FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / BUCURESTI / Propuneri cu privire la infiintarea, modific. si desfintarea de trasee    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 ... 5
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Mi-a placut disputa dintre Bercenicity si Dr2005 cu privire la necesitatea traseelor de tramvaie 1, 17 si 42, asa ca m-am gandit ca n-ar fi rau sa existe si un astfel de topic de discutie pe forum.

07-08-2005 18:50:11
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Şi mie mi-a plăcut... O să postez şi aici ce am spus acolo şi mai adaug ceva...

07-08-2005 23:52:42
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Īn Buc. ar merge reintrodus tramvaiul pe Şos. Chitile şi, eventual, prelungit pānă la ieşirea din Buc.(Vama Chitila)
Ar putea fi introdus troleibuz pe Şos. M. Bravu+Cal.Văcăreşti pt. a rupe izolarea de restul reţelei īn care se află liniile 73,74,76 şi prelungirea lor pānă īn Titan.(Ar scădea aglomeraţia pe autobuzul 102)
Īntr-un plan de modernizare a zonei Ghencea din 1994 se prevedea, pe lāngă modernizarea Liniei 41 şi construirea unei linii pe Prel. Ghencea, cel puţin pānă la Pltf. Ghencea şi de acolo prin Str. Valea Oltului ce ar fi fost legată la cea de pe Bd. Timişoara. Astfel, tramvaiul 8/acum desfiinţat), după ce ar fi scos din Str. Braşov(s-a īntāplat īn 2002) să meargă pe această linie, pt. a nu se suprapune mai mult de 1 staţie cu 41, care se dorea a fi metrou uşor.
Ar putea fi unite liniile 336+331 şi astfel s-ar realiza o legătură destul de rapidă īntr V şi E oraşului. La capitolul vehicule, DAC-urile ar putea fi recondiţionate, V3A-urile transformate ca vagonul 008(poze cu el pe www.bucuresti2.3x.ro). Apoi, īnlocuirea TOTALĂ a şinelor pe Străzile: Iancu de Hunedoara, Al. I. Cuza, Bd. Buc. Noi, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Văcăreşti, Olteniţei, Basarbiei, Şerban Vodă, Traian, Ghe. Şincai, Progresului(stradă cunoscuta şi ca Trafic Greu), Moşilor, Colentina, Pantelimon, Dimitrie Pompei, Bd. Lacul Tei, Barbu Văcărescu, Aviator Şerbănescu, Aerogării, Dr. Felix,Titulescu, 1 Dec 1918(īntre FAUR şi Th. Pallady), Vasile Milea, Orhideelor, Cobălcescu, Sf. Constantin, Berzei(īntre Buzeşti şi Ştirbei-Vodă), Buzeşti, Griviţei(īntre Gara de Nord şi Str. Buzeşti-Linia 24), Pod Grozăveşti, Pod Băneasa(Linia 5), Pasaj Victoria, Bd. Mărăşeşti.
Īnlocuirea totală a firelor de troleibuz(şi a sistemelor de prindere şi macaze) pe: Drumul Taberei, Bd. Kogălniceanu, Regina Elisabeta, Izvorul Rece, Obregia, Reşiţa, Carol I, Popa Nan, Budila, Delea Veche, Dela Nouă, Ţepeş Vodă, Baba Novac, Brāncuşi, L. Pătrăşcanu, Buc.Noi, Pajurei.
Desfiinţarea linie 241 şi suplimentarea linie 220 cu aceste autobuze.
Reīnfiinţarea liniilor preorăşeneşti.
Desfiinţarea Liniei de tramvai 27 (dublează inutil linia 15)
Desfiinţarea linie de troleibuz 91 şi suplimentarea liniei 90.
Prelungirea liniei 17 tramvai(suplimentată cu cele de pe 27) de la Şura Mare la Dep. Giurgiului sau CFR. Progresu şi de la Lacul Tei la Plt. Pipera.
Modernizarea capetelor RATB: Pltf. Pipera, Republica, Şura Mare(chiar desfiinţarea lui şi prelungirea lui 19 pānă la ROMPRIM şi 17 pānă la Dep. Giurgiului), Vasile Pārvan (tramvaie+troleibuze)
Desfiinţarea liniei 168 şi suplimentarea lui 368(cu aceste autobuze). Desfiinţarea liniei 122 şi suplimentarea lui 268. Modificarea traseului 105 de la int. Prel. Ghencea/Rāul Doamnei prin Prel. Ghencea, Str. Braşov apoi traseul actual. Suplimentarea liniei 173 şi desfiinţarea liniei 181.
Prel. lui 331 de la Cart Dămăroaia la Laromet şi scoaterea acestora de pe Bd. Gloriei(prea ăngust pt. tramvai+autobuz).
Modificarea Liniei 232 de la P-ţa. Filaret prin Bd. Mărăşeşti, Bd. Cantemir, P-ţa. Unirii(ci nu prin 11 Iunie, stradă prea īngustă).
Introducerea de tramvaie Tatra necuplate pe linia 47 (cu un flux redus de călători īn afara orelor de vārf).
Modif. Linie 385 prin Bd. Libertăţii-P-ţa. Naţiunile Unite(ex P-ţa. Operetei) pt. a decongestiona traficul īn zona Pod Izvor, eventual reintroducerea tramvaielor pe un pod special īn zona Izvor.
Introducerea de autobuz pe Bd. Preciziei(eventual devierea lui 137 pt. a decongestiona traficul pe Bd. I. Maniu).
Modif. liniei 150 de la V. Ialomiţei prin. V. Oltului, Bd. Timişoara, Str. Valea Cascadelor, Bd. Preciziei, Autostrada Buc-Piteşti, Şos. Centuară apoi traseul actual.
Ar mai trebui aduse:
-troleibuze articulate(IK 435T eventual)
-autobuze articulate
-tramvaie Bucur dublu-articulate(a-ar putea fabrica astfel de tramvaie la URAC, eventual să fie cu podea joasă)

