radub
Active member
Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1811
|
|
Mihail75: sa-ti raspund punctual.
Stau in zona Pd. Ros, la blocul turn Metro Uno, vis-a-vis de cuptor (Bd. Socola). Folosesc extrem de mult traseele 1,13 si 41 si am abonament pe 1/13. Dupa cum stii, traseele 1 si 13 sunt complementare pe portiunea Tg. Cucu-Tatarasi-Pd. Ros-Tg. Cucu, circuland in sistem bucla (acelasi sistem era folosit in trecut de traseele 4/8, cu deosebirea ca ele circulau prin Tudor Vladimirescu). Traseele 1 si 13 au perioade din zi cand merg cu flux extrem de ridicat/ridicat/scazut de calatori. Punctele de maxim sunt orele 6:30-8; 9-12; 13-17; 19-20:30, cand circula, uneori, foarte aglomerate. Mai intervine un aspect aici - se poate intampla ca, din diverse motive (plecat aiurea din Agronomie, probleme aparute in trafic), sa ajunga si 2-3 vagoane la intervale foarte mici de timp si in cazul acesta e normal ca ultimele circula mai goale. Sa nu uitam ca traseele 1 si 13 sunt foarte lungi, au un singur capat de linie (rond Agronomie, Copou) si traverseaza zone cu trafic infernal, nereglementat corespunzator, cam peste tot trebuie sa dea prioritate (vezi Dr. Savini, Tepro, Pd. Ros, Palat, Liceul National) si timpii de asteptare sunt variabili (vezi de exemplu Pd. Ros, unde timpul de asteptare poate merge de la cateva secunde pana la 5 minute si peste, uneori; tine de indemanarea vatmanilor cum forteaza, incetul cu incetul, trecerea, plus ca nu foarte multi conducatori auto dau dovada de intelegere, astfel incat sa lase totusi tramvaiul sa treaca, sau daca unul aflat pe o banda da voie tramvaiului, se gaseste altul sa treaca pe banda alaturata prin fata vagonului tocmai pus in miscare). Aceeasi situatie se intampla si la intrarea pe strada Palat, spre Pd. Ros. Solutii exista, le voi discuta in alt mesaj (ar putea duce la realizarea unui program de circulatie exact, in conditiile de fata acest lucru nefiind posibil). Revenind la fluxul de calatori de pe 1/13, punctele de minim sunt, in general orele 8-9 si 20:30-23. In weekend, fluxul depinde foarte mult de starea vremii (sunt folosite ca trasee care se indreapta spre zonele de agrement din Copou). Din fluxurile de calatori realizate anul trecut, reiese faptul ca traseele 3,11,1 si 13 sunt cele mai solicitate (ma refer strict la tramvaie). Celelalte trasee au puncte clar definite de maxim.
Ca un mic comentariu, cu jumatate de an inainte de modificarea traseelor 1 si 13, facusem calculul ca actualul parcurs li s-ar potrivi excelent (locuitorii din Metalurgie nu aveau o legatura directa spre Centru, cei din Pd. Ros nu aveau legatura directa cu Tatarasiul - ma refer exclusiv la mijloacele de transport de capacitate, in ochii mei maxi-taxi fiind o aberatie de tip oriental -, intre cele 2 trasee care plecau din Copou existau discrepante foarte mari). Am avut noroc si, din cauza situatiei create prin retrocedarea terenului aflat in fostul rond al lui 13 din Tatarasi Sud (Doi Baieti), dorinta mi s-a implinit . Oricum, trebuia rezolvata situatia rondului respectiv, pentru ca e mare nevoie de el, uneori.
Legat de troleibuze: din 1985, cand a fost introdus acest mijloc de transport in Iasi, a fost construita o retea destul de bine gandita si care cuprindea foarte multe zone ale orasului. Este pacat de Dumnezeu, de efortul uman implicat in realizarea retelelor (sa montezi console si sa tragi de toata aceasta cablaraie nu e tocmai usor) si nu in ultimul rand de banii cheltuiti. In mesajul preluat de URTP am facut referire exacta la posibilitatile de achizitionare de vehicule second-hand, de calitate, astfel incat marea majoritate a DAC-urilor/Rocar-urilor sa poata fi inlocuite. Eu tin foarte mult la aceste modele (le stiu de cand au aparut pe strazile Iasiului si mi-au placut dintotdeauna), insa e evident ca unele vehicule nu mai pot face fata. Skodele aduse din Cehia, desi arata cam jerpelite in ultima vreme, au o stare tehnica excelenta, sunt rapide, nu au produs aproape deloc intreruperi/ingreunari in trafic. Solutii exista, deci, trebuie doar implicare.
