FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA
Bine ati venit
FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA | Lista de useri | Reguli

FORUMUL PRIETENILOR MIJLOACELOR DE TRANSPORT DIN ROMANIA / judetul IASI / municipiul IASI -transportul public    
Autor
Mesaj Pagini: 1 ... 3 4 5 6 7 8
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Continui aici discutia inceputa la "Vagoane defecte" despre intentiile de reabilitare a transportului public din Iasi ale domnului Nichita, dupa un an de mandat.

Pe masura ce mai gasesc articolele de ziar, le redau pe forum. Incep cu Ziarul de Iasi, editia din 29 iunie 2005 ( http://www.ziaruldeiasi.ro/arhiva/2005/ ... 04.ro.html ):

"Nichita si-a facut propriul bilant

  Transportul - singura mare nerealizare asumata de primar.
  Seful orasului a dat ieri raportul pentru primul an de activitate. Primarul Gheorghe Nichita si-a structurat bilantul pe baza promisiunilor facute in campania electorala. Astfel, Nichita a tratat sectoare ca transportul in comun, sistemul de incalzire, salubrizarea, locuintele, zonele de agrement si locurile de joaca. Seful orasului a prezentat si stadiul in care se afla concesionarea iluminatului public, soseaua ocolitoare si pasarela Octav Bancila. "A fost un an al schimbarii de atitudine, prin abordarea unei alte mentalitati in administratia publica locala. A fost un prim an al mandatului de patru ani, o perioada insuficienta pentru ca unele proiecte, ca soseaua ocolitoare, sa devina concrete", a declarat Nichita.
Unul din sectoarele de care primarul s-a declarat nemultumit este transportul in comun. "Am preluat o dezordine totala in transportul in comun, iar dupa un an de mandat RATP transporta un numar mai mare de calatori", a explicat Nichita. Efecte pozitive ale actiunilor din ultimul an, sustine Nichita, au fost profitul de 2 miliarde lei inregistrat de RATP si reducerea pierderilor de la "Autobuzul". Dupa mai multe incercari, RATP a reusit sa achizitioneze 50 de autobuze care ar urma sa ajunga pe strazile Iasului pina la sfirsitul anului. Ca planuri de viitor, Nichita   p r o m i t e   a  c  h i z i t i o n a r e a   a   4 0   d e   t r o l e i b u z e   n o i   (sublinierea mea), accesarea unui credit BERD si un management privat la regie.
Primul an de mandat al primarului se poate cataloga ca fiind un al studiilor si planurilor de proiecte. S-a stabilit pe hirtie traseul soselei ocolitoare si s-a estimat nevoia de investitii, aproape 60 milioane de euro. Cu acesti bani ar trebui realizati 62 km de drum. "Intentionam sa accesam fonduri europene si guvernamentale pentru soseaua de centura", a afirmat Nichita. Un alt plan al primarului este legat de realizarea unei autogari pe locatia actualului depou RATP de la Gara. In acest moment, angajatii Primariei cauta eventuale locatii pentru mutarea depoului. Ciricul este un alt proiect pe hirtie al Primariei. Astfel, s-a stabilit ce se poate construi acolo. "Ciricul ne da batai de cap. Este o zona cu un potential urias pentru care am stabilit un plan de masuri. Urmeaza sa scoatem la licitatie o strategie de dezvoltare a zonei, un concurs de idei si apoi un plan urbanistic", a adaugat Nichita. In carti, sustine el, sint si primele investitii majore din fonduri europene. "Din cauza schimbarii locatiei depozitului ecologic, exista riscul pierderii fondurilor ISPA, dar proiectul este considerat foarte bun si va prinde finantare prin fondurile structurale", a explicat Nichita. Demararea investitiei de 50 milioane euro in spatele Palatului Culturii, curatenia orasului si modernizarea a 113 spatii de joaca pentru copii sint trecute la reusite. "In ceea ce priveste sportul, o fraza spune totul. Pentru prima data in ultimii 20 de ani, orasul Iasi va fi reprezentat la toate jocurile in divizia A", a explicat Nichita. (Felix GUZGA)"


05-07-2005 18:58:46
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Mai asteptam.