la Metrou: extindrea de la Pipera la Aero Băneas şi Otopeni
-de la 1 mai la Laromet(īn lucru) la Ştrand Străuleşti, Şos. de Centură Aero Otopeni(astfel ar exista leg. directă īntre Gara de Nord şi Aero Otopeni)
-de la Eroilor la Răzoare-Dr. Taberei(propun staţii la Răzoare-Orizont-Favorit-P-ţa. Sergiu Celibidache(ex. Moghioroş), Piaţa. V. Ialomiţei, Pltf. Vale Oltului, eventual cu o bifurcaţie pānă la Indistiilor şi cu una pe sub Prel. Ghencea (cu staţii la Stad. Steaua, Dr. Sării, P-ţa. Rahova, Circul foamei din Rahova, P-ţa Eroii Revoluţiei sau P-ţa. Unirii 1
Modernizare(īn nici un caz īnlocuirea vagoanelor de metrou) cu excepţia celor Bombardier de pe M2.


07-08-2005 23:53:59
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Susţin īn continuare că 1,17,42,24, 90, 86, 125, 126, 15, 368, 150, 133 ar trebui suplimentate.
Ar trebui desfiinţate: 65(sau dus din nou la Cal. Victoriei), 168, 181, 27, 122, 124, 91


08-08-2005 00:00:50
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
133 ar putea redeveni linie circulara (133 = 33 avant '81?) pe inelu interior (dacia, gara, etc...); reinfiintarea lui 26 dupa terminarea pasajului basarab

despre tramvaiele bucur... sunt destul de puternice motoarele de pe tatre pt niste tramvaie bucur dublu articulate? (cu configratie B'2'2'B' sau Bo'2'2'Bo' -greetings whitewolf ;)) ca V3A-urile sunt echipate cu 2x120 kW

totusi, cred ca inainte de orice modificare, desfiintare, fiintare ar trbui facut un studiu serios in privinta fluxului calatorilor... ca asa se poate ajunge sa iei vreo 4-5 mijloace de transport ca sa ajungi intr-un loc...

acum, in legatura cu traseelel liniilor de transport public, cred ca exista doua abordari... o singura linie (maxim 2) pe "coridor" de circulatie (un coridor ar fi de exemplu trafic greu sau sos mihai bravu/vacaresti pana in p-ta sudului), cum ar fi de exemplu un sistem de metrou fara ramuri (sau cu maxim o ramura pe magistrala... aceasta linie de "coridor" ar avea frecventa si capacitate mare, ar avea avantajul deci ca o calatorie de la punctul A la B ar avea o durata destul de previzibila, dezavantaj ar fi ca de cele mai multe ori ar trebui sa schimbi cel putin o data; dar cu niste trasee diametru (periferie-centru-periferie) -- eventual si niste raze (periferie-centru) -- si linii circulare (inel interior, inel principal, inel exterior, sos centura), ar fi nevoie sa schimbi doar o data, maxim de doua ori...

alta abordare ar fi cea cu multe linii pe coridor care sa ajunga in cat mai multe locuri (probabil ceva gen bucuresti avant '86), dar cu intervale mai mari de succedare (totusi, sa fim rationali) si/sau folosirea de vehicule de capacitate mai mica (poate trolee solo si tramvaie pe 4 osii).. avantaj ar fi ca poti ajunge de cele mai multe ori unde vrei folosind doar un mijloc de transport, maxim doua, mai rar trei, dezavantaj ar fi ca timpii de succedare ar fi mai mari pana chiar a se ajunge la situatia sa nu merite sa astepti tramvaiul pt directia directa, ci doar sa il iei pana unde se bifurca, si de acolo sa il iei pe cel care vine in directia ta... in acest caz poate interveni un alt dezavantaj... daca statiile in intersectii/bifurcatii nu sunt bine gandite, poti sa ajungi sa alergi dintr-o statie intr-alta ca sa prinzi mijlocul de transport bun... cred ca acest dezavantaj ar fi anihilat daca statiile ar fi (aproape) intotdeauna dupa intersectii (toate mijloacele de transport care pleaca din statie, au urmatoarea statie comuna indiferent de linie...)... exceptiile confirma regula...

