sdanescu
Active member
Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
|
|
articol despre tramvaie:
"Vechituri pe videoproiector
Consilierii locali din Oradea au dat 1,5 milioane de euro, din vistieria orasului, pe pozele de pe calculatorul municipalitatii.
Primaria oradeana vrea sa curete de vechituri depourile din capitala Germaniei. Masina de vot a Primariei a aprobat achizitionarea, fara licitatie, a 23 de tramvaie second-hand la pretul de 67.391 de euro/bucata.
In acelasi timp, potrivit mass-mediei locale, primariile din Timisoara, Arad si Iasi au achizitionat acelasi tipuri de tramvaie la preturi simbolice de 500, maximum 1.000 de euro/tramvai.
Cu un vot impotriva si doua abtineri, consilieri locali din Oradea au aprobat, joi, fara sa clipeasca, propunerea Primariei de a achizitiona 23 de tramvaie second- hand de la Societatea de Transport din Berlin (Germania), la pretul total de 1.550.000 de euro.
Argumentele in favoarea acestei achizitii au fost prezentate, printr-o videoproiectie, de viceprimarul PD Mihai Groza, unul dintre cei patru negociatori care, timp de o saptamana, s-au aflat la cumparat tramvaie prin Europa, "excursie" platita, bineinteles, din bani publici.
Depourile si ofertantii vizitati de echipa oradeana in Rotterdam (Olanda), München si Dresda (Germania) au fost prezentate consilierilor pe fuga si total neatractiv, de genul "tramvaiele au fost fabricate in Olanda in 1984, nu li s-au facut decat revizii si reparatii, prevazute de normative, si nu mai sunt in circulatie de 2-3 ani".
In schimb, tramvaiele din capitala Germaniei au beneficiat de o descriere gen reclama la autoturisme de lux. In timp ce pozele si descrierile tehnice rulau pe ecranul improvizat ad-hoc, viceprimarul preciza: "Cele 23 de tramvaie de la Berlin au fost fabricate in 1984, iar in anul 1994 li s-a facut o modernizare privind configuratia culorilor, au fost montate scaune noi capitonate… a fost montat un nou scaun pentru vatman, realizat conform viziunilor ergonomice, noi stergatoare de parbriz.
Are o serie de imbunatatiri economice, are baterie cu intretinere redusa, are frana pe vagonul remorca, instalatie de micsorare a emisiilor urat mirositoare…. ", si viceprimarul a continuat cu necesitatea cumpararii acestor tramvaie deoarece "Berlinul are in depouri alte 452 de astfel de garnituri pe care vrea sa le inlocuiasca cu altele noi".
In sprijinul viceprimarului a sarit si colegul sau de "excursie", directorul economic al Primariei, care a spus ca tramvaiele second-hand targuite de ei fac asa o economie la energie incat "costul acestora s-ar putea acoperi aproape integral numai din economisirea energiei".
Rautati pe bani publici
Argumentele negociatorilor excursionisti au fost contrazise de singurul consilier care s-a impotrivit acestei achizitii.
"Eu, sa stiti ca am cerut date si de la alte primarii care au facut astfel de achizitii si sa stiti ca pretul pe care voi l-ati negociat si pe care populatia va trebui sa-l suporte este extrem de mare. In aceste conditii eu propun sa cumparam tramvaie noi in leasing sau… nu vad de ce n-ar accesa OTL-ul fonduri europene pentru a-si intregi parcul de tramvaie", a precizat Silvia Suciu, consilierul care prezida sedinta.
Observatia dnei consilier a starnit o serie de replici rautacioase. "Vreau sa-i amintesc doamnei ca noi nu suntem in Uniunea Europeana", a sarit consilierul PD Marcel Tarta.
"Poate ca doamna nu stie ce e leasingul", a sarit consilierul UDMR Iulius Delorean. "Problema e ca-n proverbul ala, stiti «si saraci, si fuduli»", a completat consilierul democrat Mircea Bradu.
Prefectura, ultimul cuvant
In finalul dezbaterilor, un reprezentant al PNL a ridicat problema legalitatii acestei afaceri, sustinand ca se afla in posesia unei adrese emise de Ministerul Finantelor prin care sunt interzise achizitiile publice second-hand la astfel de sume, fara licitatii. Constatarea a trezit suspiciuni in randul unor consilieri, dar au fost repede spulberate de reprezentantii Primariei, care s-au prefacut ca nu stiu despre ce adresa este vorba.
"Daca Juridicul din Primarie spune ca este legal, atunci eu merg pe mana lor", a declarat consilierul PRM Florian Pantea. "Noi nu avem cunostinta de existenta acestui act, si apoi aceasta hotarire urmeaza sa fie inaintata Prefecturii, care va constata legalitatea ei", a conchis secretarul consiliului Local, Florian Dacin.
Potrivit raportului prezentat de echipa de negociatori ai Primariei Oradea, trimisi prin depourile din Europa, discutiile cu fiecare ofertant ar fi durat cate 5-6 ore. La Berlin, nemtii au cerut 2,5 milioane de euro pe pachetul de 23 de tramvaie, revenind 115.000 de euro/buc.
Oradenii au oferit 1,4 milioane si "dupa mai multe runde de discutii" au batut palma la pretul de 1.550.000 de euro, fara transport, respectiv 67.391 de euro/buc. Aducerea acasa a tramvaielor costa cateva mii de euro in plus.
Regia de transport local din Oradea (OTL) are la ora actuala 118 tramvaie. Statistica OTL arata ca 62% dintre oradeni folosesc tramvaiul. Zilnic prin oras circula 54 de granituri, efectuand 794 de curse. In aceeasi zi patru tramvaie se retrag defecte in depou.
Realitatea bihoreana, Mariana Gavrila, 01 aug 2005 "
|
|