06-07-2005 15:08:30
E-mail | Site  
mihail75
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 11-05-2005
Postari: 79
daca e sa te iei dupa ce spun ziarele de zi din iasi, se pare ca incepem sa scapam de privatii semi-pirati. pe mai multe trasee, 19, 27 si altele, revin, pt. moment, microbuzele galbene (plus ceva autobuze) ale regiei. e un pas mic, dar bun, pe calea cea dreapta a unui transport in comun mai ordonat.
m75


_______________________________________
m75

06-07-2005 17:21:20
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Ziua de Iasi, 6 iulie 2005:

"Microbuzele Minibus au fost alungate de pe stradă

● După nenumărate reclamaţii cu privire la nerespectarea traseelor, reprezentanţii primăriei au hotărât rezilierea contractului cu firma de SC Minibus SRL ● Măsura este luată după ce municipalitatea s-a asigurat că vor fi achiziţionate autobuze noi ● Între timp, ieşenii sunt bătaia de joc a tuturor operatorilor de transport, calitatea serviciului oferit fiind sunt sub orice limită

După ce zilele trecute unul dintre operatorii privaţi de maxi-taxi, SC Prodan Impex SRL, a anunţat municipalitatea că a renunţat la traseele 113 CUG - Copou şi 114 Dacia -Tătăraşi, ieri primăria a anunţat că renunţă integral la serviciile unui alt operator de transport. Contractul de concesiune cu SC Minibus SRL va fi reziliat. După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, edilii oraşului au hotărât că a venit momentul să rupă relaţiile de afaceri cu operatorul privat de maxi-taxi. "Problema este veche şi am avut zeci de discuţii cu reprezentanţii firmei. Însă, în ultimul timp, a venit un val de reclamaţii cu privire la faptul că nu sunt respectate traseele", a declarat Mihai Chirica, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul primăriei. Ceea ce nu a spus Mihai Chirica este faptul că rezilierea contractului cu SC Minibus SRL trebuia să aibă loc cu mult timp înainte. Se pare însă că reprezentanţii municipalităţii au aşteptat momentul cel mai potrivit, când studenţii şi elevii sunt în vacanţă şi traficul este redus. În plus, peste câteva zile va fi semnat contractul de leasing pentru cele 50 de autobuze noi, astfel că traseele vor putea fi acoperite. Constantin Pristavu, patronul de la SC Minibus SRL, a confirmat că a primit din partea primăriei notificare de reziliere a contractului, totuşi mai speră că măsura nu este definitivă. Microbuzele de la SC Minibus SA circulau numai pe bulevardul Copou, deşi traseul concesionat, Mircea cel Bătrân - Copou, era prin strada Sărărie. Şoferii de la SC Minibus SRL nu au respectat nici traseul Tătăraşi Sud - Rond CUG1, cu toate acestea inspectorii Corpului de Control de la primărie au luat prea puţine măsuri cu privire la această situaţie. Mihai Chirica a adăugat că nu este exclus ca măsura de reziliere a contractelor să fie aplicată şi celorlalţi operatori privaţi. "Dacă nu respectă traseele şi se mai primesc reclamaţii, vom apela la măsura extremă de reziliere a contractului, chiar dacă vom ajunge la Tribunal", a declarat ieri Chirica. Maricel Ghercă, directorul SC Autobuzul SA, a anunţat la rândul său că, începând cu 10 iulie sau cel mai târziu de la 1 august, mai multe trasee vor fi desfiinţate, iar microbuzele galbene vor fi introduse pe alte trasee. "A fost desfiinţat deja traseul 47, care făcea legătura dintre Copou şi Tătăraşi. Traseul era deservit doar de două microbuze şi, dacă studenţii au intrat în vacanţă, cursele nu mai sunt rentabile. În perioada următoare vom prelua traseele 19 Canta- Rond CUG1 şi 27 Tătăraşi Sud - Siraj - Rond CUG1, însă mai întâi trebuie să se retragă operatorii privaţi de pe aceste trasee", a declarat Maricel Ghercă, directorul SC Autobuzul SA.

Ambele trasee au fost deservite de microbuzele SC Minibus SRL şi, potrivit noului program de transport, traseele reveneau aceleiaşi firme. Referitor la traseele 113 CUG - Copou şi 114 Dacia - Tătăraşi Sud, abandonate de SC Prodan Impex SRL, Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP, a declarat că acestea sunt deja deservite de tramvaie. "Conform programului de transport, aceste trasee trebuiau oricum desfiinţate, deoarece se suprapuneau peste traseele noastre de tramvai. Ieşenii care vor să ajungă din Dacia în Tătăraşi au la dispoziţie tramvaiul 11, iar pentru legătura CUG - Copou, pasagerii au la dispoziţie atât microbuzul 14, de la SC Autobuzul SA, cât şi troleibuzul 41", a spus ieri Adrian Mihai."


06-07-2005 18:18:53
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Captura video & audio Tele 'M Iasi, 5 iulie 2005 (sa vad, poate reusesc sa prind si reluarea stirilor din 6 iulie):

http://www.iasi1.3x.ro/diverse/Minibus1.avi


06-07-2005 18:20:47
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Stirile Tele 'M Iasi, 6 iulie 2005 (varianta text aparuta pe pagina postului - http://www.telem.ro ):

"Primaria a gasit cea mai buna metoda pentru a in troduce in circulatie mijloacele de transport ce apartin regiei pe care o patroneaza

In mai putin de o saptamina doi operatori privati au fost informati ca s-a reziliat contractul incheiat cu Primaria. Motivul invocat de sefii orasului a  fost ca operatorii  privati nu respecta caietul de sarcini. In replica, privatii ameni nta ca  vor ataca in instanta deciziile luate si nu exlud chiar  o revolta din partea soferilor.

