoua liniile 3 si 8 mergeau pe Str Izvor pe langa stadion, Strandul Izvor si Arena Progresul, si apoi la Podul Izvor. Dupa aceea le-au mutat pe Uranus dupa care inainte de demolarea cea mare cand un cartier istoric intreg al Bucurestilor a disparut pentru a face loc actualei cladiri a parlamentului, le-au readus pe str Izvor. De la Izvor, linia 8 o facea la dreapta pa Cheiul Dambovitei, trecea pe la Mihai Voda, pe la Opereta, Tribunal, si apoi la Spitalul Brancovenesc (pe care l-au demolat) la Piata Unirii. Apoi la dreapta pe B-dul Cosbuc, Calea Rahovei si apoi intra in cartierul Ferentari. Inainte ca ambele linii sa aibe vagoanele Tatra pentru o perioada scurta si alternanta, linia 3 avea vagoane de la depoul Bucurestii Noi iar linia 8 vagoane de la depoul Panduri. Chiar langa spitalul actual dar depou care acum nu mai exista. Linia tramvaiului 3 s-a desfiintat iar linia 8 a tot suferit modificari si prelungiri. Actual se lucreaza la terasamentul sinei pe B-dul Ghencea si Calea 13 Septembrie: http://www1.pmb.ro/pmb/transporturi/str ... ai2005.htm

Pasagerul:

Si Podul Izvor era numai pentru tramvaie? Ca eu din cite stiu (doar din poze) nu era nici metalic, si nici exclusiv pt tramvaie


taberei:

Nu, desi ingust, Podul Izvor nu era numai pentru tramvaie dar ce-i drept era mai mult metal decat cel de la prima statie, la Podul Mihai Voda. Numai daca nu vorbiti despre alt pod.

Modificat de Pasagerul (08-05-2005 21:10:50)


08-05-2005 21:08:31
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Si acum iata ca am aflat, dintr-o sursa foarte la indemina: l-am intrebat pe tata! Intr-adevar, in timpul demolarilor si construirii "ansamblului centrului politico-adminstrativ" Podul Izvor si Podul Mihai Voda au fost demolate pentru refacere (Podul Mihai Voda nu a mai fost refacut niciodata, era cam in dreptul benzinariei de pe chei de la Izvor, de fapt mai in aval, exact unde Dimbovita o 'cirmeste' nitel la dreapta) si a fost construit un pod metalic numai pentru tramvaie. Probabil ca terenul viran de care pomeneste Vali (weeping eye) era de fapt teren demolat. Daca amintirile sunt din 1984-85 atunci despre teren demolat e vorba.

Am gasit in sfirsit ghidul ITB din august 1982. Nu este foarte detaliat (si este doar o harta, fara tabel de trasee sau alte informatii), dar din el reiese ca deja de atunci liniile 3 si 8 (ca si 2, 13, 18, 23 si 37, toate coborind la Izvor pe str. Uranus) treceau Dimbovita pe un pod in aval de Mihai Voda, deci e posibil ca inca din 1982 sa se fi demolat spre reconstructie Podul Izvor, si probabil nici pe Mihai Voda nu era loc, asa ca a fost construit acest pod special, mai in aval de Mihai Voda. Asa ca toate aceste linii ajungeau la Izvor, apoi parcurgeau Splaiul Independentei in aval pentru citeva sute de metri, dupa care traversau toate pe malul sting pe acest pod special (la jumatatea distantei dintre Podul Mihai Voda si Calea Victoriei - Podul Senatului). De aici 2, 3 si 20 o luau in amonte spre Izvor si celelalte spre Piata Unirii. De fapt peste tot unde erau linii de tramvai pe Splai, acestea erau pe malul sting (de nord), cu unica exceptie de mai sus, cele citeva sute de metri dintre Uranus si podul 'special'.

In particular, linia 3 avea urmatorul traseu (dupa cum reiese din harta): Piata Scinteii - Bd Marasti - Bd Miciurin (actual Averescu) - Bd 1 Mai (actual Mihalache) - Str Felix - Piata Buzesti - str Berzei - str Cobalcescu - Bd Schitu Magureanu - Splaiul Independentei (sting, apoi traversa pe cel drept)/Izvor - str Uranus - Calea 13 Septembrie - Bd Ghencea (intorcea in bucla folosita si astazi, denumita Cartier Tudor Vladimirescu). Linia 8 intorcea la Lujerului, exact inainte de trecerea cu CF, dupa cum zice de altfel si cartierul.