Autobuzele sunt absolut necesare (pot fi introduse acolo unde nu este intinsa reteaua de troleibuz, pot fi create curse speciale, pot inlocui mijloacele electrice atunci cand apar avarii), insa de aici si pana la a desfasura un transport bazat preponderent sau exclusiv pe ele, e cale lunga si prost aleasa.
La capitolul maxi-taxi... activitatea lor se desfasoara in urmatorii parametri: curse pe strazile Iasiului, in goana dupa clienti, indesare a calatorilor inauntru pana la refuz, blocarea statiilor RATP si a accesului calatorilor la acestea - nu de putine ori se intampla sa opreasca exact in usile tramvaielor sau troleibuzelor, de stai si te intrebi cum sa faci sa urci sau sa cobori, opriri pe N randuri in statii si in afara lor, abateri dese si flagrante de la traseele stabilite prin licitatie. Sa nu mai vorbim de presiunile care s-or fi facut asupra autoritatilor de s-au licitat trasee suprapuse 100% pe traseele apartinand RATEC sau Autobuzul (aici e alta poveste cu cele 2 societati de transport - vom mai discuta in timp aceasta situatie care sper sa ia sfarsit cat mai repede). Oricum, maxi-taxi e o aberatie aparuta din lipsa de interes a autoritatilor fata de transportul public si redresarea acestuia.
Planul de transport... adoptat anul trecut... aruncat intr-un colt intunecos de atunci. In acel document erau precizate niste aspecte foarte interesante, care au fost date uitarii. Si anume: se stabilise un plan de reconditionare a celor 10 Rocar 112 UDM si a unui numar de autobuze Saviem, care, impreuna cu cele 23 Ikarus 260/263 ar fi putut fi introduse pe traseele de autobuz stabilite prin planul de transport (mai putin 44 si 46, unde - clar - trebuie operat in continuare EXCLUSIV cu troleibuze). Acest aspect din planul de transport a fost dat uitarii si s-a preferat preluarea contractului de leasing a mizeriilor de microbuze Iveco si ducerea la bun sfarsit a acestuia. Deci, pe langa cele 50 de autobuze ce urmeaza a fi achizitionate (vom vedea cum, ca si aici se prefigureaza ceva sumbru, prietenii stiu de ce), va trebui finalizat si contractul de leasing pentru cele 50 de microbuze Iveco. O multime de bani aruncati aiurea. Daca te uiti pe www.primaria-iasi.ro, vei vedea ca a fost realizat cadrul de aplicare a planului de transport. S-a spus ca prin noul plan de transport se vor elimina concurenta neloiala si cursele de pe strazile orasului, insa acum au cazut de acord ca anumite trasee de autobuz sa fie acoperite, timp de un an, de firmele private, cu microbuze, urmand ca apoi privatii sa achizitioneze autobuze pe care sa le introduca pe aceste trasee (si, daca e cazul, sa le suplimenteze cu microbuze). Exista trasee care se suprapun, in diverse proportii, pe traseele RATP (initial fusesera facute exclusiv pentru RATP, de aceea suprapunerea nu ar fi fost o problema). Deci, concurenta neloiala si cursele continua, insa se vor desfasura altfel decat pana acum, cu mastodonti. Exemple: 18 suprapus pe portiuni mari cu 20 si 46, 19 si 30 suprapuse intre ele (privati) si cu trasee ale RATP sau ale altor privati - 2,7,11,27 (privat), 46 pe diferite portiuni foarte mari, 29 si 27 (private) suprapuse pe portiuni mari intre ele si cu trasee ale RATP - 1,2,5,11,13. Repet, toate traseele respective ar fi fost, prin planul de transport adoptat anul trecut, ale RATP. Plan relativ bine gandit, aplicare de doi bani. Asa ca, microbuzele vor sta inca mult si bine pe diverse trasee, spre disperarea noastra.