Primul care a aflat ca nu mai are contract cu Primaria a fost Costel Pristavu, operatorul cu cel mai mare parc auto, format din 100 de microbuze. I s-a reprosat ca soferii sai opresc intre statii, nu elibereaza bilete si nu respecta traseele.

"Avea cele mai multe plangeri legate de modul de respectare a traseelor, de felul de operare pe care l-a desfasurat. I s-a dat notificare privind rezilierea contractului, dar analiza s-a extins la nivelul tuturor transportatorilor privati urmand a lua deciziile cele mai binu si legale", a declarat Mihai Chirica, director tehnic Primarie.

"S-a vazut clar si tendentios vrea sa se scape in favoarea Regiei de operatorii privati", a declarat Costel Pristavu, operator privat.

Al doilea operator, ramas fara licenta este Victor Prodan, care are aproape 30 de masini. Ceilalti doi operatori se gindesc cu groaza ca vor primi si ei notificari de la Primarie.

"Acum deodata mi se pune in fata reziliere de contract. Nu stiu ce sa cred. Cred ca mai degraba ar fi fost cel putin nimerita o atitudine de genul "oameni buni, nu mai putem circula cu autobuzele trebuie sa intelegeti acest lucru", a declarat Sebastian Sandu, opretator privat.

In locul maxi-taxiurilor, pe cele mai bune trasee, vor fi introduse vechile autobuze, aflate in reconditionare de o saptamina.

"Am facut necesarul de transport si pentru a asigura pe toate traseele care au fost luate de la cei privati si am decis sa pastram inca 10 autobuze pe care le vom pune pe doua trasee in speta 19 si 27, celelalte urmand a le asigura cu microbuze", a declarat Cristian Stoica, inginer sef RATP.

Operatorii privati sunt hotariti sa atace decizia Primariei, in instanta. Primaria va fi obligata sa organizeze licitatie pentru traseele centrale. In caietul de sarcini va fi specificat ca firmele private care au avut neintelegeri cu Primaria nu vor fi acceptate."


Declaratia domnului Cristian Stoica este destul de ambigua. E interesant faptul ca acum nu mai e vorba ca Autobuzul sa introduca autobuzele si microbuzele, ci ele sa revina la RATP, urmand ca regia sa le foloseasca. E ciudat faptul ca ce a lancezit luni intregi s-a miscat foarte repede zilele astea.

In sfarsit, imi revad pe traseul 19, prin fata blocului, frumoasele mele :). Insa nimic nu poate alina durerea pierderii Saviem-urilor.

Apropos, "domnule" Pristavu: traseele 19, 27 si 30 AU FOST DINTOTDEAUNA ALE REGIEI. Nu inteleg prin ce masinatiuni ati fost lasati sa circulati pe aceste trasee, desi licitatiile au fost organizate pentru alte parcursuri.

De asemenea, traseul 29 a fost DINTOTDEAUNA al regiei.

Sa nu uitam nici faptul ca traseul 44 a fost luat cu japca RATP-ului, desi, la fel, ruta licitata era cu totul alta.

Macar in ultimul ceas, "domnilor" operatori privati, plecati capul in pamant si recunoasteti ca nu va mana nimic altceva decat propriile interese. Nu va intereseaza nici cat negru sub unghie situatia transportului public din Iasi.

Concurenta este cat se poate de buna, insa nu cu astfel de "concurenti". Schimbati-va mentalitatile!

Modificat de radub (06-07-2005 20:58:33)


06-07-2005 19:13:49
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Captura video & audio, Stirile Tele 'M Iasi, 6 iulie 2005:

http://www.iasi1.3x.ro/diverse/Minibus2.wmv

Dupa cum ma asteptam, exista diferente intre varianta text si cea audio. Dupa ce am ascultat materialul, s-au mai limpezit cateva aspecte.


07-07-2005 00:03:52
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Pasi marunti dar siguri. Nici nu stii Radu cit ma bucur.

07-07-2005 13:54:24
E-mail | Site  
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Revenire: am vazut pe forum ca Silviu Danescu este designer asa ca nu o sa ma mai pronunt asupra acestei teme. Sincer, chiar am remarcat haina ingrijita a fotografiilor facute de Silviu D. si postate pe raifaneurope. Asa ca, ii arunc manusa, la subiectul de rigoare.

07-07-2005 15:38:48
E-mail | Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Victorie, autobuzele au revenit, de astazi, pe trasee!

Detalii la "Autobuzele din Iasi".