observatiile mele pt postul precedent al lui dr2005 sunt in alt thread si au cam ramas aceleasi :D

nu stiu daca acolo am zis ca linia de metrou din dr. tabarei ar trebiu sa aiba in general aceleasi statii cu cele de troleu/ab.; cred ca ar trebui sa faca si aceeasi bifurcatie ca troleele la favorit, si sa le urmeze traseul, dar sa intre in cartierele noi de dupa valea oltului (exista ceva rute in plan care sa patrunda in ele?); liniile de troleu sa fie reconfigurate (de exemplu spre prelungirea ghencea, iesirea din bucuresti pe de o parte, pe lujerului, iuliu maniu, rasaritului, bd. uverutii, cart rosu pe de alta...)

acum stateam si ma gandeam de ce troleu si tramvai si nu doar una din cele doua... dar vad ca in contextul parcului actual (trolee Ik415T si tramvaie pe 8 osii si posibilitati de MU) liniile de troleu ar trebui puse sa deserveasca zone rezidentiale mai putin dense (cum ar fi vatra luminoasa, cotroceni, cart. rosu, antiaeriana, ferentari, centru -stradute mai putin circulate- nordul bucurestiului, floreasca, damaroaia, etc) cu buna legaturi la metrou si rtamvai si sa ajunga si in centru, dar de o maniera mai putin obisnuita (sa zicem pe stribei, str. rosetti, icoanei, lahovari, etc.)... daca am avea trolee articulate sau poate chiar dublu articulate (dar nu rateuri de genul lu' 7091) situatia ar fi alta... cred ca intr-un oras de mai mici dimensiuni nistre trolee articulate ar fi de-ajuns, fara sa se mai apeleze la tramvaie... sub premiza ca ar avea niste drumuri calumea pe care sa ruleze...

tramvaiele ar merge de cele mai multe ori pe calea proprie de rulare, pe strazi car-free (de ex. in centrul vechi), si ar avea prioritate la semafoare (apropos, am auzit ca in germania, chiar si autobuzele interurbane au dispozitive care permit schimbarea culorii a multe semafoare pe traseu...) si ar deservi zone rezidentiale cu denistate mare, zone industriale asijderea, si centrul (poate subteran in centru :D), si zone rezidentiale unde ar complementa metroul (de ex. tramvaiul de pe bd. timisoara ar complementa metroul din dr. taberei -cand s-o construi si ala)

imbunatatiri la ratb care nu ar costa prea mult ar fi multe, iar cele care ar costa ar putea fi fluturate pe la nasul BERD si s-ar obtine credite, doar ca trebuie oameni cu cap la ITB/primarie... whitewolf, poate te infiltrezi si tu pe acolo :D

parerile de mai sus sunt din partea unui amator si nu ale cuiva care are experianta in domeniu ;) scuze pt greselile de ortografie si incoerentele din text... it happens :D

Modificat de bercenicity (08-08-2005 01:04:04)


08-08-2005 00:57:21
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Cart. Roşu? La cāt de īnguste şi proaste sunt străzile acolo? De'abia fac faţă DAC-urile şi IK260 de la Autob. Ferentari. Totuşi, 106 ar trebui suplimentat.
Traseul lui 133 e destul de bun aşa cum e acum(eventual să-l prelungim pānă la ...Laromet). Cart. Dr. Taberei are 3 artere mari, străbătute de autobuze care merg īn centru(Prel. Ghencea-la S, Dr. Taberei-īn centru şi Bd. Timişoara-la N9 Ar putea ca 91, ca să nu-l mai dubleze pe 90 să meargă de la Dep. Bujoreni prin Bd. TM-Răzoare-P-ţa. Rosetti.
Pt. Prel. Ghencea ar trebui ceva gen Valea Oltului-13 Sept.-Trafic Greu-Viilor-Olteniţei, P-şa. Sudului.(troleibuz-e)


08-08-2005 01:18:48
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299

  Ar putea ca 91, ca să nu-l mai dubleze pe 90 să meargă de la Dep. Bujoreni prin Bd. TM-Răzoare-P-ţa. Rosetti.


si sa dubleze tramvaiul? hmmm


08-08-2005 01:27:04
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Da, dar l-ar dubla numai pt. cāteva staţii(10).
OFF Topic-Forumul īmi bagă viruşi... aveţi grijă!