08-05-2005 21:36:27
E-mail  
cartierul
Active member

Din: Toronto
Inregistrat: 08-05-2005
Postari: 62
Da, asa cum spune Pasagerul, lucrurile par sa fi fost asa. Cum spuneam mai sus, din 1981 nu am mai locuit pe 13 Septembrie deoarece am parasit Romania. Am revenit in vizita la sfarsitul lui 1982 cand traseele mi se pareau ciudate si vag imi aduc aminte de acest pod din metal numai pentru tramvaie. Din 1982 nu am mai revenit pana in 1990 deci nu stiu ce s-a mai intamplat. Dar stiu ca incepusera demolarile. Cat priveste circulatia pe cheiul Dambovitei, cand eram eu foarte mic imi aduc aminte ca tramvaiele circulau in ambele sensuri pe cheiul de nord. Dupa aceea, au circulat dinspre podul Izvor spre Piata Unirii pe cheiul de sud si se intorceau pe cheiul de nord. Cat priveste tramvaiul 3 asa avea ruta exceptand mai tarziu prelungirea de la Casa Scanteii pana la str Mezes in cartierul Chitila. Am copilarit pe 13 Septembrie-Panduri-Uranus deci zona imi era foarte cunoscuta. Spun era pentru ca acum nu a mai ramas nimic. De multe ori o luam pe jos, traversam Uranus si ajungeam la Opereta. Vreau sa va spun ca se circula foarte bine cu tramvaiele pe vremea aceea. Asa nemoderne, veneau des si nu erau aglomerate. Pe langa asta, erau multe care circulau pe portiuni comune, nu venea unul, il puteam lua pe celalalt si legaturile erau foarte bune catre toate cartierele.

Modificat de cartierul (08-05-2005 23:03:07)


08-05-2005 22:55:01
   
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Imi aduc aminte ca odata, prin 80 si ceva, am venit cu taica-miu cu masina prin Bucuresti si am vazut o chestie care m-a uimit: nu-mi aduc aminte si nici nu-mi inchipui in ce zona se petrecea treaba, cert e ca noi mergeam paralel cu un fel de canal, nu stiu daca era Dambovita, ca-mi aduc aminte ca era destul de ingust, cam de vreo 3-4 metri latime, poate era inainte de regularizare, erau niste lucrari in zona aia, cert e ca tramvaiele circulau pana la  un moment dat paralel cu acel canal, foarte aproape, cam la 1 metru de marginea lui, apoi urmau un traseu provizoriu, traversand acel canal pe un pod tot provizoriu, parca de lemn (!), asa ca tramvaiul lua o curba foarte stransa, in scurt... acolo am vazut eu primul tramvai deraiat...

09-05-2005 12:29:34
E-mail  
weeping eye
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-04-2005
Postari: 96
Oameni buni, mai insist cu un anumit segment din linia lui 3 care nu mi-e inca limpede: deci el venea de la Buzesti, cobora spre chei pe la Pirvan (?) sau facea stinga spre Cismigiu si apoi dreapta pentru a iesi direct la Izvor (mai degraba asa), facea stinga la chei, dreapta apoi pe podul metalic special si apoi? Cum ajungea in Ghencea la 13 Septembrie?
Alta: ce urca pe soseaua Grozavesti? Nu cred ca se trecea Dimbovita pe fostul pod de CF; e o fotografie intr-o carte in 2 volume cu constructii realizate de CCCF care arata podul ala - e prea lung si prea inalt (asta e impresia mea!). Prin Militari ce tramvaie erau si de unde veneau?


09-05-2005 16:41:57
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Cata, cred ca acel canal era Dambovita, in a carei albie probabil se lucra, si o fi fost deviata pe jumatate din latime (nu mai stiu, dar au un nume astfel de lucrari: cind lucrezi in albie deviezi riul pe o parte; se numeste intr-un fel).