11-07-2005 07:59:41
   
drooopy
Active member

Inregistrat: 15-04-2005
Postari: 35
se pare ca deja incep sa apara probleme in achizitionarea noilor autobuze pt. iasi
"
Firma de leasing de la care RATP a contractat cele 50 de autobuze MAZ cere un comision suplimentar de 20 miliarde lei.Asta inseamna ca, in medie, autobuzele iesenilor vor fi mai scumpe cu 11.000 de euro fiecare decit s-a prevazut in contractul initial.

  Autobuzele iesenilor sint inca departe. Negocierile privind incheierea contractului de leasing pentru cele 50 de autobuze MAZ au intrat in impas. "Firma de leasing cere un comision de administrare de 20 de miliarde lei. Banii ar trebui platiti in 60 de zile. Nu am prevazut acesti bani, dar mai negociem", a declarat Neculai Abalasei, directorul RATP. Acesta a mai spus ca in caietul de sarcini de la licitatie se mentiona clar ca regia nu va trebui sa plateasca nici un leu decit dupa sase luni de la incheierea contractului. "Comisionul ar trebui inclus in rate. Nu am de unde sa iau acesti bani acum", a explicat Abalasei. Intirzierea semnarii contractului de leasing ar putea duce la modificarea graficului de livrare a autobuzelor. Astfel, primele autobuze noi nu ar mai sosi la Iasi in luna august. "Daca se semneaza contractul de leasing pina la 5 august sint sanse ca primele autobuze sa ajunga in aceeasi luna. Eu am totul pregatit", a explicat Costin Frincu, directorul Dunarea SA. Acesta a mai spus ca autobuzele din Iasi vor avea un sistem de ticketing unic in tara. Pretul platit de RATP pentru acest sistem ajunge la 1 milion euro pentru toate autobuzele. "Lucrez cu o firma din Austria. Ce a cerut RATP, ticketing cu cartele contactless, nu am mai folosit la autobuze. Acest sistem permite taxarea calatoriei chiar fara sa scoti cartela din buzunar. Cu firma din Austria am montat sisteme similare la telegondola din Mamaia si la telescaunul din Poiana Brasov, pentru schiori", a adaugat Frincu. In urma cu aproximativ o luna, RATP a cumparat prin Bursa de Marfuri 50 de autobuze noi pentru care va achita 10 milioane euro in 7 ani. In cazul in care se respecta graficul de livrare, toate autobuzele ar urma sa ajunga la Iasi pina la sfirsitul anului. (Felix GUZGA)"


19-07-2005 23:46:18
E-mail  
sdanescu
Active member

Din: timisoara
Inregistrat: 01-06-2005
Postari: 285
Tot pe aceeasi tema:
Afacerea MAZ a autobuzelor ajunge la PNA

Mihai Chirica, seful Directiei Tehnice din cadrul Primariei Iasi, Neculai Abalasei, directorul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) si Cristian Stoica, inginer sef la RATP, vor da explicatii in fata procurorilor Parchetului National Anticoruptie (PNA).

Totul a pornit de la licitatia organizata prin Bursa Romana de Marfuri, prin care RATP Iasi a achizitionat 50 de autobuze MAZ, garant fiind Consiliul Local. Cel care i-a dat pe cei trei pe mina PNA este Radu Prisacaru, prefectul judetului Iasi. Acesta le-a inminat procurorilor un dosar in care semnaleaza o serie de nereguli in derularea licitatiei.

Ieri, Chirica, Abalasei si Stoica au incercat sa limpezeasca banuielile care planeaza asupra lor.

Un prim aspect sesizat de prefect este cel al modificarilor „operate" la caietul de sarcini de catre membrii comisiei de licitatie. In pofida legii, sustine Radu Prisacaru, modificarile caietului de sarcini au fost facute cu numai trei zile inainte de a treia licitatie, cu toate ca Ordonanta 60 privind achizitiile publice prevede ca acestea pot fi realizate cu sase zile inainte de licitatie.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai aratat ca se ivesc alte semne de intrebare cu privire la suma imensa cu care RATP a achizitionat autobuzele (zece milioane de euro, valoarea totala a contractului), fata de alte orase din tara, unde s-au achizitionat autobuze sub 100.000 de euro bucata.

„In plus, avem informatii conform carora in urma licitatiei ar fi rezultat un surplus de 20.000 de euro pentru fiecare autobuz. Banii nu se regasesc in costurile de productie, ci in «comisioanele» date celor care au organizat aceasta licitatie, adica ale membrilor comisiei de licitatie", a dezvaluit prefectul.

Astfel, conform spuselor lui Radu Prisacaru, un milion de euro s-ar fi scurs in buzunarele celor care s-au ocupat indeaproape de licitatie.

Firul incurcat al celor patru licitatii

Este impropriu sa ne referim la autobuze prin cuvintul „licitatie". Au fost organizate patru licitatii, la care se adauga o reprogramare si o anulare. Prima licitatie a fost organizata de RATP pe 28 februarie, dar a fost anulata. Pe 16 martie a fost organizata o noua licitatie, dar, de data aceasta, organizatorul este Bursa Romana de Marfuri (BRM). De asemenea, procedura este anulata.