08-08-2005 02:31:41
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Este vorba de Troianul TR/Dldr.Apher.F.1

08-08-2005 02:32:25
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
si ca tot veni vorba de dublat, pe cal grivitei metroul este dublat in totalitate de troleu... si va fi si dupa extinderea metroului in nord... iar dupa completarea lucrarilor la metrou va exista un excedent de oferta pe tronsonul grivita-buc noi... iar daca traseele in zona vor ramane asa singurul care va avea de suferit va fi metroul... si extinderea asta ar fi doar niste bani pe apa sambetei if u ask me

totusi faptul ca nu au investit in reteaua de contact de pe 97 (sa ma corecteze cineva daca gresesc) pe bd buc noi, plus ca la dep. buc noi sunt doar rabl... pardon, DAC-uri, ar trebui sa dea de gandit... daca cineva stie mai multe in legatura cu asta rog sa impartaseasca cu forumul :D


08-08-2005 08:39:34
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
si totusi, pentru o folosire mai eficienta a parcului circulant, ar trebui ca liniile gen periferie1-centru-periferie2 sa aibe cerere asemanatoare pe sectoarele periferie1-centru si periferie2-centru (ceea ce nu este cazul lui 90) -aici as adauga observatia unei prietene ca astepta vreo cateva mijloace de transport la razoare ca sa se poata urca de dimineata...

Modificat de bercenicity (08-08-2005 08:45:47)


08-08-2005 08:45:08
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299

Dr2005 a scris:

Da, dar l-ar dubla numai pt. cāteva staţii(10).
OFF Topic-Forumul īmi bagă viruşi... aveţi grijă!


cateva statii care constituie grosul pasagerilor (mai putin orele de varf in timpul saptamanii ca merge in zona industriala mai departe)


08-08-2005 08:52:54
   
icsilviu
Active member

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-06-2005
Postari: 30
Eu cand ma gandesc la modificarea linilor RATB, am in minte un singur principiu: accesul cat mai direct si mai rapid intre toate cartierele Bucurestiului, ceea ce nu exista in momentul de fata.
Consider ca ar fi necesare cateva modificari ale traseelor actuale pentru imbunatati mult eficienta transportului in comun:
Liniile 131 si 300 sa fie prelungite pana la Unirii, unde, pentru a nu creea ambuteaje in statiile de autobuz in care si-asa opresc prea multe linii, sa aiba ca statie capatul unde stationeaza 783 si unde ar putea stationa si ele.
Pentru zona Ion Mihalache, Bucurestii Noi, unde circula o multime de tramvaie si trolebuze care nu merg nicaieri (in afara de Gara de Nord) as propune: mutarea liniei de tramvai de pe Dr. Felix (de unde tramvaiele nu pot face la stanga pentru a intra in pasajul Victoria) pe Banu Mantu (aceasta mutare nu implica mutarea a mai mult de 500m de linie). In momentul acela s-ar putea prelungi linia 24 la vechiul capat de la Republica (cu eventuala desfintare a lui 36) sau macar pana la Baicului folosind linia parasita.
Pentru trolebuze, as propune crearea jonctiunii intre liniile care intorc in fata Garii de Nord si cele de pe Grivita. S-ar putea astfel uni linia 93 cu 65. Din pacate, linia 97 nu prea mai are viitor odata cu prelungirea liniei de metrou spre Pajura, Bazilescu, Zarea.
Cu privire la Cartierul Drumul Taberei, constat o mare redundanta a traseelor spre Universitate si Romana, in schimb, spre Piata Unirii, unde au capatul o multime de linii din sudul orasului, nu circula nimic.
Asa ca as propune ca 268, care dubleaza la intoarcere liniile 90 si 91, in loc sa faca la dreapta la Universitate, sa mearga pe I.C.Bratianu, sa ajunga la Unirii si sa opreasca in statia din fata Hanului lui Manuc, apoi  sa mearga pe Splaiui Indpendentei pana la Eroilor, apoi pe traseul de baza.
Liniile lui 122 ar tb. in loc sa fie desfintata, sa fie unita cu 124, si sa mearga de la statia de Metrou Eroilor pe linia acestuia din urma. Eu am vazut de multe ori oame coborand jumatate din calatorii din 168 si 368 ca sa-l ia pe 104.
Cu privire la liniile spre Romana, eu as propune ca 168 sa circule prin Dr. Taberei Nord, iar 368 prin Dr. Taberei Sud, si astfel n-ar mai fi nevoie de 126. 126 ar putea fi reorientat sa preia o parte din traseul lui 226 care este prea ocolitor si sa circule astfel: capatul lui 41, 13 Septembrie, Panduri, apoi traseul de baza. 226 la randul lui ar putea acoperi mai bine cartierul Rahova, mergand de la Piata Rahova, pe cal Rahovei, Str Sebastian, Razoare, Academia Militara, traseul de baza si ar ocoli astfel ambuteiajele 13 Septembrie, Dr. Sarii,   13 Septembrie, Trafic Greu