Vali, 3-ul nu cobora pe la Pirvan. De fapt nici nu erau tramvaie acolo pe atunci. Facea stinga spre Cismigiu (pe Cobalcescu, unde acum e linie simpla), apoi pe linga Cismigiu (pe Schitu Magureanu) si iesea la Podul Izvor. De aici linia 3 urca pe strada Uranus spre 13 Septembrie. O bucata din Uranus exista si astazi. Daca urci pe 13 Septembrie de la coltul Casei Poporului este prima la stinga dupa ce treci de cladirea aia care e a Academiei, inainte de primele blocuri de pe stinga, si se termina in vechea Cale a Rahovei in dreptul Romtrans, in spatele pietei. Acolo inca se vedeau si acum un an, ca de atunci n-am mai fost in zona, liniile de tramvai. Pe vremuri, Strada Uranus avea urmatorul traseu: pornea de la Podul Izvor (deci in continuarea lu Schitu Magureanu, acum stii ca Podul Izvor nu are nici o strada in continuare, e parcul Izvor pe malul drept) si urca dealul pe care e Casa Poporului (pe atunci acel deal se intindea pina aproape de chei; pe un pinten al sau se afla manastirea Mihai Voda si arhivele statului), taind oblic actualul amplasament al Casei Poporului ca sa iasa acolo unde am spus mai sus. Deci astazi strazii Uranus ii lipseste bucata dintre Podul Izvor si 13 Septembrie, exact pe unde trecea 3-ul. E, de aici 3 si 8  (si alte linii, care mai apoi apucau pe Panduri) o cirmeau pe 13 Septemrbie (care incepea din strada Uranus), iar alte linii continuau pe Uranus si ieseau la Chirigiu.

Pe Grozavesti urcau 9, 11, 13, 26 si 35. Cind o sa am timp o sa indexez toate traseele de atunci si o sa le scriu pe subiectul cu istoria. In mare traseele sunt: 9 IMGB - Gara Basarab, 11 Giulesti - Oltenitei, 13 Militari - Leu si de aici facea o mare bucla pe Panduri - 13 - Uranus - Splai - pod Grozavesti, urcat inapoi la Leu, 26 circular (pe Grozavesti - Panduri - Viillor - Serban Voda - Timpuri Noi - Splai - Mihai Bravu - Stefan cel Mare - Sevastopol - Berzei - Dinicu Golescu) si 35 Militari - Gara Basarab. Nici eu nu cred ca folosea cineva fostul pod CF, a fost doar o supozitie cind ai zis de un pod exclusiv pt tramvaie, negasit de mine pe nici o harta. Daca poti pune o poza cu acel pod, ca nu l-am vazut nicaieri.

M-am uitat si intr-un ghid al strazilor din 1982, in care nu apar liniile de tramvai, dar se vede clar podul acela special de la Izvor (fara sa-mi fi putut da seama ca era numai pt tramvaie daca nu aveam aceasta discutie) si faptul ca Podul Izvor nu mai exista in 1982 deja. Deci este certitudine.

Prin Militari treceau 13 (deja pomenit), 25 Militari - Panduri - Giurgiului - Progresul, 35 (deja pomenit) si 37 Militari - Panduri - Rahovei - Antiaeriana (intorcea unde intoarce acum 32). Toate aveau in Militari traseul depou - Valea Cascadelor - Pacii - Armata Poporului - Leu. La Leu intorcea si 26, desi pe harta are traseul circular pomenit mai sus. Nu stiu daca mergea intr-un singur sens sau in amindoua pe acel cerc, dar traseul sau figureaza ingrosat pe harta, cum ar fi unul special, deci propbabil mergea in ambele sensuri ca sa faca legatura intre majoritatea celorlalte trasee (dar atunci care e rostul capatului de la Leu?).

Pe harta vad si linia 29, de la CFR Progresul la CFR centura Jilava, care pare sa fi mers chiar pe (sau pe linga) DN5. Deci ar insemna ca am avut tramvai in afara limitelor administrative ale orasului! E drept ca am si niste amintiri de foate mic de undeva de linga o linie de tramvai, pe un cimp, pe linga o sosea, unde mai departe, peste cimp, se vedea o uzina. Tin minte niste oameni alergind sa prinda tramvaiul. Este extrem de cetos, cred ca aveam maxim 3 ani. Poate sa fi fost la IMGB, dar acolo uzina e linga linia de tramvai, sau sa fi fost chiar la Jilava. Daca cineva stie mai multe...