Pe 22 aprilie se mai organizeaza o licitatie, anulata si aceasta, urmind ca, pe 23 mai, sa fie demarata o noua procedura. Surpriza: procedura este reprogramata pentru 3 iunie, data la care se amina din nou.

„Nici una dintre firme nu a indeplinit cerintele din caietul de sarcini" sau „au fost societati care au mai cerut lamuriri" – acestea au fost motivarile oficiale invocate de oficialitatile iesene. Abia pe 8 iunie este adjudecata cea de-a treia licitatie organizata prin BRM.

Cistigator este desemnat cuplul SC Dunarea – SC Ager Leasing, prima societate fiind importatorul, iar a doua asigurind leasing-ul. Dupa atitea licitatii repetate, era de asteptat ca RATP sa semneze un contract favorabil. Total eronat.

„Specialistii" ieseni au reusit sa contracteze autobuze la aproximativ 200.000 de euro bucata (cu tot cu taxele de leasing), in conditiile in care exista voci care arata ca aceleasi tipuri de autobuz au fost vindute in alte orase la preturi mult mai mici. „In alte localitatI, autobuzele nu au avut dotarile suplimentare cerute de noi", au argumentat in cor membrii comisiei de licitatie.

Pe de alta parte, prefectul Iasului a subliniat ca, pe site-ul rusesc al MAZ, producatorul autobuzelor, cel mai scump astfel de vehicul este de 84.466 de euro.

Totodata, in documentele trimise la PNA se afirma ca, la Sibiu si Pitesti, s-au achizitionat autobuze MAZ cu motor Euro 3 la pretul de 93.000 de euro bucata, iar, la Constanta, s-au achizitionat MAZ-uri cu motor Euro 2 la pretul de doar 77.000 de euro bucata.

In documentatie nu este specificat ce dotari au vehiculele respective si daca pretul include si taxele vamale (cu tot cu taxele vamale, pretul ar fi mai ridicat). La Iasi, fara taxele de leasing, dar cu dotari, pretul a ajuns la 155.000 de euro. E drept, iesenii au cerut dotari tehnice de ultima ora, insa ramine de vazut daca ele justifica o asemenea diferenta de pret.

Principalele acuze si explicatiile „specialistilor"

La prima licitatie organizata prin BRM, „cuiul" din caietul de sarcini a fost conditia obligatorie ca firmele ofertante sa aiba service autorizat clasa I la Iasi pentru marca autobuzului scos la vinzare. Dupa spusele lui Mihai Chirica, doar BRD Sogelease (firma participanta la licitatie, care a prezentat oferta pentru autobuze Mercedez) a indeplinit aceasta conditie.

„In judetul Iasi, pentru repararea autobuzelor nu exista nici un agent economic autorizat. Un singur agent, si anume Electrica, este autorizat pentru reparatii la produsele ROCAR autoutilitare seriile 33, 34 si 37", ne-a declarat Viorel Giurgiu, seful Compartimentului Autorizari din cadrul RAR Bucuresti, la scurt timp dupa organizarea licitatiei.

Totodata, Chirica a precizat ieri ca, la IasI, doar Mercedez si Iveco au service autorizat, insa nu pentru autobuze de capacitate mare. Asadar, „specialistii" ieseni care au intocmit caietul de sarcini ori nu au stiut ca lucrurile pe care le solicita nu se gasesc la Iasi, ori nu au vrut sa stie. Curios, insa, pentru urmatoarele licitatii, conditiile legate de service au fost slabite.

„Este esential ca firma sa aiba service la Iasi. Daca un autobuz se strica, oricum taxa de leasing se plateste. Deci avantajul nostru este sa avem cit mai aproape un service", a subliniat seful Directiei Tehnice. La cea de-a doua licitatie s-a cerut service autorizat cu o clasa inferioara fata de prima conditie.

Cum autorizarea unui service presupune un efort financiar consistent, iar, pentru societatile participante nu era convenabila autorizarea unui service fara certitudinea ca vor cistiga, la cea de-a treia licitatie, iesenii au slabit si mai mult conditiile, acceptind ca, abia dupa licitatie, intr-un anumit numar de zile, firma cistigatoare sa se conformeze cerintei.

„Nu am ingradit, ci am dezvoltat la maximum problema service-ului, ca sa poata participa cit mai multe societati", au afirmat cei trei oficiali ieseni. Ceea ce spun ei este logic, insa, in mod firesc, se naste o intrebare: de ce nu au fost in stare niste specialisti sa renunte la conditiile pentru service inca de la prima licitatie?