08-08-2005 14:59:45
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
la piata unirii ar putea largi strada cu sens unic de vest, care este subdimensionata pt traficul de pe ea, cu 1-2 benzi (au loc, e parc la est), si s-ar reduce ambuteiajul la unirii... si ar putea sa lungeasca statia de autobuze de acolo, sa mature masinile din cupa rezervata autobuzelor si ar merge sa intre si 131 si 300 acolo... cred ca aproape sigur ca, daca s-ar face asa cum spui, dupa o sapt - doua, la cererea calatorilor ar opri si in statia pe care ai vreo sa o evite :D (vezi cum din linii rapide, ratb-ul a facut "la cererea calatorilor" mocanitze)

08-08-2005 15:38:14
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Topicul de faţă este binevenit. Concluziile la care se va ajunge să zicem după o lună de dezbateri trebuie strīnse īntr-un memoriu pe care să-l semneze cīt mai multe persoane şi care trebuie dus la RATB. Altfel, vorbim vorbe.

   Eu am folosit acum cīţiva ani secţiunea "Sugestii" a saitului RATB şi le-am propus să devieze 330 pe traseul:
   Piaţa Titan(sau Trapezului) - Bd. Basarabia - Piaţa Muncii - Şos. Mihai Bravu - Obor - Cl. Dorobanţi - Arcul de Triumf - Piaţa Domenii - Clăbucet.
   Asta pentru ca să difere cīt de cīt de 335(şi ca să pot folosi un singur mijloc de acasă pīnă la serviciu). După vreo 10 zile, mi-a răspuns o doamnă, argumentīnd că nu au disponibilităţi pentru aşa ceva şi că oricum trebuie semnat de mai multe persoane. Deci, nimic concret. 330 a fost apoi suspendat cīt s-a lucrat la linia lui 41, dar la reīnfiinţare minunea nu a avut loc.

   Deci, răbdare şi tutun...iată şi alte sugestii:
   1) Desfiinţarea liniilor 70 şi 90, reīnfiinţarea lui 84: Bd. Muncii - Foişorul de Foc - Universitate - Piaţa Operei - Valea Ialomiţei
   2) Prelungirea lui 300 la Şincai, cu sensul Clăbucet - Şincai pe Calea Victoriei.
   3) Prelungirea troleibuzelor 74 şi 76 din Sud īntr-o primă fază la Piaţa Unirii. Desfiinţarea autobuzelor 312 şi 313. Īn faza a doua, unul din ele va merge pe Splaiul Independenţei spre Militari, comasat cu 61, iar al doilea pe Bd. Unirii - Piaţa Muncii - Mihai Bravu - Gara Obor.
   4) Transformarea lui 102 īn troleibuz.
   5) Transformarea lui 381 īn troleibuzul 95.

   Ar mai fi şi altele...īntr-un post următor.


08-08-2005 20:01:17
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Īntre Dr. Taberei şi P-ţa. Unirii merge 385, care are cap comun cu 368.
36 n-ar trebui desfiinţat, dar 24 ar putea merge la Republica sau RATB TItan, folosind inelul principal de circulaţie.
312, 313, 381 ar putea fi transformate īn troleibuz doar dacă maşinile n-ar mai parca pe marginea străzilor străbătute de aceste autobuz(ex Cal. Văcăreşti īntre Timpuri Noi şi Tineretului şi P-ţa. Unirii). Pe acolo e totuşi cam aglomerat pt. trolee. Īn schimb pe Kog. sunt prea multe. Ar putea fi prelungite cele de acolo(ex 91, 66) de la Universitate prin Pasajul Unirii, Văcăreşti apoi unificate cu 74,73 sau(şi) 76. 102 cu trolee nu-i o idee rea, dar ar trebui mărit capătul de la Şos. Giurgiului(Troleele-mai ales dac-urile- n-au cum să īntoarcă acolo)
90 e o bună leg īntre Dr. Taberei şi Pantelimon, pe care o foloseam cānd mergea īn Pantelimon.
84? Adică un troleu din Dr. Taberei pānă'n Floreasca? S.ar putea prelungi un 168 sau 368, că tot au garajul acolo. (M-ar ajuta să ajung la naşa mea de pe Şt. cel Mare)
97... Totuşi merge la Ştrandul(fostul ştrand) Străuleşti. Ca să nu suprapună metroul prea mult, ar trebui prelungit pānă la centură(Şos. Odăi) şi unificat cu 71 la Gară(sau 93). Ar trebui reīnfiinţat tramvaiul 37, iar troleibuzul 96 să se unească cu 66 şi să aibă acelaşi traseu pe care-l avea īn 1995(conf. Ghidului RATB 1995, pe care l-am recuperat de după bibliotecă) Dep. Alexandria, Eroilor, Cal. Plevnei-Universitate-Moşilor-Colentina-Sportului-Spit. Fundeni.
Īncă ceva... după terminarea lucrărilor la Bd. Timişoara, tramvaiul 51 ar trebui adus īn Ghencea...că circulă mai bine ca 173 + că tramvaiele sunt mai mari ca autobuzele şi maxi-taxi-urile(care, din păcat vin exact īnaintea autobuzelor, luānd clienţii care nu au intenţia să facă blatul-poate de aia RATB ar putea considera 173 nerentabil la mai mult de 6 autobuze pe traseu)