Legat de planul de transport in sine, am trimis si eu un mail pe adresa primariei, inainte de adoptare, atunci cand s-a facut consultarea publica referitoare la el. Raspuns? Nimic... Am fost, de asemenea, la domnul viceprimar Neculau si rezultatele au fost nule. Aveam 2 propuneri pentru modificari in acel plan de transport: viitorul traseu 6b de tramvai si ceea ce ar fi urmat sa fie traseul 42 de troleibuz. Avand in vedere ca traseul 43 ar fi fost desfiintat si cei din Poitiers ar fi ramas fara mijloc de transport spre Centru, am propus ca aprobatul traseu 42, daca tot nu mai are voie sa circule prin Tudor (?! - am mai spus ca prin Tudor nu ar mai fi circulat nici un traseu de troleibuz, desi garajul se afla acolo si e la cca. 2 km. de cel mai apropiat viitor traseu, deci aberant - motivatia lor pentru traseul lui 42 era accesul celor din Pacurari la institutiile publice si private aflate in Centrul Civic - de parca mare lucru era sa se mearga pe jos de la Hotel Europa si pana in zona administrativa) sa aiba urmatorul parcurs: Pacurari-Tg. Cucu-Pd. Ros-Socola-Poitiers-CUG 1-CUG2 (in plan aparea suprapus perfect pe 41 din P. Eminescu si pana in CUG 2 si nu avea nici un sens). Nu trebuiau decat sa fie intinse cablurile intre Pd. Ros si Cotnari, deoarece exista intre cele 2 locatii stalpi si console inca din 1996. In ce priveste traseul 6b de tramvai: prin planul de transport ar fi urmat sa dubleze 100% traseul 6, urmand sa intoarca in Tg. Cucu si sa se indrepte spre Copou. La intoarcere: Copou-Tg. Cucu-si din nou suprapunere pe traseul 6. Iti dai si tu seama cat de aberant e. Pe langa faptul ca nu ar fi mers nimeni din Alexandru tocmai pana in Tg. Cucu ca apoi sa se intoarca pana in Piata Unirii si abia apoi sa mearga spre Copou (ar fi preferat sa coboare in P. Unirii, ca si acum, si ar fi luat primul tramvai spre Copou), ar fi urmat numeroase confuzii (chiar si in cazul inscriptionarii 100% explicite si corecte a directiei de mers). Asa ca eu propuneam urmatoarea situatie: renuntarea la denumirea de 6b si introducerea lui 8 pe urmatorul parcurs: Dacia- Pd. Piatra-N. Iorga-Mase Plastice-Tudor-Centru-Copou. Ce se rezolva prin acest parcurs? Iata: legatura directa (chiar daca de distanta - voi preciza putin mai incolo ce e si cu distanta asta) intre Dacia/Alexandru si Tudor-Copou, accesul locuitorilor de pe N. Iorga si Cantemir spre Centru (acum nu au absolut nici un mijloc de transport direct spre centrul orasului), accesul din Tudor pana in Copou fara ca traseul 8 sa se mai suprapuna pana in Baza 3 pe traseul 7, descongestionarea pe parcursul Dacia-Tesatura a traseului 11, supraaglomerat pe tot parcursul unei zile. Ideea a fost respinsa, pentru ca, desi tentanta, propunea un parcurs mult prea lung. Aici am negat, facand o comparatie cu traseul 11. Intre Dacia si Triumf (Super Copou) imi iesea acelasi numar de statii ca intre Dacia-Tatarasi Nord (traseul 11). Bineinteles, a ramas tot cum au vrut ei.
Idei vizand imbunatatirea transportului public din Iasi am foarte multe, le voi detalia intr-un material pe care il pregatesc pentru URTP. Astept propuneri din partea ta si a celorlalti ieseni.
Cam asta ar fi, pe moment, raspunsul meu. A fost lung, insa erau necesare toate aceste precizari. Iti multumesc foarte mult pentru intrebari, voiam de ceva vreme sa spun toate lucrurile astea. Legat de numerotarea vagoanelor, iti voi raspunde pe threadul unde ai pus intrebarea.
PS: ma scuzati pentru eventualele incoerente sau exprimari gresite, insa erau multe de spus si ora cam tarzie , asa ca nu am fost foarte, foarte atent la exprimare .
Modificat de radub (25-05-2005 12:12:06)
|
|