Modificare-surpriza in caietul de sarcini, in ultimul moment

O alta decizie discutabila a comisiei a fost luata cu putin timp inainte de organizarea celei de-a treia licitatii. De regula, la o licitatie de acest fel se prezinta o firma de leasing cu un importator sau chiar un producator al autobuzelor.

O modificare de ultima ora in caietul de sarcini asupra caracteristicilor pe care trebuie sa le aiba vehiculele poate sa puna intr-o pozitie dezavantajoasa firmele de leasing. Este greu de gasit in doar citeva zile un importator care sa aiba masini cu caracteristicile cerute.

La primele doua licitatii neadjudecate, in caietul de sarcini s-a cerut ca autobuzele sa aiba podea joasa pe toata lungimea lor. Aceeasi conditie a fost impusa si in caietul de sarcini intocmit pentru a treia licitatie, numai ca, inainte cu citeva zile de procedura propriu-zisa, autoritatile au acceptat si vehicule cu podea joasa numai pe doua treimi din lungime.

Aparent, modificarea nu spune mare lucru. Insa, dupa cum a explicat reprezentantul unei firme participante la licitatie, un autobuz cu podea joasa in totalitate este mai scump cu cel putin 20% decit unul cu podea joasa numai pe doua treimi din lungime. „Abia pe 30 mai am fost instiintat asupra modificarii.

In opt zile este aproape imposibil sa gasesti un importator cu autobuze care sa aiba podea joasa doar pe doua treimi din lungime", a comentat Ionut Badea, reprezentantul BRD Sogelease, firma care oferea autobuze cu podea joasa pe toata lungimea. Concret, noua modificare a avantajat firmele care ofereau vehicule cu podea joasa pe doua treimi din lungime.

Cum argumenteaza Stoica, Abalasei si Chirica aceasta decizie? Simplu. Prin aceasta masura au avut posibilitatea sa participe mai multe firme, inclusiv cele cu podeaua pe doua treimi. Adica s-a sporit competitivitatea. Argumentul pare absurd. Ca firma care stii ca ai un produs mai ieftin cu cel putin 20% decit al celorlalti, poti foarte bine sa-ti ajustezi pretul.

In concluzie, modificarile de ultima ora au permis achizitionarea autobuzelor la un pret piperat, in loc sa impulsioneze competitia.

Jurnalul de est, Ovidiu Munteanu, Iulian Banila, 21 iul 2005


22-07-2005 09:28:47
   
sisintea
Admin

Din: Medias
Inregistrat: 03-03-2005
Postari: 1078
Pina la PNA, demisia!
(uite ca are si rima!).


22-07-2005 09:37:11
E-mail | Site  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Stie cineva ce trasee de autobuz existau in anii '80 ?

04-08-2005 18:44:27
Site  
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Stie cineva cate statii de autobuz sunt pana la Metro, si eventual ce distanta este de la pasarela Pacurari ? Imi trebuie pentru harta virtuala Bahn. Pentru traseele exterioare, am facut un tunel, care iese mai incolo, dar am zis ca in zona Metro mai e si SC Antibiotica si cred oricum ca zona e in oras, dupa noile planuri.
Multumesc anticipat.


08-08-2005 16:12:16
Site  
Dr2005
Active member

Din: Bucuresti, 6, Drumul Taberei
Inregistrat: 10-07-2005
Postari: 1388
Dunărea SAa nenorocit şi ROCARUL, livrând MAZ-uri lui MAZăre-
La pârnaie cu toţi!


08-08-2005 21:07:49
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Articol aparut in indata de 13 august 2005, in cotidianul Evenimentul:

"13 August 2005

Modificări în circulaţia tramvaielor

Intenţia municipalităţii de a realiza un pasaj pietonal sub strada Anastasie Panu este foarte aproape de a deveni realitate. Calea de trecere subterană a fost făcută, însă traseul conductelor de apă, canalizare, energie termică, electrică, sau gaz metan trebuie deviat. Lucrările respective vor afecta şi liniile de tramvai. Drept urmare, de pe 19 august pînă pe 25 august, tramvaiele 1 (Copou–Podu Roş–Tătăraşi–Copou) şi 13 (Copou–Tătăraşi–Podu Roş–Copou) nu vor mai putea circula pe strada Anastasie Panu. Şefii RATP au stabilit trasee modificate, 1 tramvaiele urmînd să circule pe cu totul alte rute. Pentru traseul 1, s-a ales ruta: Moldoplast–Podu Roş–Podu de Piatră–Gară–Billa–Tîrgu Cucu–Tudor Vladimirescu–Moldoplast, în timp ce tramvaiele 13 vor avea traseul Copou–Tătăraşi–Baza 3–Moldoplast–Tudor Vladimirescu–Copou. Pe strada Anastasie Panu vor circula totuşi troleibuzele 41 (CUG–Copou), al căror număr va fi suplimentat. "Călătorii care au abonamente pentru traseele 1 şi 13 le pot folosi pentru rutele modificate fără probleme", ne-a spus dl Neculai Abălaşei, directorul RATP. (C.N.)"