08-08-2005 20:44:41
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
84 mergea spre Titan via nodul de la Dristor şi de-aia zic că ar valora mai mult decīt actualul 90, pentru că Vatra Luminoasă nu este un cartier foarte populat.

   Spre Floreasca mergeau vechiul 90, plus inexistentele 61 şi 62.


08-08-2005 20:52:00
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Deci un 90 dus la Bd. Basarbia sau Barajul Dunării? Poate că ar fi mai bine, ar aminti de 15 care, īn 2003, avea capul la Ghencea.

08-08-2005 20:58:07
   
andrei
Active member

Din: Paris (Bucuresti 1967-1985)
Inregistrat: 08-03-2005
Postari: 66
Bonsoir les amis,

As vrea sa va aduc cateva precisari, cam tardive dar, cred eu, interesante.

Ikarus 435 ne se mai fabrica. Uzinele Ikarus fabrica in ziua de astazi numai autobuze suburbane. Nu se mai face nici un vehicul din seria 4xx, auto sau troleibuz.

In ceea ce priveste prelungirea  sau modificarea liniilor de transport in comun, sint doua reguli de respectat :
1. Traseele in forma de L sau C sint rareori interesante. Cine ar lua un 336 fuzionat cu 331 ca sa mearga de pe Uverturii in Bucurestii Noi facand ditamai ocolul, cand metroul, cu schimbari cu tot, l-ar aduce mai repede la destinatie ?

2. Alegerea mijlocului de transport pt un traseu este determinata de fluxul de calatori. Daca pe Chitilei nu sint de-ajuns de multi calatori ca sa justifice un tramvai, poate ca ar trebui pus troleibuz (un 79 prelungit, de exemplu) sau lasat autobuzul actual...

Sanatate,

Andrei


08-08-2005 21:43:43
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Salut, Andrei !!!

  Foarte pertinente observaţiile tale. Şi vin totuşi cu o īntrebare: date fiind punctele A şi B, noduri ale unei reţele de transport, cum se determină măcar aproximativ fluxul de călători de la A la B şi invers ?

  Se presupune că RATB-ul deţine un algoritm care ţine cīt de cīt cont de aceste fluxuri. Se presupune de asemenea că staţiile CFR(gările) Capitalei sunt puncte cu fluxuri mari de călători. Cum se face atunci că, exceptīnd troleibuzul 85, nu există nici o altă linie directă īntre acestea ??? Şi ce flux de călători justifică linia 42 de tramvaie ?


08-08-2005 22:12:49
E-mail  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Linia 42, după cum am mai zis, leagă cele 2 mari parcuri bucureştene plus că pe Expoziţiei e o Universitate particulară. Īn timpul anului, e full pe porţiunea aia. Īn timpul vacanţei e doar de formă.
45.ul pe Şos. Chitilei era īntotdeauna full. Poate că RATB īl considera nerentabil pt. că nu erau chioşcuri de bilete, iar oamenii mergeau fără bilet.
Pt. fluxuri, se face un sondaj de īncărcare- la Coborārea/urcarea īntr-un vehicul īn 2 pct de pe traseu. Cei care coboară arată biletele sau abonamentului. Cei care nu le arată NU SUNT AMENDAŢI. La fel şi cei care se urcă. Astfel, 45 poate fi considerat nerentabil pt. că nu avea cine să arate bilet şi abonament-din 300 de oameni, 250 erau blatişti.
5 e-n formă de L şi e destul de folosit.


08-08-2005 22:26:34
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
intr-adevar, 45 era full... m-am aventurat intr-o dupa amiaza pe acolo si am calatorit cu un EP-eu; in primul vagon au fost controlori, in al doilea, in care eram si eu, nu s-au incumetat sa urce (ii si indemnau calatorii sa urce si sa ii controleze in "chitila lor" :))... la fel de full erau si 164 si 165 care mergeau pana in chitila...