Si mai am o intrebare, de domeniul pur istoric, legata de transportul public urban in comun, dar... pe apa. Am citit, nu mai stiu unde, acum citiva ani, de o veche idee (anii 20-30) de a se face o linie de vaporas pe Dambovita, idee reluata si in 80 la inceputurile sistematizarilor, dar nepusa in practica. Stie cineva ceva?

Modificat de Pasagerul (09-05-2005 23:53:19)


09-05-2005 23:53:00
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Da, linia 28 sau 29 a circulat intre CFR Progresu si Jilava. Acum cativa ani am fost in zona si inca se vedeau urme ale unei foste linii de tramvai. Intre sosea si case este un spatiu suspect de mare (care mi-a atras atentia) iar din loc in los exista acele traversari pentru masini pentru a putea intra in curte, in unele locuri se vedeau si locurile pe unde a fost sina. Linia asta pare sa fi fost dubla.
O alta linia desfiintata este cea care mergea de la Antilopa (Pantelimon) pana nu stiu unde, acum cativa ani inca se vedeau urme clare, linia era in exteriorul soselei, se vedeau clar si stalpii de sustinere a retelei. Linia asta era simpla, avand doua linii doar in statii, probabil ca oe linia asta foloseau tramvaie reversibile, cu 2 capete...
Liniile 9, 37, 48 si 52 le-am mai prins si eu prin ;95-'96 cand am aterizat in Bucuresti. 9-le era facut de V2A-uri si avea capat la Basarab, comun cu 12. 37 mergea intre Depoul Alexandriei-Trafic Greu-Razoare-Apaca-Grozavesti-Basarab-Gara de Nord-Parvan, era facut cu Tatre cuplate cate doua.
48-ul era facut tot cu Tatre cuplate, dar stiu ca mergea pe Trafic Greu, dar l-am prins forte putin...
52-ul facea legatura intre Gara Obor si Gara de Nord, prin Stefan cel Mare-Victoriei. Era facut cu niste tramvaie S.H. care au circulat foarte putin, se pare ca sunt alea din fata McDonalds-urilor de acum...


10-05-2005 11:02:22
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Linia 29 era cea din Jilava, iar 28 era cea din capatul Pantelimonului. In partea cealalta 28 intorcea inainte de CF care vine de la Oltenita si ajunge la Gara Titan Sud (cred ca acolo este Gara Catelu). Capatul dinspre oras cred ca era in bucla unde intoarce 14 si celelalte. Ulterior s-o fi redus traficul si or fi scurtat si traseul, nemaifiind bucla pesemne au introdus tramvaie reversibile (desi in 1996 parca era linie dubla -atunci am dat eu examen de permis exact pe soseaua Garii Catelu, pe linia lui 28, ca acolo se dadea 'sala', dar din pacate nu mai stiu daca mai mergea tramvaiul pe acolo).

Si inspre IMGB era tramvai, tot pe dreapta soselei (cum iesi din oras). Tramvaiul s-a scos prin 98 cred, iar sinele acum 2-3 ani. Traseul liniilor se desprindea din linia de pe Oltenitei la intersectia cu Vitan-Birzesti, venea pe str Irceanu, pe mijlocul ei si facea stinga la Aparatorii Patriei pe Berceni, pe linga case, prin dreapta soselei. Nu stiu unde intorcea. Pe str Irceanu, unde mergea pe mijloc (intre Oltenitei si Sos Berceni) au scos sinele anul trecut si au asfaltat. Pina atunci ramasesera pe mijlocul strazii, cu tot cu stilpi, si parca lumea masinile pe linie. Dupa care s-a scos sina si ramasesera numai dalele alea de beton, si acum nu mai e nimic.

52 a circulat pina de curind, si parca a existat si un 51, care mergea pe Mihai Bravu - Vacaresti - Oltenitei, tot de la Gara de Nord.

Modificat de Pasagerul (10-05-2005 12:06:21)


10-05-2005 11:27:41
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Nu, 52 a fost desfiintat de cel putin 4-5 ani.
Linia de la IMGB am vazut-o si eu acum un an sau doi. Cel putin bucla de la IMGB a ramas pana foarte curand, am vrut sa-i fac poze si m-am trezit ca oracaie un 'badigard" la mine ca n-am voie sa fac poze, ca tine de IMGB...
Un 51 a circulat si acum un an intre B-dul Timisoara si Gara Basarab, dar era o linie provizorie pe perioada lucrarilor la ramificatia (macazul) de pe B-dul Timisoara, unde o lua 35-ul in dreapta si 11,12 spre stanga...
Tot provizoriu a circulat o perioada scurta tramvaiul 59, pe undeva pe la Piata Unirii, parca...