*************

Toate bune si frumoase, insa ramura de DELTA pe care ar urma sa o foloseasca linia 1 e facuta praf. La incrucisari s-au sudat bucati metalice in canal, pentru ca tramvaiele sa treaca mai usor peste acele macazuri (la ora actuala acolo e dezastru, pentru ca bucatile alea de metal s-au mancat, s-a rupt sudura, iar tramvaiele sunt nevoite sa treaca foarte incet; mai nou se surpa si terenul). Reteaua de contact nu exista.
Mi s-ar fi parut mai logic ca 1 sa mearga exact invers (din Pd. Ros spre Centru, prin Tudor, apoi revenire in Pd. Ros pe la Gara - Pd. de Piatra). Problema, insa, ar fi mai complicata, pentru ca macazul de la Mase Plastice de pe acel sens a fost scos.

Revin cu aceasta ocazie si subliniez necesitatea refacerii acestor sisteme extrem de necesare pentru manevrarea vagoanelor in caz de strangulari aparute in trafic (am mai discutat la  "judetul IASI / Eficientizarea transp. in comun in Iasi-solutii" despre acest subiect). Reamintesc unde au fost construite: Hotel Europa, Tesatura, Mase Plastice, Tepro.


13-08-2005 21:49:57
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Macazul de la Mase Plastice de care ar trebui sa se  foloseasca (?!?!) linia temporar modificata 1 pentru intrarea pe Tutora (spre Tesatura) dinspre Tudor Vladimirescu:



13-08-2005 21:54:47
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Bucata de metal sudata in canalul sinei la incrucisare:



13-08-2005 21:57:19
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Crucea de pe celalalt sens pe care ar fi fost logic sa fie trimise vagoanele dinspre Podu Ros spre Centru (se observa, din nou, metalul sudat in canale):



13-08-2005 22:01:05
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Detaliu cu una dintre sudurile de pe acel sens:



13-08-2005 22:05:17
   
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Imagine de ansamblu cu acea latura. Se observa lipsa retelei de contact si ca pe sensul spre TV a fost dezafectat macazul.



Modificat de radub (14-08-2005 12:06:28)


13-08-2005 22:10:47
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Au circulat vreodata tramvaie spre stanga ? Aceeasi intrebare pentru strada Panu spre Elena Doamna ?
De Tesatura stiu ca nu, iar la Tepro am mai vorbit de linia 12.


14-08-2005 11:48:48
Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Da, atat pe cea din Elena Doamna, cat si pe cea de la Mase Plastice au circulat tramvaie. Inainte ca traseele 16 si 16b (1996) sa lege Canta (initial Gara) de Tatarasi prin Podu Ros (respectiv Podu Ros prin Tatarasi), parcursul lor initial a fost... Pd. Ros - Mase Plastice - TV - Elena Doamna - Pd. Ros, respectiv invers. Au fost cele mai hazlii trasee de tramvai din Iasi (iti dai seama ca vagoanele circulau goale) si au urmat rutele respective timp de cateva zile :). Tot la capitolul trasee hazlii, pe la inceputul anilor 2000 a existat ruta 50 de autobuz, menita a lega centrele comerciale: CUG 1 - Siraj - Socola - Pd. Ros - Magazin Moldova (si Hala Centrala) - TV (Iulius Mall). Si asta a avut o viata scurta (circa o saptamana :)). Au circulat Saviem-uri.

Pe 16 si 16b, in ambele variante, au mers Tatre.

Latura de la Tesatura dinspre Primaverii spre Podu Ros (si invers) nu a avut niciodata retea de contact si nu am inteles de ce (la intersectia cu troleibuzele nu erau probleme de unghiuri sau alte complicatii legate de unirea sau intersectarea firelor de deasupra macazurilor de la tramvaie, asa ca se puteau pune separatoare). In partea cealalta au fost probleme si a trebuit facut artificiul cu mutarea retelei de troleibuz inainte de macaz, spre statia de tramvai.


14-08-2005 12:03:45
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
Eu stiam ca 16 si 16/ au inlocuit linia 11, actual 7/. Inainte de asta, aceste linii intorceau la gara. Am auzit de la un vatman de traseul de care spuneai, dar era inainte de '90, oricum inainte de '95.

14-08-2005 12:12:54
Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Nu stiu daca ruta initiala pentru 16 si 16b mai apare in amintirile multora, mai ales ca a avut o viata extrem de scurta. Si acum, cand ma gandesc, nu pot sa ma abtin sa nu zambesc :).

Retin ca an de modificare pentru 16 si 16b 1996 (eram in anul 2 la AC) si stiu ca modificarea s-a facut imediat, fara vreo perioada de timp in care sa nu fi existat numerele 16 si 16b. Cat au mers de la Gara a circulat si 11, acesta fiind desfiintat dupa prelungirea lui 16 si 16b pana in Canta (nu isi mai avea sensul).