5-ul mi se pare o linie ok chiar daca este L: a rezultat din unirea lui 5 cu 33 si astfel s-au eliminat niste timpi morti la capetele din centru ale lor, deci cred ca a fost mai degraba o masura de eficientizare... la fel si cu 16 si fostul 40 (care tot L este)...

fluxul de calatori generat de gara obor nu se poate compara cu cel al garii de nord... linia 85 este suficienta... la fel este si 12 intre gara basarab si progresu...

parca am mai zis ca, acum cel putin, linia 42 e folosita doar ca sa nu parcheze masinile pe bd. expozitiei ca sa se poate retrage 41 in liniste la depou... in restul anului e ceva mai activa... dar agronomia si univ. romano-americana sunt mai mult alimentata de 105 si 41 decat de 42

ca 24 sa mearga la republica (mai degraba la ratb titan ca 40 e cam slabut pe acolo) ar fi nevoie doar de un macaz la dr. felix cu titulescu...

(re)introducerea troleelor pe tineretului si cantemir nu ar fi o asa mare problema.. trebuie doar sa instaleze reteaua de contact mai spre axul drumului, atata tot... nu stiu de ce nu au facut asta si cu celelalte retele de contact pe care le-au inlocuit.. ca nu cred ca nu erau constienti de problemele pe care le intampina troleibuzele in caz de aglomeratii...

37 de ce sa il reintroduca? sa mearga din nou gol? nici cu 2-ul nu imi e prea rusine sa spun ca nu era prea mare cerere pe el... dar totusi era ceva...

cred ca dr2005 cand a scris 336+331 vroia sa zica 336+311 (asa cum am citit si eu prima data), ceea ce e un diametru E-V chiar OK :D

la bagatul lui 51 pana la eroii rev subscriu si eu... doar ca as renumerota-o in 3 sa zicem...  oricum, e singura solutie pentru deservirea bd ghencea si eliberarea lui 385 si 173 si avand in vedere si actuala configuratie de macazuri etc... si e mai buna decat varianta cu deservirea bd. ghencea doar de linia 47.. linia 47 ar trebui sa ramana asa cum e acum...

iar dupa ce termina lucrarile pe trafic greu/viilor/tudor vladimirescu/panduri/etc, l-as baga pe 3 pana la unirii via filaret...

apropos.. sunt curios daca or sa faca linia de pe 13 sept pana in panduri sau nu.. hmmm

Modificat de bercenicity (08-08-2005 23:11:40)


08-08-2005 23:07:41
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
O s[ o fac[ ]n... 10 ani.
Da, am greşit: 336+311, dar nici cu 331 n-ar fi rău.


08-08-2005 23:11:20
   
bogdan71
Active member

Inregistrat: 04-07-2005
Postari: 100
Cīteva linii imaginare de tramvai

   17: CFR Progresul - Şura Mare - Tineretului - Dristor - Gara Obor
   14: Granitul - Foişorul de Foc - Hala Traian - Nerva Traian - Şura Mare - Anghel Alexandru - Zeţarilor. Implică realizarea unei legături īntre Hala Traian şi Nerva Traian.
   5: Aerop. Băneasa - Barabu Văcărescu - P-ţa Galaţi - Armenească - Hala Traian - Nerva Traian - Şura Mare - P-ţa Sudului - Romprim.
   13: Granitul - Iancului - Obor - Pasajul Victoria - Pasajul Basarab - Apaca - CET Vest Militari. Implică realizarea Pasajului Basarab şi dispariţia lui 46.
   12 circular: Şura Mare - P-ţa Sudului - Obor - Pasajul Victoria - Pasajul Basarab - Apaca - Răzoare - Cal. Rahovei - Şura Mare
   34 īn sud: Romprim - P-ţa Sudului - Şura Mare - CFR Progresul.
   20: Laromet - P-ţa Victoriei - Virgiliu - Pod Hasdeu - Str. Izvor - Calea 13 Septembrie - Cal. Rahovei - Depoul Alexandria.
Implică realizarea legăturii Calea Plevnei - Pod Hasdeu - Str. Izvor - Calea 13 Septembrie.
   11: Giuleşti - Gara de Nord - Virgiliu - Pod Hasdeu - Str. Izvor - Cal. 13 Septembrie - Şos. Viilor - Dr. Istrate - Pasaj Mărăşeşti - Dristor - Liviu Rebreanu - Faur Poarta 4


08-08-2005 23:24:00
E-mail  
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299

bogdan71 a scris:

Cīteva linii imaginare de tramvai

   17: CFR Progresul - Şura Mare - Tineretului - Dristor - Gara Obor
   14: Granitul - Foişorul de Foc - Hala Traian - Nerva Traian - Şura Mare - Anghel Alexandru - Zeţarilor. Implică realizarea unei legături īntre Hala Traian şi Nerva Traian.
   5: Aerop. Băneasa - Barabu Văcărescu - P-ţa Galaţi - Armenească - Hala Traian - Nerva Traian - Şura Mare - P-ţa Sudului - Romprim.


nice... doar ca acum or sa scoata linia de pe mantuleasa si paleologu (au si desfiintat macazul cal. calarasilor/mantuleasa); e deja sens unic pe paleologul de o bucata buna de vreme... asa ca ar trebui sa ocoleasca pe la sf vineri...

bogdan71 a scris:


   13: Granitul - Iancului - Obor - Pasajul Victoria - Pasajul Basarab - Apaca - CET Vest Militari. Implică realizarea Pasajului Basarab şi dispariţia lui 46.