Modificat de whitewolfcata (10-05-2005 12:57:22)


10-05-2005 12:55:54
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Iata si o poza cu un indicator de statie de la Grozavesti, de pe care n-au sters ca lumea linia 9... Amintiri, amintiri...



10-05-2005 13:11:22
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Iata si o statie (Buzesti) unde se mai vad liniile de tramvai desfiintate 6 si 31. Pe vremea aia mai circula si 45-ul, care ulterior a fost desfiintat si asta...



10-05-2005 13:19:57
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Si o alta statie (Grozavesti) unde se vede linia provizorie de tramvai 51....



10-05-2005 13:21:29
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
Pasagerule, am auzit pe cineva povestind despre linia 55, eu n-am mai prins-o in functiune, tu stii ceva de ea?  Esti din Bucuresti?

11-05-2005 08:29:28
E-mail  
cartierul
Active member

Din: Toronto
Inregistrat: 08-05-2005
Postari: 62
Extraordinara descrierea liniilor de catre Pasagerul. Parca si vad totul asa cum era inainte. Toti am uitat de linia tramvaiului 20 care mergea de la cimitirul Belu in cartierul Bucurestii Noi. Tramvaiul 6 si 10 care mergeau comun de la str. Nuferilor pe calea Grivitei, 10 intorcea in Chitila la str Mezes impreuna cu 3, 6 mergea si intorcea impreuna cu 20 in Bucurestii Noi. Tramvaiul 24 mergea de la Republica unde intorcea impreuna cu 23 pana in cartierul Damaroaia. 23 mergea pana in Ferentari unde intorcea la inceput impreuna cu linia 8, dupa aceea 8 a fost prelungit. 13 si 14 mergeau pe Splai in Pantelimon si Iancului. 5 mergea in Floreasca, tramvaiul 26 avea linie circulara ca si autobuzul 33, 4 venea de la Casa Scanteii si mergea in Colentina unde intorcea cu linia 21 care mergea la Sf Gheorge iar 18, 19, 30 veneau din Balta Alba pe Dudesti si intorceau la Sf Vineri pe unde mergeau si 16 si 17. Linia 27 mergea din Balta Alba pe Mihai Bravu si Stefan Cel Mare pana la Gara de Nord. Toate astea se intamplau pana pe 31 martie 1981 cand am plecat din Romania. Tot atunci linia 7 mergea de la gara Progresul pana la Belu. Ca si linia 2 care mergea din Giulesti pana la sos Alexandriei, 9 si 11 veneau din Giulesti si mergeau pe Oltenitei. 12 mergea de la gara Basarab la gara Progresul. Vreau sa va spun ca pana in 1981, cel mai mare nr de linie de tramvai era 30. Linia 31 era deja autobuz, actualul 131. Intre 31 si 80 toate erau autobuze iar troleibuzele intre 81 si 97. Liniile de autobuz rapide nu aveau nr cu 3 sute ci simplu 68R, actualul 368. Nu stiu exact in ce an s-a schimbat nunerotarea. In orice caz cele mai multe linii de tramvai legau cartierele marginase ale Bucurestiului si traversau orasul peste raul Dambovita pe la Grozavesti, Podul Izvor si Mihai Voda, Piata Unirii si Liceul Sincai pe calea Serban Voda.

Modificat de cartierul (12-05-2005 04:10:19)


12-05-2005 03:54:23
   
cartierul
Active member

Din: Toronto
Inregistrat: 08-05-2005
Postari: 62
Cunoaste cineva un link cu alte poze cu tramvaie din Bucuresti pana in anii 80 ?