Numarul 7 (care pe vremuri avea parcursul Gara - Centru - Pd. Ros - Tatarasi Nord, fiind acoperit cu Timis-uri) a reaparut in acea perioada si urma ruta Copou - Piata Unirii - Tg. Cucu - Piata Unirii - Gara (iti dai seama ce confuzii apareau; vezi si linia 6b care ar trebui sa apara in curand, conform planului de transport aprobat anul trecut), insa nu a avut viata lunga. Cand a venit la conducerea regiei dl. Garlea si traseele au fost zdravan bucatite, au fost desfiintate 16 si 16b si a fost reintrodus parcursul Canta - Gara - Tg. Cucu (fostul 11), cu numarul 7 (recent, dupa cum stii, linia 7 a fost prelungita prin TV pana in Baza 3).

Tot in acea perioada a fost desfiintat traseul 47b de autobuz (fost 47 inainte de darea in functiune a liniei 47 de troleibuz), care lega Dacia de Tatarasi Nord, prin Zona Industriala si a fost infiintat traseul 11 de tramvai, pe parcursul actual, intre Dacia si Tatarasi Nord, prin N. Iorga (fost Republicii). De asemenea, au disparut traseele inel 11 si 11b de autobuz (Baza 3 - Socola - Pd. Ros - Tg. Cucu - Piata Eminescu - Pacurari - Canta - Gara - Gara Internationala - Cantemir - Pd. Ros - Socola - Baza 3, respectiv invers) si a fost infiintat traseul 19 (Canta - Gara - Pd. de Piatra - Soseaua Nationala - Pd. Ros - Socola - Baza 3, ulterior modificat si trimis pe Poitiers, spre CUG 1); traseul 30 a fost mutat din Pd. Ros pe N. Iorga (fost Republicii); traseul 3 de tramvai a fost impartit in 2 (3 - Gara - Tatarasi Sud si 14 - Tatarasi Nord - Dancu), insa, in urma protestelor celor din Dancu s-a revenit asupra deciziei.

Demiterea domnului director Constantin Cuza a insemnat inceputul declinului pentru RATC.

Modificat de radub (14-08-2005 12:48:20)


14-08-2005 12:43:52
   
ManAndCat
Active member

Inregistrat: 24-07-2005
Postari: 859
S'ar putea totusi ca experimentul sa mai fi fost facut odata inainte. Imi amintesc de largirea strazii Panu si mutarea liniei de tramvai. Desi se vedea ca linia spre Elena Doamna e nefolosita si cred ca si reteaua de contact era scoasa, la refacerea liniei, aceasta a fost mentinuta si s'a montat si retea, daca nu mai era. In '85, la introducerea troleibuzului pe Elena Doamna, imi amintesc ca exista retea la acea linie. E adevarat ca si la Tudor Vladimirescu spre Tesatura a ramas reteaua multa vreme, dar acolo nu s'a montat troleibuz care s'o intersecteze.
In '96 am fost la Iasi in Iulie si Septembrie, asa ca nu stiu ce traseu a avut 16 inainte. Imi amintesc doar ca in acelasi an, posibil in toamna, am citit de prelungirea liniei 16 spre Canta. Eram in tren spre Bucuresti cand am citit asta. In anul urmator, era deja linia 16 cu traseul cunoscut.

Modificat de ManAndCat (14-08-2005 13:10:43)


14-08-2005 13:07:48
Site  
radub
Active member

Din: Iasi
Inregistrat: 08-04-2005
Postari: 1818
Apropos de trasee, in Monografie apare o greseala in privinta traseului 13 de tramvai. Parcursul initial (inainte de '90) a fost Gara - Tg. Cucu - Tatarasi Sud. Dupa construirea buclei de intoarcere de la Triumf (Super Copou), tot inainte de '90, a fost mutat pe Copou, urmand parcursul Triumf - Tg. Cucu - Tatarasi Sud. Ulterior a fost prelungit pana in Agronomie, fiind mentinut astfel pana in 2002, cand a fost transformat in inel partial (impreuna cu linia 1). A existat o mica perioada, la sfarsitul verii 2001, cand au fost scoase la strada GT5-urile aduse din Augsburg, in care 13 a mers intre Triumf si Dancu (linia 3 fiind din nou scurtata pana in Tatarasi Sud). Din nou, cei din Dancu s-au revoltat si s-a revenit asupra deciziei.

Iata o imagine de exceptie cu #365 in Copou, pe linia 13 cu parcurs temporar modificat despre care spuneam mai sus ( http://www.wetterschau.de/extern/vga/staedte/ ). Am scos in evidenta traseul.



14-08-2005 13:09:16
   
Pagini: 1 ... 3 4 5 6 7 8