... si 47

bogdan71 a scris:


   12 circular: Şura Mare - P-ţa Sudului - Obor - Pasajul Victoria - Pasajul Basarab - Apaca - Răzoare - Cal. Rahovei - Şura Mare

te superi pe mine daca eu ii zic 26? :D;)

bogdan71 a scris:


   34 īn sud: Romprim - P-ţa Sudului - Şura Mare - CFR Progresul.

brr.. bad idea.. a mers careva cu 11 pe traseul actual; daca da, nu-i asa ca majoritatea calatorilor care vin de pe giurgiului coboara la sura mare sa il ia pe 51?

bogdan71 a scris:


   20: Laromet - P-ţa Victoriei - Virgiliu - Pod Hasdeu - Str. Izvor - Calea 13 Septembrie - Cal. Rahovei - Depoul Alexandria.
Implică realizarea legăturii Calea Plevnei - Pod Hasdeu - Str. Izvor - Calea 13 Septembrie.
n-ai gusturi rele... simt cumva aroma avant '86 ?

bogdan71 a scris:


   11: Giuleşti - Gara de Nord - Virgiliu - Pod Hasdeu - Str. Izvor - Cal. 13 Septembrie - Şos. Viilor - Dr. Istrate - Pasaj Mărăşeşti - Dristor - Liviu Rebreanu - Faur Poarta 4

hmmm.. cam ocolitor... poate mai bine la CFR progresul? ca oricum pe 12 l-am transformat in 26... pardon, linie circulara :D

Modificat de bercenicity (09-08-2005 02:03:54)


09-08-2005 00:00:39
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299

Dr2005 a scris:


312, 313, 381 ar putea fi transformate īn troleibuz doar dacă maşinile n-ar mai parca pe marginea străzilor străbătute de aceste autobuz(ex Cal. Văcăreşti īntre Timpuri Noi şi Tineretului şi P-ţa. Unirii). Pe acolo e totuşi cam aglomerat pt. trolee. Īn schimb pe Kog. sunt prea multe. Ar putea fi prelungite cele de acolo(ex 91, 66) de la Universitate prin Pasajul Unirii, Văcăreşti apoi unificate cu 74,73 sau(şi) 76.



nu au loc troleele prin pasajul unirii,,, sunt prea inalte... (pasajul accepta vrhicule de pana la 3.5-3.8 m inaltime)

Modificat de bercenicity (09-08-2005 02:05:43)


09-08-2005 01:59:33
   
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Prea īnalte? Cum tramvaiele trec prin pasje cu pantograful aproape lăsat, de ce nu s-ar putea face la fel şi pt. trolee?(Ar trebui sārmă groasă, să nu sară la ieşire)

09-08-2005 02:05:41
   
bercenicity
Active member

Din: Bucuresti, Berceni
Inregistrat: 16-07-2005
Postari: 299
e mai complicat.. troleele nu sunt tocmai drepte, au o anumite curbura... iar patina din varful troleului se poate roti ea si fata-spate pentru a face fata diferitelor inaltimi ale retelei de contact, dar nu foarte mult... oricum, in fisa unui troleu parca sunt trecute inaltimile minime si maxime ale retelei de contact... (nu mai tin minte exact cifrele, dar nu era foarte imbucuratoare)... ai vazut ca si in subtraversarea cf c-ta din bucurestii noi troleele merg ca melcul, iar inaltimea pasajului este mai mare decat cea a pasajului unirii... iar daca te uiti cand intra un 381 in pasajul unirii o sa vezi cat de putin loc ramane intre acoperisul autobuzului si plafonul pasajului...

tramvaiele isi pot permite sa mearga ca pantograful aproape lasat cu viteza mare (tin minte ca in pasajul lujerului la vagoanele vechi, pantograful era asa de lasat ca se agata de carligul de prindere al pantografului, si uneori trebuia eliberat la iesirea din pasaj)...  troleibuzele nu... poate ar merge cu anumite modificari la troleu, dar pur si simplu inaltimea nu i-ar permite (mai sunt si instalatiile de pe acoperis)... poate doar niste vehicule noi...

Modificat de bercenicity (09-08-2005 02:23:59)


09-08-2005 02:20:43
   
Pagini:  1 2 3 4 ... 5