Modificat de cartierul (12-05-2005 04:19:44)


12-05-2005 04:19:08
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Cata, sunt din Bucuresti, si aici m-am nascut. Dar liniile nu prea le mai stiu, pentru ca, ca un facut, la scoala am mers pe jos, ca era aproape, iar la liceu si serviciu am avut/am metrou direct si aproape (5 minute de mers pe jos cel mult). Cu ITB-ul am mers mult cind eram copil (inceputul anilor 80). De linia 55 nu stiu absolut nimic, si nu apare nici in ghidul din 1996, nici in cel din 2000. Nu mai zic ca in 1982 nu se pune problema, cel mai mare numar era 43. Mai sap (mai am harti din 2001 si 2003 pe care apar traseele, dar imi trebuie timp sa studiez toata harta). Tramvaiul provizoriu 59 parca trecea pe la Budapesta, sau pe la Sincai. Imi aduc aminte de el, dar nu mai stiu de ce a circulat, ce a inlocuit.

Uitindu-ma pe ghidurile din 96 si 2000 am vazut ca in 2000 inca exista linia 52 (Baicului - Gara de Nord) si linia 29 (spre Jilava). Culmea ca nu mi-o amintesc pe aceasta din urma. In 1996 exista inca si cea pe la IMGB, 51, care venea la Sudului (pe Iriceanu si Oltenitei, nu pe Berceni), si apoi pe Vacaresti - Mihai Bravu - Lizeanu dupa care la Gara, comun cu 52.

Cartierul, daca ti-a placut afla ca lucrez la indexarea traseelor conform ghidului ITB din 1982, dar e mult de lucru (practic le copiez de pe o harta, unde nu e chiar totul clar) si timp putin. Am terminat tramvaiele, lucrez la troleibuze, iar autobuzele sunt peste 100! Mai am si linii de noapte, de agrement si maxi-taxi. Linii rapide nu erau inca in 82. Cind termin lucrarea o pun pe subiectul cu istoria, chiar daca putin anticipat (inca n-am vorbit de primele linii de tramvai, de la 1872). Sper sa intereseze si pe altii.

Modificat de Pasagerul (12-05-2005 15:05:15)


12-05-2005 15:04:46
E-mail  
whitewolfcata
Active member

Din: Bucuresti 6 - Militari
Inregistrat: 07-03-2005
Postari: 847
E am un ghid ITB din '66, arata chiar si tramvaiele de pe Splai, dar e la frate-miu, la Slobozia, o sa-i spun sa mi-l aduca... Poate ne intalnim cumva, am vorbit si cu Vali Sava (WeepingEye) si era si el pentru asa ceva...

12-05-2005 15:25:15
E-mail  
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Nebunie! Uitasem, si eu am unul din 62, de fapt un ghid turistic care are orice informatie despre Bucuresti, inclusiv harta de buna calitate, cu traseele, si un index al traseelor. Dar nu e ghid ITB original.

Eu sunt pasionat de harti, vechi sau noi, bune sa fie (daca-s vechi poa sa fie si proaste) si mai caut si pe la anticariate, asa ca sunt sanse sa imi imbogatesc colectia).

Eu stau foarte prost cu timpul liber (am copil mic, unde mai pui ca in weekenduri de obicei plec la tara), dar solutii se gasesc.


12-05-2005 15:53:38
E-mail  
cartierul
Active member

Din: Toronto
Inregistrat: 08-05-2005
Postari: 62
Pasagerule, cine ar fi stiut cu ani in urma ca vom avea acest "hobby" ? Nici nu stiu daca am avut vreodata un ghid al transportului in comun. Imi dau seama ca este o munca enorma si cere rabdare. A fost o vreme cand stiam pe deasupra toate numerele de la vagoane si remorci la 75% din tramvaie. Parintii mei erau disperati ca nu stiau ce sa creada despre memoria mea. Ba si recunosteam de la distanta pentru ca desi vagoanele aratau la fel si erau de aceeasi fabricatie, totusi aveau fiecare un specific. Imi aduc aminte cum ma urcam in tramvaie si mergeam de la un cap la altul. Stateam in fata depoului Panduri si urmaream sa vad care din vagoane sau remorci au venit inapoi de la reconditionat ! Reconditionarea (usi, scaune si interior schimbat, vopsit, etc) se facea la depoul Ilie Pintilie ! Banuiesc ca fiecare copil are o manie....Asa am invatat Bucurestiul si toate traseele tramvaielor. Desi pe vremea aceea creadeam ca timpul sta pe loc, acum as da oricat sa mai vad poze de pana in 1981 pentru a retrai momentele. Asa cum indicam mai sus vreau sa atrag atentia faptului ca totusi erau linii rapide de autobuze de pe atunci pentru ca le-am apucat pana sa plec in 1981, ca de pilda 68R(368), 31R(331), si altele...

Modificat de cartierul (12-05-2005 23:37:35)


12-05-2005 23:35:41
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Probabil ca s-a renuntat la liniile rapide pina in 82, de cind dateaza ghidul meu, de unde rezulta ca trebuie sa rectific unde am spus ca nu se infiintasera. Probabil ca de fapt se desfiintasera. Dar nici 368 nu apare.

Eu am harti deoarece acesta este o pasiune a mea, si bineinteles ca nu le am de cind eram mic, ci le-am strins in ultimii ani. Ca vorba ta, daca stiam de pe atunci...

Am gasit multe imagini vechi, dar prea vechi pentru a-ti putea astimpara pofta. Am multe din anii 20-40, si doar 2-3 de prin 57 (tramvaie in Universitatii si Romana) si una cu trolee in Romana (probabil de prin 60). O sa le pun aici incet-incet.


12-05-2005 23:52:03
E-mail  
weeping eye
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-04-2005
Postari: 96
Nu s-a renuntat la liniile rapide. Doar ca in loc de indicativul suplimentar R (pe care eu nu mi-l amintesc sa-lk fi prins) erau liniile cu 3 sute (331, 368). Astea opreau cam din 2 in 2 statii normale. Imi amintesc de 368 care dupa ce trecea de razoare oprea la Orizont, Dr. Tab. 35, Moghioros (fara Ho Shi Min, fara Favorit). Si treaba asta a durat inca putin dupa 1990.

16-05-2005 09:07:24
   
Pasagerul
Active member

Inregistrat: 05-05-2005
Postari: 322
Ieri am remarcat ceva nostalgic la statia de metrou Tineretului (desi trec aproape zilnic pe acolo). Au ramas placutele indicatoare de la iesire (de genul celor care arata spre ce strada iesi, sau interzic, la intrare, accesul cu ciini sau inghetata) care arata legaturile cu transportul de suprafata (fara indicarea liniilor, sunt doar figurate mijloacele: autobuz, troleu etc...) de la constructia statiei, in 1986, care indica autobuz, troleibuz, tramvai si maxi-taxi (un micorbuz pe care scrie 'maxi'). Troleibuzul a fost scos tocmai din cauza metroului, si mi se pare chiar cind s-a inaugurat acesta, iar linii de maxi-taxi ale RATB cred ca nu mai sunt de ani buni. Chiar, cine stie care a fost ultima linie si cind s-a desfiintat?

08-06-2005 11:59:59
E-mail  
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Draga pasagerule, sunt si eu pasionat de harti si de vechiile trasee ale tramvaielor. Asa ca de-a lungul anilor am facut si eu niste sapaturi. Una dintre descoperirile mele este o harta a liniilor de tramvai si metrou din 1988 ( sau inceputul lui 1989). Aceasta harta se afla pusa la vedere in autogara Filaret in sala de asteptare sau cel putin acolo era in 2000 cand am vizitat autogara ultima data.
Harta este foarte inreresanta pentru ca liniile de tramvai nu mai seamana aproape de loc cu cele 1982 si arata indirect cat de mult a evoluat orasul in ultimii ani de dictatura ai cuplului Ceausescu.
Harta prezinta traseele de dinainte de disparitie a tramvaielor 6,10,25,26,39,4,13 dar si alte trasee foarte intersante precum 50 si 55.
Un alt aspect foarte intersant este ca tramvaiele 2,9,11,12,26 circulau in acel an pe vechiul tronson Sos Viilor-Tudor Vladimirescu-Sos Pandurilor, insa nu mai mergeau pe Sos Geniului pana la Leul ci pe noul terasament de pe Bd. Timisoara-Bd.Vasile-Milea.
Am sa prezint traseele cele mai interesante:
Tramvaiul 55 avea ambele capete comune cu tramvaiul 3 si anume Schitu Magureanu si Piata Presei Libere (Scantei). Avea insa un traseu complet diferit : Gara De Nod, Calea Grivitei comun cu 6,10 apoi facea la P-ta Mures la dreapta pe 1 Mai si apoi la stanga pe Bd. Expozitiei. Un traseu ff. ciudat.

Tramvaiul 50 circula pana la aparitia liniei de metrou Gara de Nord Dristor 2 pe traseul Faur, Liviu Rebreanu, Mihai Bravu, Obor, Stefan Cel Mare, apoi la dreapta pe Bd. Barbu Vacarescu si de aici comun cu linia lui 5 pana la aeroportul Baneasa.


27-06-2005 16:41:13
E-mail  
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Tramvaiul 39 nu l-am inteles prea clar, dar se pare ca avea un traseu in forma de cerc precum al lui 26, insa mult mai mic si anume: Zetari, Ferentari, Rahova, Sos Viilor, Pieptanari, Sos Giurgiului, Str  Anghel Alexandru si din nou Zetari.
Tramvaiul 13 avea o linie identica cu cea actuala a lui 46 doar ca mergea pe Str Sevastopol si nu prin Pasajul Victoriei.
Tramvaiul 26 numai circula pe Serban Voda, Gherorghe Sinci, ci pe Sos Oltenitei, P-ta Sudului, Calea Vacaresti apoi vechiul traseu.
Tramvaiul 24 ca urmare a desfintarii racordului de la P-ta Muncii: Republica, Bd Chisinau, Pantelimon, Ferdinand, Obor ,Stefan Cel mare, Sevastopol si din nou deviat pe Bd. Ion Mihalache, apoi traseul de baza pana in Damaroaia.
Tramvaiul 36 mergea pe sos Iancului, Bucur Obor, Lizeanu, Platforma Pipera.
Ar mai fi de mentionat ca: tramvaiele 8,25,35 nu mai circulau pe Iuliu Maniu, ci pe Bd. Timisoara
-tramvaiul 41 circula pe traseul actual.
-nu circulau tramvaie pe George Cosbuc, 11 Iunie.
-existenta tramvaiului 38 pe acelasi traseu ca in anii 90 desi intre P-ta Titan Si complexul Titan mai circulau si tramvaiele 15,19,27.
-tramvaiul 5,14,16,21,33,40 intorceau toate in jurul bisericii de la Sf Gheorghe deoarece nu se infiintase inca bucla mai mare Str Mantuleasa, Calea Calarasilor, Sf. Vineri, Calea Mosilor


27-06-2005 17:09:43
E-mail  
radu
Active member

Inregistrat: 09-03-2005
Postari: 265
in 1982 traseele in bucuresti erau impartite astfel
1-43 tramvaie
64-98 troleibuze
100-379 autobuze
401-423 linii de noapte
501-520 linii de maxi taxi
exista si tronsonul 1 si 2 de pe magistrala1 a metroului intre republica si grozavesti
mai pot spune ca existau si asa zise linii speciale si de agrement
tarife:tramvaie 1,00 lei/bilet
         troleibuze 1,50 lei biletul
         autobuze 1,75 lei biletul
taxiul avea 6 lei/km si autofurgonete taxi intre 6 si 8 lei/km


30-06-2005 23:38:48
   
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Si eu am o harta din 1983, dar in ea apar liniile 40(Sf. Vineri-Faur Poarta 4), 41 (P-ta Presei Libere-Crangasi), 42 (Granitul-Piata Iancului,Rondul de pe Bd. Regina Maria). Pe harta mea lipsesc traseele 18,31,38. De asemenea linia 64 apare stearsa, ceea ce poate fi un indiciu ca harta mea este cu cateva luni mai veche decat  a ta.

01-07-2005 12:51:31
E-mail  
andrei
Active member

Din: Paris (Bucuresti 1967-1985)
Inregistrat: 08-03-2005
Postari: 66
Salut,

Fiindca tot veni vorba de liniile disparute : poate cineva sa se uite pe hartile editate intre 1966 si 1985, si sa-mi spuna daca a existat o linie de autobuz 174 ? Pana la sfarsitul anilor 70, autobuzele bucurestene erau numerotate de la 31 pana pe la 125 ; apoi, s-a hotarat sa fie toate numerotate cu 3 cifre. Astfel, R1 a devenit 300, 31R a ajuns 331, iar 111R a devenit 311... Poate ca 174 s-a numit candva 74, precum troleibuzul ?

Multumesc frumos,

Andrei


03-07-2005 01:39:37
   
Pagini:  1 2 3 4 ... 9